\"zawsze podejmuje się pracę nad powrotem do domu i pracę z rodziną\" - Marianno niepoprawnie i przestarzale formułujesz problemy. Powinno być \"zawsze świadczy się usługi dla wykluczonych i zagrożonych wykluczeniem, beneficjentów pomocy społecznej w celu ich inkluzji społecznej. \" )))
Zgadzam się z przedmówcami (Ale jaja i Panzerem) jak to tak profesjonalna instytucja jak \"pieczysta placówka\" może zajmować się czymś tak beznadziejnym jak dziecko, którym nawet rodzice nie chcieli się zajmować. Te instytucje zajmują się rozwiązywaniem tak ważnych problemów, że podrzucanie im sierot jest co najmniej nieeleganckie
ale jaja wyczuwam ironię...
Nie widziałem chłopca na oczy, ponieważ od kiedy jestem zatrudniony przebywa on w MOW i nie jest urlopowany do nas. Co mam wpisać w rubrykę FUNKCJONOWANIE W PLACÓWCE lub STAN EMOCJONALNY skoro tak naprawdę nie znam dzieciaka. Opieram się tylko na tym co przez telefon powie mi jego wychowawca.
Skoro w MOW ma prowadzoną dokumentację to po co powielać to w placówce? Wystarczyłaby opinia wychowawcy z MOWu i sprawa byłaby rozwiązana.
Dziecko jest na stanie bo dopóki trwa postępowanie opiekuńcze w sądzie nie ma podstawy do skreślenia z domu dziecka. A poza tym MOW-om to też jest na rękę bo mają gdzie pisać o przysłanie odzieży, przyborów szkolnych itd...
No tak, tylko, że tak się dzieje jeżeli dziecko przeszło przez ddz. Musiało być w placówce i zostało oddelegowane do MOW. Czyli wychowawcy znają dziecko i chodzi raczej o to by urlopowało do ddz (miało gdzieś swój \"dom\") .
Postanowienie o umieszczeniu dziecka w POW wygasa z mocy prawa, albo jest uchylane.
Postanowienie o umieszczeniu dziecka w POW .... moze innaczej : przekonanie sadu, bo to leży u podstaw wydania postanowienia, o konieczności zapewnienia dziecku pieczy instytucjonalnej.
czym innym jest gałaź opieki nad dzieckiem i rodzina czym innym resocjalizacja, postępowanie w sprawie nieletnich.
Dziecko (pon 18 lat) skierowane do pieczy instytucjonalnej (POW, rodzina zatepcza RDD) jest nadal wychowankiem tej instytucji, chociażby z powodów wychowawczych było skierowane do MOW. tak tłumacza to sady. Gdyby bylo automatyczne uchylanie post o POW , to przy wyjściu z MOW przed ukończeniem 18 dziecko wracałoby do domu, i albo patologizowałoby sie, albo trzeba byłoby wszczynać nowa postępowanie.
Inna sprawa jest zorganizowanie pieczy instytucjonalnej. Nawet jeżeli dziecko jej wymaga, w czasie kiedy jest w MOW powiat może czynić starania aby przenieść dziecko np do rodziny zastępczej lub innej formy opieki. dziecko nie musi byc w tej placówce z której idzie do MOW