postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 09 lut 2012, 16:10

tak jakoś ostatnio policzyłam, ze niedługo minie rok gdy po raz ostatni sąd rodzinny w moim powiecie skierował jakies dziecko do placówki;
jesli chodzi o pracę kuratorów nie słyszałam o jakiejś zmianie w jej charakterze;
jesli idzie o gminy - nic nowego nie proponują ( na 8 gmin w moim powiecie w tym 2 miejskie - żadna nie zatrudniła dotąd ani jednego asystenta a więc praca bezpośrednia z rodzina - jest taka jaka była dotąd)
jesli idzie o pcpr- żadnych nowości w pracy a wręcz siedzą zagrzebani w papierach i nie mają na nic czasu
nic mi nie wiadomo o jakiejkolwiek nowej formule pracy w terenie z rodzinami
czyli tak naprawdę w realu nie zmieniło sie nic - natomiast sąd do placówki nie kieruje
z pewnością pojawiło się trochę więcej rodzin spokrewnionych (wiecie - babcie, wujkowie itp) co to często mieszkaja razem z rodzicami biol. dzieci - wszyscy na kupie, ale za to kaska państwowa płynie
i nie wiem - czy społeczeństwo nam tak wypiękniało, ze nie ma potrzeby kierowania do placówki czy moze jakaś reforma w sądownictwie i pouczyli sędziów i kuratorów, że placówki są de mode, najgorsze miejsce na ziemi i tam nie kierujemy.....
nie wiem o co chodzi - czy u was tez to zauważacie czy to tylko moja lokalna sprawa?????
~monika

Napisano: 09 lut 2012, 23:49

Śląsk nie odnotował takich sukcesów :(
~ale jaja

Napisano: 10 lut 2012, 11:33

hah w centralnej Polsce też nie;).
~.

Napisano: 10 lut 2012, 11:45

~monika przed specjalistami z waszego regionu wyświetliła się możliwość zarobienia wielkiej kasy na szkoleniu reszty kraju. Wymyślcie jak to zrobiliście i uczcie innych :)
~ale jaja

Napisano: 10 lut 2012, 11:54

Ale jaja to nie sukces, to porażka. Po prostu sąd nie kieruje do placówek. Po co miałby to robić? Jakie problemy rozwiązuje współczesna placówka op-wych?
Dla dzieci z rodzin wielodzietnych już teraz nie ma szans na placówkę. Mało która placówka jest w stanie przyjąć jednorazowo np. 5-6 rodzeństwa, o większych rodzinach nie wspominając.
Obecne placówki to porażka. Wiecznie dostosowujące się do standardów, działające na podstawie bzdurnych przepisów pomocy społecznej są po prostu nikomu niepotrzebne.
~etatysta

Napisano: 10 lut 2012, 12:02

u nas jest dużo miejsc i mozemy przyjąć nawet 8rodzeństwa od razu.od przeszlo roku do placówki trafilo jedno dziecko,które w maju i tak konczy 18lat
~ola

Napisano: 10 lut 2012, 13:30

Jak to jakie problemy?Jak sama nazwa wskazuje placówka opiekuńczo- wychowawcza opiekuje się i wychowuje dzieci.
~Leon

Napisano: 10 lut 2012, 13:32

A u nas kolejka dzieci do przyjęcia.
~ale jaja

Napisano: 10 lut 2012, 21:03

Leonie wiem co powinna robić placówka opiekuńczo-wychowawcza. Pytanie dotyczyło po co, jakie i czyje problemy miałaby rozwiązywać współczesna placówka op-wych. Nie jestem pewien czy w tym wszystkim na pewno chodzi o dzieci.
~etatysta

Napisano: 10 lut 2012, 23:56

Ale oso choci? Ja myślę,że sąd nie kieruje dzieci do placówki by ta placówka rozwiązała czyjś- jakiś problem.Placówka ma się zając dziećmi. Dać wikt, opierunek, odrobić lekcje, czasem wychować. Tylko tyle i aż tyle.
~Leon

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x