rozmowa o systemie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 lut 2012, 12:13

Kolejna rozmowa o tym jak być powinno.
A jak jest i jak będzie w najbliższych latach- wszyscy wiemy
~bella

Napisano: 12 lut 2012, 12:57

www.isp.org.pl/files/21144740000861132001166613051.pdf

Uwaga! To aż 8 kartek (cała książka jest dłuższa ;). Prościej posłuchać posła kick-boksera niż przeczytać co ma do powiedzenia w tym temacie profesor.
~etatysta

Napisano: 12 lut 2012, 13:59

czy link do całosci publikacji mógłbyś podać ?
Wreszcie ktoś pozwolił sobie na całościową diagnozę systemu.
~Wych

Napisano: 12 lut 2012, 16:20

Dzięki
~Wych

Napisano: 14 lut 2012, 15:30

Tak sobie myślę, że nie mówi się głośno o tym , ale domy dziecka pełnią de facto teraz funkcję pogotowia opiekuńczego. Dzieci z założenia mają przebywać tu czasowo. A to oznacza, że nalezy zmienić podejście do modelu pracy. DDz nie jest już domem a jedynie \"przystankiem\" przed dalszą podróżą.
~Kasja

Napisano: 14 lut 2012, 15:35

Pani Guzowska zapomniała dodać, że tatuś adopcyjny nie stronił od kieliszka
~bella

Napisano: 14 lut 2012, 18:59

Witam. Etatysto kto jest autorem tych 8 stron. Wnioski o charakterze ogólnym są do przyjęcia. Nie moge jednak zgodzić się z metodologią (badania jakościowe i na ich podstawie wnioskowanie o charakterze generalnym)i uzywaniem sormułowań typu: wiele, dużo, wszystkie. Są to terminy nieokreślone. W nauce tego typu uproszczenie jest bezpodstawne. Dla każdego z nas stwierdzenie dużo oznacza zupełnie co innego. Moje uwagi dotyczą strony praktycznej. Uważam, że opis obecnego systemu jest dość trafiony. Nie mogę jednak zgodzić się ze stwierdzeniem, że placówki tylko incydentalnie pracują z rodzinami dziecka lub, że wszystkie powiaty uważają, że musi być tanio. Znam w kuj - pom jeden powiat, gdzie na placówki patrzy się ze zrozumieniem. Zatem nie wszystkie. Pominięcie w opisie miast na prawach powiatu może sugerować, że PCPR funkcjonują w powiatach i tam realizują zadania. Miasta na prawach powiatu łaczą zadania gminy i powiatu.
~Marcin

Napisano: 14 lut 2012, 20:05

Marcinie drugi link jest do książki. Autorka jest (chyba) obecnie posłem PIS (chyba bezpartyjnym? ;). Co do opisu to masz rację jest trafiony i raczej odnosił bym go do mechanizmów jakie obecnie funkcjonują. Analiza była jakościowa a nie ilościowa i opierała się na przypadkach. To, że gdzieś jest lepiej lub gorzej nie zmienia faktu, że to cały system jest zły i dlatego nie działa jak trzeba.
Jeśli chcesz więc o coś walczyć, to nie o pojedyncze zapisy, ale o zmianę całego systemu opieki nad dzieckiem i rodziną. Wtedy walka ma sens. Reszta to kosmetyka.
~etatysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x