Urzędnik popełnił błąd w decyzji, teraz telefonicznie prosi - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 8    [ Posty: 77 ]

Napisano: 28 wrz 2016, 15:04

Co do aspektów prawnych. O jakim świadczeniu nienależnym my w ogóle mówimy? Świadczenie nienależne i jego definicja jest w art 410 KC. Tam są podane 4 przypadki niezależności świadczenia co chcielibyście mi zarzucić? Nieważność czynności może? A przepraszam na podstawie jakiej przesłanki?. Idąc dalej art 155 KPA wchodzi w grę tylko za zgodą strony. NIGDY!!!
art 156 par1. punkt 2 - jako podstawa do stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO.
Chyba was pogięło? Decyzja została wydana jak najbardziej na podstawie prawnej, oraz w żaden sposób rażąco nie naruszyła prawa. Nie szukajcie na siłę najpierw poczytajcie definicje słowa rażąca urzędasy. Odpada 113 KPA bo tam nie oczywista omyłka nie może dotyczyć istoty sprawy. Nie wiem co jeszcze wymyślicie ale prawo jest po mojej stronie. Czuje się pewny i butny bo mam okazje utrzeć nosa pewnej zarozumiałej urzędniczki
Marmas

Napisano: 28 wrz 2016, 15:11

Jak kobieta na kasie popełni błąd zwraca ze swojej kieszeni, Jak urzędnik popełni błąd to petent ma zwracać? Ludzie troche pokory. Tak dłużej nie będzie
Marmas

Napisano: 28 wrz 2016, 15:24

162 i 163 KPA również odpadają bo przepisy szczególne w tym wypadku ustawa o dodatkach nie przewidują możliwościu uchylenia decyzji
Marmas

Napisano: 28 wrz 2016, 20:27

— (treść usunięta)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2016, 7:38 przez PCW, łącznie zmieniany 1 raz.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2016, 21:45

Marmas pisze:Co robić ?
Zdaje się od początku Marmas miał/a swoje zdanie i cała dyskusja jest niepotrzebna.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 8:05

O jakim świadczeniu nienależnym my w ogóle mówimy?
PAna ojciec otrzymał dodatek, który w wyniku błędu pracownika się Panu częściowo nie należał (zawyżona wysokość świadczenia) czego pan z nie rozumie?
art 156 par1. punkt 2 - jako podstawa do stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO.

czytał pan dokładnie ten przepis? ano podstawa taka, że decyzja została wydana z rażącym naruszeniem prawa tj. błąd zawarty w wyliczeniach miał istotny wpływ na wysokość przyznanego dodatku (zawyżona wysokość świadczenia).

przyjął Pan taką postawę, żę szuka Pan na siłę w przepisach potwierdzenia niewinności swojego taty (tzn. potwierdzenia faktu, że nic nie jest w stanie urzędnik zrobić)
art 156 par1. punkt 2 służy jedynie do stwierdzenia nieważności decyzji przez organ wyższego stopnia i usunięcia takiej decyzji z obrotu prawnego jako wadliwej a następnie wydania decyzji prawidłowej. Nie oznacza to jednak, że będzie Pan zmuszony na jej podstawie do zwrotu pieniążków, które zostały Panu w jakiejś części nienależnie wypłacone.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 29 wrz 2016, 8:13

początkowo szuka Pan pomocy na forum od "urzędasów", a w finale okazuje się, że jednak "wie Pan lepiej"
Czuje się pewny i butny bo mam okazje utrzeć nosa pewnej zarozumiałej urzędniczki
pytanie tylko czy musi Pan być chamski?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 29 wrz 2016, 8:25

Ech, @Marmas, za 1200 zł pokazałeś, jakim jesteś człowiekiem. Tu chodzi o kwestię zwykłej uczciwości, a tej nie posiadasz. Przykro się czyta to, jak bardzo jesteś zacietrzewiony, chcąc ukarać jednego urzędnika, bo inny Ci kiedyś tam "zaszkodził"; jak bardzo jesteś pazerny, bo przecież o pieniądze tu chodzi. Wiesz, tak sobie przypominam, gdy mi kiedykolwiek, np. w sklepie, ktoś wydał za dużo reszty, wracałam i oddawałam, uważając to za normalne i uczciwe. Ty byś tak nie zrobił. Mam nadzieję, że wielu takich, jak Ty, nie ma. Nie w urzędach, nie na uczelniach, ale po prostu w życiu.

Przychylam się do zdania @PCW, nie ma sensu tu pisać, bo w zasadzie autor tematu nie szuka porady, może stara się lepiej przygotować na wizytę w urzędzie, a może chce się dowartościować, czy coś... :)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2016, 10:21

Witam. Pan Marmas widać wykształcony bo umie posługiwać się kodeksami ale nie idzie to w parze z kulturą. To że jakiś tam urzędnik kiedyś się źle zachował nie oznacza, że trzeba się mścić. Wydaje się Panu że jest nieomylny ale na pewno kiedyś okaże się że tak nie jest. Ja osobiście zgodnie z art.113 wydałabym postanowienie i sprostowałabym błędy rachunkowe a Pan Marmas (ojciec)niech wnosi zażalenie. A druga sprawa mnie zastanowiła mianowicie dodatek mieszkaniowy jest pomocą dla najbardziej tego potrzebujących będących w trudnej sytuacji finansowej. Pana ojciec posiada zasoby finansowe na lokatach jak sam Pan mówi, więc stać go na opłacenie mieszkania. Jak tam oświadczenie o stanie majątkowym ? Pozdrawiam
ALAP

Napisano: 29 wrz 2016, 10:27

Ja osobiście zgodnie z art.113 wydałabym postanowienie i sprostowałabym błędy rachunkowe a Pan Marmas (ojciec)niech wnosi zażalenie.

:o :shock: :? ALAP no proszę cie .
brodafix
Podinspektor

Strona 2 z 8    [ Posty: 77 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x