uszmodzielnienie z RZ czy z MOW??? - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 wrz 2015, 8:47

Mam dziewczynę, która umieszczona została w rodzinie zastępczej, w między czasie została umieszczona w MOW (r.z. nadal pozostała) Po ukończeniu 18 r.ż. wychowanka chciała opuścić rodzinę zastępczą więc decyzja na RZ została uchylona, jednak nadal pozostaje na podstawie postanowienia i skierowania w MOW.
Jak ma wyglądać usamodzielnienie tej dziewczyny, czy z rodziny zastępczej? Może otrzymać pomoc na KN i kończyć szkołę w MOW, czy trzeba czekać aż zostanie zdjęta ze stanu placówki i usamodzielnić ją z MOW? Proszę o wasze podpowiedzi ewentualnie może macie jakieś interpretacje?
Magdalenata

Napisano: 15 wrz 2015, 11:26

Dopóki jest w placówce pomoc na KN nie przysługuje. Jak zostanie skreślona z listy wychowanków MOW wówczas od dnia następnego jak najbardziej ta pomoc przysługuje.
Patrzyłabym też na daty tj. w tej sytuacji będzie ona usamodzielniana z MOW a nie z RZ.
mopsinek

Napisano: 15 wrz 2015, 12:37

A czy ktoś miał może podobną albo analogiczną sytuację?
Magdalenata

Napisano: 16 wrz 2015, 14:27

A co jest zapisane w IPU - musiała go przecież mieć spisany. Jeśli będąc w MOW była nadal wychowanka RZ i opuściła ja dopiero po 18-ce to moim zdaniem jest to wychowanka rodziny zastępczej, a nie MOW-u, ale dlaczego ona jeszcze jest w MOW-e? Pierwszy raz się spotykam z tym, żeby MOW nie "wypuścił" wychowanki po skończeniu 18-ki. Postanowienia na MOW-y są wydawane do uzyskania pełnoletności. Na jakich ona zasadach tam została? Postanowienie sądu nadal obowiązuje?

Niezły bigos Wam zgotowała ta dziewczyna ;)
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2015, 19:54

odpowiedź dla iwa27 i ...zainteresowanych
Ja od niedawna wróciłam do pracy i jakby to powiedzieć, trochę sprzątam...
dziewczyna była w rz i w tym samym czasie poszła do mow. W programie usamodzielnienia pisała o rodzinie zastępczej i zeby było bardziej pod górę podjęła decyzję o usamodzielnieniu z niej, przyznano jej pomoc na KN, ale nadal przebywa w MOW. Nic w dokumentach nie mam, na jakiej podstawie jest obecnie w placówce dlatego napisałam pisma o wyjaśnienie i czekam... Chcę zobaczyć o co chodzi tam, w placówce, czy tylko my nie mamy jakiś "dokumentów w dokumentach" czy z naszej strony był błąd, czy da się to jakoś wyjaśnić... Czy może trzeba będzie unieważnić decyzję...i co właściwie dalej robić z nią...
Magdalenata

Napisano: 17 wrz 2015, 15:21

Naprawdę bigos. Ale wg IPU proces usamodzielnienia się rozpoczął. Może by ten mow potraktować jak formę internatu - bo tam zapewne została, aby skończyć szkołę. Spytaj jeszcze rodzinę zastępczą czy ponosili odpłatność za mow, a jeśli tak to kto teraz płaci. Może sama wychowanka wnosi opłatę z pomocy na kontynuację - to wtedy na pewno bym potraktowała sprawę jak powyżej.
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 16:40

jeżeli wychowanek pozostaje w mow po uzyskaniu pełnoletniości (a jest taka możliwość na jego wniosek i z przedłużeniem Sądu)od tego momentu- 18 lat powinien dostawać pieniądze na kontynuowanie nauki. Pod warunkiem, że zrezygnował jednocześnie z rodziny zastępczej. Jeżeli nie zrezygnował z RZ- ta rodzina nadal otrzymuje pieniądze na wychowanka, nawet do 25 rż, pod warunkiem, że się uczy. MOW jest placówką edukacyjną a nie opiekuńczo- wychowawczą (czyli tak jak np szkoła sportowa z bursa dla tej młodzieży). Więc dorosły wychowanek mow pozostając w MOW, bo tak chce, otrzymuje pieniądze na szkołę, płaci w bursie za jedzenie a reszta zostaje dla niego.
pracownik mow

Napisano: 03 mar 2016, 16:52

Natomiast inną kwestią jest, czy usamodzielnia się jako wychowanek pieczy zastępczej (dom dziecka, rodzina zastepcza), czy wychowanek mow. Kwoty finansowe są bowiem w tych kwestiach różne, czytamy o tym dokładnie w ustawie o pieczy zastępczej,rozporządzeniu o usamodzielnieniu, itp. Tam jest wyraźnie określone, jakie to są kwoty, za ile lat pobytu w placówkach jaka suma na usamodzielnienie, ile na kontynuowanie nauki (np na kontynuowanie nauki- za pobyt w mow- co miesiąc 498 zł, za pobyt w RZ czy DD- nie mniej niż 500 zł
pracownik mow

Napisano: 10 mar 2016, 15:28

pracownik mow pisze:Natomiast inną kwestią jest, czy usamodzielnia się jako wychowanek pieczy zastępczej (dom dziecka, rodzina zastepcza), czy wychowanek mow. Kwoty finansowe są bowiem w tych kwestiach różne, czytamy o tym dokładnie w ustawie o pieczy zastępczej,rozporządzeniu o usamodzielnieniu, itp. Tam jest wyraźnie określone, jakie to są kwoty, za ile lat pobytu w placówkach jaka suma na usamodzielnienie, ile na kontynuowanie nauki (np na kontynuowanie nauki- za pobyt w mow- co miesiąc 498 zł, za pobyt w RZ czy DD- nie mniej niż 500 zł

A skąd kwota 498?
mara

Napisano: 18 mar 2016, 13:35

JA TEZ MAM PROBLEM. WYCHOWANEK TRAFIŁ DO PLACÓWKI. W TRAKCIE POBYTU OKAZAŁO SIĘ, ŻE WCZEŚNIEJ BYŁO WYDANE POSTANOWIENIE O UMIESZCZENIU W MOW, WIĘC SĄD UCHYLIŁ POSTANOWIENIE O UMIESZCZENIU W PIECZY. ALE WYCHOWANEK POSTARAŁ SIĘ I MIESIĄC PÓŹNIEJ ZNÓW WRÓCIŁ DO PLACÓWKI I POZOSTAŁ W NIEJ NA PRAWIE 3 LATA DO OSIĄGNIĘCIA PEŁNOLETNOŚCI. MAM PROBLEM. PIERWSZE POSTANOWIENIE O UMIESZCZENIU W PLACÓWCE ZOSTAŁO UCHYLONE. NIE LICZĘ WIĘC POBYTU W PLACÓWCE PO RAZ PIERWSZY DO POBYTU W PIECZY. W MOW PRZEBYWAŁ MIESIĄC NA PODSTAWIE POSTANOWIENIA, W PLACÓWCE PRAWIE 3 LATA. CZY WLICZAĆ TEN MOW DO POBYTU? DAŁOBY TO W SUMIE PONAD 3 LATA I POMOC 6600.JEŚLI NIE WLICZAĆ TO POWYŻEJ 2 LAT I 3300. MIELIŚCIE PODOBNE PRZYPADKI?
IPZL

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x