koordynator rodzinnej pieczy zastępczej - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 23    [ Posty: 229 ]

Napisano: 06 lut 2015, 22:55

Witam, czy mogę prosić Was o napisanie na czym polega w praktyce praca koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej?
Jakie obowiązki macie, jak wygląda to czasowo itp.
mloda1605

Napisano: 09 lut 2015, 20:50

Teraz co prawda mam zmianę stanowiska na specjaliste pracy z rodziną, ale do końca stycznia byłam koordynatorem. Otrzymujesz kilkanaście, teraz po zmianach ustawy nie więcej niż 15 rodzin, w których jest od 1 do kilkorga dzieci jak np. w rodzinnych domach dziecka. Wizytujesz te rodziny w domu, sprawdzasz warunki jakie dzieci mają zapewnione, rozmawiasz z dziećmi, o ile ich wiek pozwala. Monitorujesz sytuację w szkole, przedszkolu, kontaktujesz się z kuratorami, pracownikami socjalnymi, asystentami rodziny, Sądami. Gdy sytuacja wymaga także z rodzicami biologicznymi. Umawiasz do psychologa, rozmowy wychowawcze z dziećmi, wspierające. Co pół roku w przypadku dzieci powyżej 3 roku zycia zbiera się zespół do sprawy oceny sytuacji danego dziecka, termin ten wynika z daty postanowienia Sądu. Zaprasza się asystenta, pracownika socjalnego, rodzinę zastępczą, biologiczna jeśli posiadają ograniczoną władzę, no i w razie potrzeby innych przedstawicieli służb czy instytucji. I się ustala czy dalszy pobyt dziecka jest w rodzinie dalej zasadny. Po tym wysyła sie informację o całokształcie sytuacji ( w praktyce to to samo co ocena syt, tylko pisane ciągiem i obszerniej) i załącza się opnię zasadności. W przypadku dzieci do 3 roku życia taką ocenę sporządza sie co 3 miesiące. Występuje się z pozwem o zasądzenie alimentów od rodziców biologicznych jesli nie mają zasądzonych bądź płaca dobrowolnie wygodną dla nich kwotę. Sporządza się indywidualne programy usamodzielnienia z wychowankami co najmniej miesiąc przed ukończeniem 18 r ż. wyznacza opiekuna usamodzielnienia co najmniej rok przed 18 r ż ( to dotyczy dzieciaków które w tym roku kończą 17 lat, ci którzy w tym roku już mają 18 lat wyznaczenie opiekuna co najmniej 2 miesiące wcześniej. Sporządza się plany pomocy dziecku, w których diagnozujesz sytuację przed umieszczeniem w pieczy, co było przyczyna , jak dotychczas funkcjonował a następnie sytuacje obecną i jakie sa zadania i planowane działania. Plan należy sporządzić w ciągu 6 miesięcy od umieszczenia w pieczy. Mam nadzieję że coś pomogłam. Zajmuję się tym od prawie 3 lat :)
mewka19885

Napisano: 09 lut 2015, 20:53

Koordynator ma zadaniowy czas pracy, 8 h dziennie, 40 h w tygodniu. dotychczas u nas było tak, że nadgodziny które się zdarzały odbierałyśmy wychodząc wcześniej innego dnia, teraz sa harmonogramy, ma być tak zaplanowane żeby nadgodzin nie było, czyli jeździsz do późna = przychodzić później.
mewka19885

Napisano: 10 lut 2015, 14:59

A czy może są tu jacyś nowi koordynatorzy chętni na szkolenie? Coś co pokaże nam na jak mamy pracować, tworzyć plany pracy i inne dokumenty.
lusia33

Napisano: 13 lut 2015, 10:02

Ja pracuje od niedawna jako koordynator. na razie wiem że nic nie wiem... :(
mloda1605

Napisano: 15 lut 2015, 21:55

a gdzie w ustawie pisze że plany robisz nie później niż w przeciągu 6 m-cy?
mądrala

Napisano: 19 lut 2015, 16:09

Sorry, ale nie ma 8 h dziennie a jedynie 40 tygodniowo i nie ma mowy o nadgodzinach
koord

Napisano: 20 lut 2015, 18:36

mądrala pisze:a gdzie w ustawie pisze że plany robisz nie później niż w przeciągu 6 m-cy?
nie ma tego zapisanego wprost, ale skoro ocenę robisz w przeciągu tych 6 mcy i masz tam pkt dotyczący modyfikacji planu, to znaczy ze najpierw trzeba zrobic ten plan zeby przy ocenie mozna bylo ocenic czy jest potrzeba modyfikacji, a jeśli masz małe dziecko do 3 r. ż. to plan w ciągu 3 mcy. My tak to robimy :)
mewka19885

Napisano: 20 lut 2015, 18:39

koord pisze:Sorry, ale nie ma 8 h dziennie a jedynie 40 tygodniowo i nie ma mowy o nadgodzinach
Więc skoro nie ma nadgodzin, a mam byc 40 h tygodniowo, w weekendy raczej chyba nie pracujesz, to logiczne ze 8 h dziennie? A jak pracujesz w weekendy to gratulacje :lol:
mewka19885

Napisano: 20 lut 2015, 23:48

mewka19885 pisze:
koord pisze:Sorry, ale nie ma 8 h dziennie a jedynie 40 tygodniowo i nie ma mowy o nadgodzinach
Więc skoro nie ma nadgodzin, a mam byc 40 h tygodniowo, w weekendy raczej chyba nie pracujesz, to logiczne ze 8 h dziennie? A jak pracujesz w weekendy to gratulacje :lol:
np. 10 h w poniedziałek, 6 h we wtorek, 7 h w środę, 9 w czwartek i 8 w piątek proste..... czy za trudne dla mewki
mewa 12345

Strona 1 z 23    [ Posty: 229 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x