W jaki sposób Natanek i Rydzyk służą Bogu? - HYdE PaRK

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 17 wrz 2012, 23:23

Jego nie ma. A władają nami rządy na usłucham wielkich korporacji. Nie jesteśmy całkowicie wolni.
A co do zła - to nasza cecha wrodzona. Wszyscy jesteśmy jej nosicielami i w każdym z nas z różną siłą i pod wpływem różnych czynników się uaktywnia. Nie jest do końca tak że rodzimy się jako pusta karta.
~Adam

Napisano: 17 wrz 2012, 23:37

Nie do końca jest tak jak myślisz

\"Jeżeli domu PAN nie zbuduje, na próżno się trudzą, którzy go wznoszą\" (Ps 127,1) ( może to oznaczać, że nie wszystko zależy od nas, szczególnie gdy wyłącznie naszej a nie Jego woli dotyczy ) Dla ateisty powyższe słowa nie mają zapewne głębszego sensu. Doświadczenie wielu uczy jednak, że coś ważnego w nich jest i nie chodzi tylko o zwykłe domostwo.

Świat ludzkich spraw nie ma wyłącznie immanentnego wymiaru. Posiada również wymiar transcendentny. Ten drugi wymiar odnosi się szczególnie do perspektywy Stwórcy. Są jednak ludzie, którzy oba te wymiary traktują jako właściwe człowiekowi wyłącznie. Nie ma Boga i wszystko można - głoszą Ci ludzie.

immanentny filoz. będący wewnątrz czego, tkwiący w czym, właściwy z natury danemu zjawisku, nie wynikający z działania czynników zewn., por. transcendentny

transcendentny istniejący na zewnątrz czegoś (por. immanentny); filoz. znajdujący się poza zasięgiem naszego doświadczenia i poznawalnego świata (Kant).
~poważnie

Napisano: 17 wrz 2012, 23:39

Zmień dilera;)
~Adam

Napisano: 17 wrz 2012, 23:56

Zacznij myśleć :)
~poważnie

Napisano: 18 wrz 2012, 0:02

ciężkie myślenie włączacie na dobranoc...
~aaa

Napisano: 18 wrz 2012, 0:02

do ~poważnie
Do myślenia potrzebne są zwoje. Same szare komórki, jak widzisz, nie wystarczają
Nie wiem, czy są dilerzy od zwojów...
~betta

Napisano: 18 wrz 2012, 0:04

nie było by tej rozmowy bez myślenia...więc nie wiem o co wam chodzi...
~aaa

Napisano: 18 wrz 2012, 0:05

o myślenie, a nie kombinowanie i rzucanie sloganami na poziomie 6 klasy podstawówki
~betta

Napisano: 18 wrz 2012, 0:05

Heheh no właśnie. Chodzi o kierunek myślenia;)
~Adam

Napisano: 18 wrz 2012, 0:06

Wiem natomiast, że wielu ludzi nie widzi wszystkiego co ważne. Wiem również dlaczego tak jest.
~poważnie

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x