Ola do etatysty
mój pan mecenas stwierdził, że nie można wychowawcy zatrudnionemu na podstawie mianowania dać wypowiedzenia zmieniającego- bo będzie nieskuteczne itd.jesli dyrektor da mi tylko info i w nim zmieni wynagrodzenie, to jesli się z tą info nie zgadzam to wypowiedzenie zmieniające i jak go nie przyjmę to pa pa i mój problem
wychowawcy zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę można dać zmieniające i jeśli nie przyjmie to pa pa od 01.01.2014r. bez odprawy:(
u mnie tak jak u Oli-ma być info nie zatrudnienie zmieniające. Wynagrodzenie zasadnicze takie samo plus premia plus stażowe-to ma dać takie same pieniądze jak mamy teraz. Dyrektor zmienia tylko to co musi, nie szuka dziury w całym
Wypowiedzenie zmieniające nie ma zastosowania do KN, więc dyrektor wręczyć może go (każdemu pracownikowi) po 01.01.2014
Zwróćcie uwagę, że w interpretacji MPiPS pojawia się zwrot \"jeśli stosunek pracy jest kontynuowany\". Jeśli ktoś przyjmuje nowe warunki pracy i płacy i pracuje nadal to jest ok.
Jeśli jednak dyrektor przedstawia pracownikowi tylko informację o nowych zasadach pracy i płacy, a pracownik się z tym nie zgadza i nie przyjmuje, to sprawa powinna trafić do sądu. To sąd powinien rozstrzygnąć czy ta \"informacja\" na tyle zmienia istotne warunki umowy i jest nadinterpretacją zapisu ustawy o pieczy... by być równoznaczną z wypowiedzeniem dotychczasowych warunków pracy i płacy przez pracodawcę. To, że \"stajemy się pracownikami samorządowymi\" wcale nie musi zmieniać dotychczasowych warunków pracy i płacy. Przecież zapisy KN i KP nie wykluczają się i właściwie jedyną rzeczą jaka powinna się zmienić, jest sposób zatrudnienia (np. z mianowania na umowę o pracę.
No ale przecież Marcin powiedział...a on i jego prawnicy wiedza lepiej. On zatrzymał zasadnicza ale przecież jest jak rodzynek, bo wszędzie obniżają zasadniczą i w ogóle....
PS Kiedy naprawisz wątek który zepsułeś?