Przyjęcie dziecka do placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 lut 2012, 12:39

Czy placówka opiekuńczo wychowawcza typu socjalizacyjnego przyjmuje dzieci przywiezione przez policję? ( chodzi o nowe przepisy. przepisy mówiące cokolwiek o takiej sytuacji dotyczą placówek interwencyjnych art 103 ustawy o pieczy.)
Obecnie to rozumiem że do placówki socjalizacyjnej są przyjmowane dzieci tylko na podstawie skierowania i zgody dyrektora.
Co z ustawą o przemocy - czy wtedy przyjmujemy ?
~ale jaja

Napisano: 21 lut 2012, 13:10

A możesz odmówić przyjęcia dziecka?
~etatysta

Napisano: 21 lut 2012, 13:49

wygląda mi na to, ze od policji i wogole bez skierowania (np. od pracownika socjalnego - ze środowiska przemocowego np.) będzie mozna przyjąc wg nowych zasad tylko do placówki typu interwencyjnego - przepisy nie mówią o tym, żeby jakiś inny wypadek był możliwy
~monika

Napisano: 21 lut 2012, 14:00

Wypowiedzcie się proszę jak uważacie.
Ponadto mam pytanie czy po przyjęciu dziecka do placówki socjalizacyjnej informujecie jakiekolwiek instytucje i czy znaleźliście jakąś podstawę.
~ale jaja

Napisano: 21 lut 2012, 14:12

W mojej ocenie każde dziecko do 13 roku życia niezlaęznie kto je doprowadził powinno być przyjete a następnie wprowadzoana cała procedura. Informacja sądu, pcpr itp. No oczywiście placówka powinna szukać dla dziecka rodziny zastepczej. Pozdarawiam
~Marcin

Napisano: 21 lut 2012, 14:55

do marcin - a na jakiej podstwie prawnej masz opartą taką ocenę?? i czy chodzi ci o przyjęcie do placówki socjalizacyjnej??? ja myslę tak samo, ale to jest tylko moje myślenie osobiste - ludzkie - a chciałabym zebys powołał na to jakiś przepis, jesli masz bo ja nie moge w tych nowych nic znaleźć w tym temacie
do ale jaja - ja po przyjęciu informuje tylko pcpr
~monika

Napisano: 21 lut 2012, 15:03

Mnie zależy na ustaleniu jakie przepisy obowiązują i jak je rozumieć. Wszyscy mamy nawyki a teraz trzeba się zastanowić.
~ale jaja

Napisano: 21 lut 2012, 15:55

art. 35 ustawy mówi o tym, że umieszczenie dziecka w pieczy nastepuje na podstawie orzeczenia sądu - wyjatkiem są tu tylko:
1) pilna konieczność, na wniosek rodziców umieszczenie w rodzinnej pieczy zastępczej na podstawie umowy
2)art. 58 - umieszczenie w rodzinnym pogotowiu,
3)art. 103 ust.2 - umieszczenie w placówce opikuńczo - wych. typu interwencyjnego
~monika

Napisano: 21 lut 2012, 16:39

Czy my mamy opierać się w pracy na nowej Ustawie z czerwca? Usłyszałam z Urzędu Wojewódzkiego, że tą Ustawę mamy sobie odłożyć bo przez rok mamy opierać się na dotychczasowych przepisach. Jak to jest u Was ?
~mariola

Napisano: 21 lut 2012, 22:18

stare placowki przez rok 2012 na starych zasadach
~zainteresowany

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x