Wymagane dokumenty - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 28 wrz 2008, 15:01

Czy placówka opiekuńczo-wychowawcza typu rodzinnego powinna mieć dopuszczenie z Sanepidu, Straży pożarnej i PIP?
~rdd

Napisano: 30 wrz 2008, 16:59

Nie, jeżeli znajduje sie na terenie prywatnego domu.
~jolka

Napisano: 06 paź 2008, 17:59

A jeśli w budynku będącym własnością gminy? Jeśli tak to dokładnie jakie?
~rdd

Napisano: 06 paź 2008, 23:43

najlepiej osobiście skontaktować sie z tymi instytucjami i określić procedury. Z tego co wiem, to oni (zwłaszcza Sanepid) nie mają szczegółowych przepisów dotyczących placówek rodzinnych. Najwiecej mogą jednak powiedzieć osoby w wydziałach polityki społecznej przy urzędach wojewódzkich.
~jolka

Napisano: 08 paź 2008, 2:31

Powiedzieli, ze nic nie potrzeba. Placówka istnieje od 2006 roku i nie jest wpisana do rejestru wojewody. Chyba coś nie tak. Ktoś mnie kręci...
~rdd

Napisano: 09 paź 2008, 23:10

To jest BIP urzędu dolnośląskiego, na środku strony masz wykaz placówek (w tym rodzinnych), które są w rejestrze wojewody. Ten wpis jest konieczny, podobnie jak uzyskanie zezwolenia. W razie czego zadzwon jeszcze na nr tel. 071 340 60 53. Tam pracuje same miłe i mądre kobiety.

https://duw.ibip.wroc.pl/public/?id=74628
~jolka

Napisano: 09 paź 2008, 23:16

Wiem, że wpis jest konieczny. Moja placówka go nie ma. Przed podjęciem uchwały przez Radę Powiatu powinna być zgoda Wojewody poprzedzona wizytacją. Tak nie było. Placówka została powołana z naruszeniem prawa. Czy może w takim razie korzystać z dotacji Skarbu Państwa?
~rdd

Napisano: 09 paź 2008, 23:42

Rodzinne Domy Dziecka są jednostkami budżetowymi powiatu. To własnie powiat w oparciu o odpowiednie rozporządzenia w sprawie rdd pokrywa wszystkie wydatki ze swojego budżetu. O jakiej więc mowa dotacji??? Dotacje otrzymują placówki niepubliczne w oparciu o zawarte porozumienia między jednostkami samorządowymi a instytucjami pozarządowymi na realizację okreslonych zadań. w każdym innym przypadku mówimy tylko o wydatkach budżetowych, a do korzystania z tego budżetu mają prawo tylko jednostki działające legalnie, czyli posiadające odpowiednie zezwolenia i wpisy. Rada Powiatu ma prawo podjąć uchwałę w sprawie powołania jednostki budżetowej, np. rdd , ale tylko i wyłacznie wojewoda może wydać zgodę na jego działalność. Dopiero wtedy uruchamia się jakiekolwiek finansowanie. Z ciekawości - jaki powiat wpadł na taki g... pomysł?
~jolka

Napisano: 10 paź 2008, 10:32

To oznacza, że jak nie ma wpisu to placówka jest nielegalna?

Jesteś pewna, że skarb państwa nie finansuje w części placówek opiekuńczo-wychowawczych?
~rdd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem