ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 19    [ Posty: 189 ]

Napisano: 29 gru 2014, 11:17

Emil - pięknie wyjaśniłeś jak wygląda takie podejście od strony pracownika socjalnego. Emilia nie jest w stanie zrozumieć jaka jest idea utworzenia Forum OPS.pl i Federacji Związkowej. Wydaje się jej, że wystarczy zaiwaniać w gminie to cię docenią, zapłacą i będą szanowali. To są pobożne życzenia. Tylko ruch na skalę kraju w takim zawodzie jak pracownik socjalny może coś osiągnąć.
Zadziwiające jest, że nikt z tej super kadry od emilii tutaj nawet słowa nie zamieści - potwierdzając lub negując to co ona opisuje. widać są tak zaangażowani w pracę na rzecz gminy, że nie mają czasu i sił by innych wesprzeć.
Socjalni to są pomagacze- ale jeszcze nie potrafią wspierać siebie wzajemnie. Tego nie uczą na studiach, żeby walczyć o swoje płace i lepsze traktowanie.
Mało tu nas, bo jakość Forum upada gdy ludzie się tylko kłócą.
zisis1

Napisano: 29 gru 2014, 13:43

Właśnie, tacy zakompleksieni kierownicy, którzy cudzą pracą chcą dowartościować siebie i wyleczyć swoje urazy uczynili ten zawód małym. JA, JA byłam pierwsza, JA byłam najlepsza, JA wsiadłam na traktor i wykonałam 120% normy. Klękajcie narody i podziwiajcie mnie. :roll:

Współpracuję z OPS od kilku lat i od tego czasu widzę jaka to ciężka praca. Wzajemne wsparcie jest konieczne, ale niewystarczające, potrzebne są uregulowania prawne, których brakuje. To forum jest potrzebne większości użytkownikom jako miejsce wymiany poglądów, doświadczeń i informacji. Dwie osoby zrobiły sobie z tego miejsca żałosny poligon, na szczęście jedna z nich została zbanowana, a druga najwyraźniej straciła pewność siebie i pęd, może w końcu odpadnie. Niech będzie zdrowa.Tymczasem odpadło kilku bardzo wartościowych użytkowników, którzy z tymi dwoma nie chcieli mieć nic wspólnego. Trzymajcie się i nie dajcie się ;)
Lada

Napisano: 29 gru 2014, 14:32

Emil faktycznie różni nas zbyt wiele,przepaść ogromna w całym tego słowa znaczeniu- wyrazem czego są tak rozbieżne opinie w wydawać by się mogło jednym temacie.
Reprezentujesz ten typ OPS ( jak sądzę po Twoim opisie ) - gdzie w pakiecie podstawowym ale i najważniejszym jest "obsługa finansowa klienta " . Uzupełnieniem tych usług standardowych będzie najprawdopodobniej mały element profilaktyki ( i tak już mega kreatywności,) w postaci Festynu z okazji Dnia Rodziny, w które to działanie wasz szef angażuje ostatnich niedobitków, którzy jak sądzę ze szczęścia nie pałają .
Szaleństwem u was jest perspektywa zatrudnienia psychologa i pedagoga itd czy superwizja dla socjalnych. ( tak?)
No przykro mi - wiem, że długa droga jeszcze przed wami. Dlatego "ja mówię o niebie -a ty o chlebie". Macie inne priorytety.
Tak więc faktycznie zbierzcie się - spiszcie postulaty i do dzieła.

ps. no ale inteligentny jesteś, pojętny i odważny - skoro dałeś mi kosza :P
czyli rozszyfrowałeś moje zamiary. Prawdziwej francy żeby nie powiedzieć gorzej.

Ale faktycznie na serio to odebrałeś.?? ;)
emila.

Napisano: 29 gru 2014, 15:11

Urealnienie kryterium dochodowe do świadczeń i usług przewidzianych w ustawie o pomocy społecznej. Obecne kryterium jest już niższe od minimum egzystencji!

Na stronie internetowej Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych jest dostępna informacja na temat wysokości minimum egzystencji w roku 2013, są to wskaźniki informujące o dochodach gospodarstw domowych, które gwarantują biologiczne przetrwanie. Kategorie minimum socjalnego i minimum egzystencji są ważnym wskaźnikiem poziomu życia ludności w Polsce. Minimum egzystencji, zwane także minimum biologicznym, wyznacza poziom zaspokojenia potrzeb konsumpcyjnych, poniżej którego występuje biologiczne zagrożenie życia i rozwoju psychofizycznego człowieka.

W roku 2013 wysokość minimum egzystencji była nieznacznie niższa od kryterium dochodowego uprawniającego do świadczeń przewidzianych w ustawie o pomocy społecznej. Od października 2012 r. obowiązują nowe progi dochodowe uprawniające do ubiegania się o świadczenia z pomocy społecznej. Dla osoby samotnie gospodarującej 542 zł, zaś na każdą osobę w gospodarstwie domowym 456 zł. Nie znam danych IPiPS z roku 2014. Jeśli w roku 2013 minimum egzystencji wynosiło 541,91 zł dla jednoosobowego gospodarstwa domowego oraz 455,90 zł na osobę w gospodarstwie domowym dwóch osób, to z prawdopodobieństwem bliskim pewności, można stwierdzić, iż obecnie kryterium uprawniające do świadczeń ustawy o pomocy społecznej jest w przypadku jednoosobowych i dwuosobowych gospodarstw domowych, niższe od minimum egzystencji. Niższe od minimum egzystencji było już w roku 2013 kryterium dochodowe dla rodzin wielodzietnych.

Wartość minimum egzystencji w 2013 r.
https://www.ipiss.com.pl/wp-content/plu ... hp?id=1889
Załączniki
bieda.jpg
bieda.jpg (16.8 KiB) Przejrzano 975 razy
Andrzej

Napisano: 29 gru 2014, 15:20

kompletnie kulą w plot. W moim opsie i superwizja i psycholog i doradca zawodowy i praca socjalna rozdzielona od postępowań i cuda wianki. Ameryki więc nie odkrywasz swoją działalnością. Chodzi emilko o szerszy kontekst tzn. wszystko to robione jest w ramach tej samej kasy co rok i tymi samymi siłami ludzkimi że się tak wyrażę. Kolejne szczytne zadania dokładane są bo przecież ops da radę wszak co roku daje. I jeszcze kierownicy radośnie zapewniają włodarzy że pięknie pracujemy o kosztach dziwnie milcząc by nie urazić dobroczyńców z gminy. Wybacz emilko wszak nie chciałbym zbyt surowo cię oceniać ale twoje działanie wpisuje sie w ten schemat choć zdaje się szczytnymi pobudkami je uzasadniasz. Efekt uboczny jest taki, że za rok dwa i pięć te same kilkadziesiąt tysięcy ma starczyć na te same i inne zadania, a pracownicy niech się cieszą że mają pracę w tych czasach trudnych. Dla wójta prezydenta burmistrza to czy te kilkadziesiąt tysięcy wydasz na piknik czy na profilaktykę rówieśniczą nie ma znaczenia, bo się na tym nie zna. Są jeszcze gminy gdzie taki festyn będzie lepiej widziany czyli efektowny zamiast efektywny. Jakością to włodarze mogą się pomartwić gdy budują drogę, kanalizację lub chodnik, a i to nie zawsze. Ważne że zadanie wykonane bez jęczenia. Bo pomoc społeczna zwykle zrobi i nie jęczy stąd ją wladza od samorządowej do rządowej ma w ... Budujesz więc emilo taki prestiż i szacunek i Ty. Na końcu droga emi, gdy za 5 lat dadzą tobie te same pieniądze i ludzi i dorzucą zadań zdziwiona wkurzysz się i albo odejdziesz albo się postawisz (najszybciej wypalają się osoby zapalone do pracy). A wtedy twoi przełożeni w szoku stwierdza że Pani emila bez pokory. Może nawet znajdzie się ktoś kto zatrudni nową zaangażowaną i gotową zrobić wszystko lepiej panią emile. Znam takie sytuację z pracy gdzie wypluwa się ludzi zaangażowanych i na odchodne slyszą że byli najgorsi. Stąd emilko trzeba mówić o trudach, poświęceniu i ryzyku tej pracy. Nie po to by przysłaniać jej jasną stronę ale by urealniać władze które od kierowników i dyrektorów slyszą głównie pochwały i zniekształcony obraz tej pracy. A co do naszych relacji to wybacz za wysokie dla mnie progi :)
emil.

Napisano: 29 gru 2014, 15:39

Uregulowac dodatek 250 zl dla pr.socjalnych pracujacych w DPS. Niekotrzy dostaja, a inni nie a przeciez siedzimy w wywiadach tak samo jak pr.socjalni z Osrodkow.
Asia Joanna

Napisano: 29 gru 2014, 16:34

Asia Joanna pisze:Uregulować dodatek 250 zl dla pr.socjalnych pracujących w DPS. Niektórzy dostają, a inni nie a przecież siedzimy w wywiadach tak samo jak pr.socjalni z Ośrodków.
"Prawo do dodatku (250zł) dla wszystkich pracowników socjalnych (Pruszcz Gd., Wrocław, Częstochowa, Ciechanów, Szczecin, Kielce)" - ten postulat pojawiał się już 2006 roku, w trakcie spotkań Ruchu Pracowników Socjalnych Pomarańczowa Inicjatywa. Pamiętam, że jedną z uczestniczek spotkania w Pruszczu Gdańskim była koleżanka - pracownik socjalny z DPS dla osób chorych psychicznie, która poinformowała, że pracownicy socjalni w DPS-ach czują się pokrzywdzeni, ponieważ nie mają uprawnień do dodatku 250 PLN oraz 10-ciu dni dodatkowego urlopu.

- Moja praca w "środowisku" polega na codziennych rozmowach z ludźmi chorymi psychicznie, kontakcie z ich rodzinami oraz instytucjami i organizacjami pozarządowymi - mówiła wówczas koleżanka z DPS dla osób chorych psychicznie.

- Twoja praca polega na permanentnym kontakcie z tzw. trudnym klientem - podkreślali uczestnicy spotkania - pracownicy socjalni zatrudnieni w OPS-ach.
Załączniki
znaczek_ruchu_pi.jpg
znaczek_ruchu_pi.jpg (25.65 KiB) Przejrzano 943 razy
Andrzej

Napisano: 29 gru 2014, 17:40

"ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje" - zachęcam do zgłaszania w tym miejscu postulatów, które bezpośrednio dotyczą naszych warunków pracy oraz przeszkód, które utrudniają pomaganie osobom, rodzinom, społecznościom lokalnym. Odnoszę wrażenie, iż ten wątek na forum rozmydlają wpisy kadry kierowniczej.
praca socjalna

Napisano: 29 gru 2014, 17:53

"Standardów w Pomocy" - ciąg dalszy!
głos

Napisano: 29 gru 2014, 18:24

"Standardy w Pomocy" uległy komercjalizacji ! Wcześniejszą witrynę projektu zastąpiono wytworem z sufiksem "com".

https://www.standardypomocy.com/
standard

Strona 7 z 19    [ Posty: 189 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x