ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 8 z 19    [ Posty: 189 ]

Napisano: 29 gru 2014, 19:07

Dobrze więc emil,nie ma się co pieprzyć ....piszmy postulaty. Nie będą pluć wam w twarz !!
Oto moje propozycje w jednej ze sfer !
I. W zakresie bezpieczeństwa pracowników OPS : najpilniejsze i na szybko...ŻĄDAMY rozważenia następujących kwestii.

1. opracowania procedur postępowania dla pracowników socjalnych przy wykonywaniu zadań wspierających, interwencyjnych zarówno w ops jak i w środowisku ( zachowanie w sytuacjach kryzysowych, kontakt z osobą chorą psychicznie itp) będzie oblig to już wiecie !
2. możliwość skorzystania z asysty policji, straży miejskiej, kuratora -zawsze ilekroć pracownik socjalny uzna, iż sytuacja/kontakt może stanowić dla niego zagrożenie. - - 3. pracownik socjalny wzywa asystę j/w na telefon w nagłych i zasadnych przypadkach, w pozostałych kwestiach uwzględnia rolę asysty w planie miesięcznym ( tzw : roboczym konspekcie pracy )
4. w sytuacjach niebezpiecznych, zagrażających zdrowiu lub życiu -na miejscu zdarzenia, decyzyjny w ustaleniach szczegółowych jest organ Policji, który odpowiada na przebieg akcji i koordynuje działania .
5. kierownik placówki sporządza mapę rodzin z tzw : podwyższonego ryzyka, w ten sposób aby pracownik socjalny był jak najbardziej poinformowany i był świadomy rodzaju i skali problemu. Ma to znaczenie przy sporządzaniu planu asysty.
6. kierownik ma obowiązek oszacować prawdopodobieństwo wystąpienia ryzyka -a co za tym idzie tak rozplanować podział rejonu aby uwzględnić priorytet higieny zdrowia psychicznego pracownika.
7. każdy pracownik socjalny wykonujący zadania j/w ma zagwarantowane dodatkowe ubezpieczenie na życie ( uregulowane odrębnymi przepisami) a także uposażenie miesięczne w postaci dodatku w wysokości 350 zł netto.
8. pracownik ma zagwarantowane specjalistyczne szkolenia, pokryte w całości przez pracodawcę z zakresu: mediacji, negocjacji,prawa rodzinnego, karnego, komunikacji z chorymi psychicznie, rozwiązywania konfliktu itp - jako niezbędne do wykonywania zawodu.
9. odmowa udziału w szkoleniu uniemożliwia wykonywanie czynności uważanych za związane z ryzykiem.
10. szkolenia o których mowa są przeprowadzone w oparciu o szczegółowe zapisy i zasady opracowane przez Ministerstwo Sprawiedliwości, Ministerstwo Zdrowia -jak dla instytucji Policji, Służ medycznych - realizujących bezpośrednio cel ratowniczy - co oznacza na jak najwyższym poziomie praktycznym i merytorycznym.
11. Pracownikowi socjalnemu wykonującemu zadania j/w przysługuje pomoc specjalistyczna: opieka psychologiczna- zawsze, kiedy zgłosi taką potrzebę a obligatoryjnie pracodawca zabezpiecza pomoc specjalistyczną w sytuacjach przebytej traumy pracownika, każdego innego wypadku, który stwierdzeniem lekarza psychiatry może powodować poważny uszczerbek na zdrowiu psychicznym.
12. Procedura "Niebieska karta" realizowana i koordynowana jest w całości przez Policję, decyzyjną w całym zakresie zakresie metodyki pracy z "NK"- pracownik socjalny OPS zapewnia pomoc uzupełniającą w zakresie pracy z rodziną.( wspomagania rodziny )
13. Pracownikowi, który uległ wypadkowi w pracy przy wykonywaniu czynności j/w przysługuje dodatkowe świadczenie rehabilitacyjne.
14. Rodzinie pracownika,( który zginął na służbie ) w dzieciom, przysługują świadczenia i wszelkie przywileje jak dla : najwyższych służb mundurowych :!: w tym renty dla dzieci do ukończenia przez nich całkowitego toku kształcenia.

Nie przejdzie ??????????????????????????? coś się wyrzuci , coś zostawi .
emila.

Napisano: 29 gru 2014, 19:26

Do lady!!!
której wypowiedź tyle co przeczytałam, nie mniej jednak intencję wypowiedzi zrozumiałam. Jeszcze łapie o tej porze !!
Wiesz co mała :?: Mam to w nosie. Może mnie admin zbanować, oby tylko rychło w czas. Chcę zobaczyć Twoje postulaty, niech by chociaż te biedne 3 - bo nie wyrabiam z czytaniem , tak tu gęsto od pomysłów.
A takie slogany i banały jak piszesz w stylu " wiem jak trudna to praca " to , uwierz mi - wie nawet mój pies Teo , który nie wychodzi z kąta ze strachu albo litości - (odkąd przyszłam z pracy.) Pewno widzi mój humor i to jak łeb mnie nawala z nadmiaru dzisiejszych, niesamowitych wrażeń w pracy. Taki standard- wiesz?? zdarza się nawet pojechanym, zakompleksionym kierownikom.
emila.

Napisano: 29 gru 2014, 20:26

i tak to kierowniczka no emila. sprecyzowała no żądania pracowników socjalnych no w jednej ze sfer - jestem pod wrażeniem :!:
no kuźwa

Napisano: 29 gru 2014, 20:34

Wystarczy emila jak się przestaniesz pieprzyć w pracy i sama zbanujesz :geek:
..........

Napisano: 29 gru 2014, 20:46

Lada to nie to samo co lady, ale to szczegół. Współczuję psu emilii ( być może trzeba zgłosić sprawę obrońcom zwierząt)i tym którzy muszą z nią pracować. Jednak to kwestia emocji pani kierowniczki (urazy z dzieciństwa, ofiara przemocy, alkoholizmu?). Pierwszy postulat: niektórzy kierownicy powinni obowiązkowo przejść badania psychiatryczne.
Lada

Napisano: 29 gru 2014, 21:16

no i tyle masz do powiedzenia Szanowna "Lady za lady" w temacie głównym o powagę którego, tu : Postulatyyyyyyy piejesz najgłośniej, w stylu " Nie dajmy się !!!

ps.I jeszcze jedno- mój pies na komendę, co najmniej jeden postulat wyszczeka!! - ty nie dźwigniesz intelektualnie ani jednego.
A o kompanach tobie podobnych ... o wątłym i "ledwo żywym" nicku .....>
nie wspomnę! ta rzeka wyschła już dawno.
emila.

Napisano: 29 gru 2014, 21:26

oh emilo, nie wiem czy ustoję :lol: twój cios był taki celny :lol: Uważaj, żeby ci żyłka nie pękła :lol: I zobacz się w lustrze jak wyglądasz :twisted:
Lada

Napisano: 29 gru 2014, 21:59

TY faktycznie ledwo stoisz lub siedzisz " Lady "-zresztą po częstotliwości z jaką wklejasz emotikony można sądzić, że słów ci brakuje. Dobrze się czujesz? Drętwienie w jamie ustnej? A to nie koniec naszej rozmowy. Trzymaj się mocno klawiatury.

ps.
Ale to dobrze, że są nasze pyzate buzie.- Nie "Lady"- zawsze to sygnał o emocjach świadczy też o tym, że Twój układ nerwowy jako tako drga.
emila.

Napisano: 29 gru 2014, 22:34

Ja się czuję wybornie. Czy brakuje mi słów? Tak - zawsze wtedy gdy widzę przed sobą głupotę podpisaną twoim imieniem. Mniej rozwinięci lepiej reagują na obrazki - i ty to potwierdziłaś. I nie musisz się tak spieszyć z odpowiedzią, albo nie, napisz coś jeszcze w twoim stylu. :roll: Pogrąż się jeszcze trochę. Powtórzę raz jeszcze nie jestem prac. socjal. i współczuję tym, którzy spotykają cię na swojej drodze życia.
Lada

Napisano: 29 gru 2014, 22:51

Dziewczyny dziewczyny .... ;) czy możemy już wrócić na właściwy tor dyskusji? Założyłem ten temat aby podjąć konkretne działania ze strony pracowników socjalnych i zastanowić się co możemy realnie zrobić aby poprawić naszą nieciekawą sytuację.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Strona 8 z 19    [ Posty: 189 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x