zaliczka za opinię sądową - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 lis 2009, 14:18

Został wysłany wniosek do sadu o przymusowe leczenie odwykowe bez opinii biegłych gdyz dana osoba nie zgłosiła sie na badanie. w odpowiedzi sąd przysłał pismo wzywające do zapłaty zaliczki w określonej kwocie za przeprowadzoną opinię biegłych.
opłata za wniosek to sie zgodze bo płaci gkrpa ale zaliczkę za opinię ??? jak z tego wybrnąć??? pomóżcie!!!!
~anka

Napisano: 19 lis 2009, 16:47

Nigdy nie zdażyło mi się abym coś takiego dostała a prowadzę komisję od ponad dwóch lat i zazwyczaj wysyłam wniosek do sądu bez opinii biegłych, gdyż wiadomo że są to osoby które nie chcą współpracować z komisjią a co dopiero z lekarzami. Otrzymuję wówczas z sądu wewanie do opłaty stałej. Później to sąd postanawia dopuscić dowód z opinii biegłego psychiatry i psychologa i to sąd postanawia przyznać im wynagrodzenie z tytułu sporzadzonej opinii i postanawia nalezność wypłacić z sum budżetowych. Ja otrzymuję później tylko postanowienia. Cała sprawa w sądzie ,,kosztuje\" nas 40 zł.
~ewka

Napisano: 20 lis 2009, 9:29

a u nas jest jeszcze inaczej:
1. wysyłam do sądu opłacony uprzednio (40 zł.) wniosek o zobowowiązanie uczestnika postępowania do leczenia odwykowego.
2. ponieważ nia ma opinii (osoba wzywana do biegłych się nie stawiła), wnioskuję o spowodowanie badania przez sąd.
3. Sąd przesyła mi postanowienie o dopuszczeniu dowodu z opinii biegłych.
4. Biegli po wydaniu opinii, jeden z jej egzemplarzy kierują do urzędu (gkrpa) wraz z rachunkiem za jej sporządzenie. Jak wynika z powyższego za wydanie opnii płacimy my z budżetu gminy.

Pierwszy raz słyszę o zaliczkach na poczet niewydanych opinii. A podali podstawę prawną? A jeśli ni euda im się doprowadzić na badanie, to zaliczkę zwrócą, czy przepadnie na rzecz skarbu państwa:)
Zgodnie z przepisami, to chyba właściwie jest tak jak napisała ewka. Sąd płaci za opinie, które biegli sporządzają na jego wniosek.
~reńka

Napisano: 22 lis 2009, 11:05

też pierwszy raz spotykam sie z tą zaliczką
u nas jeśli kierujemy sprawę do sądu bez opinni biegłych to później sąd przesyła nam opinię wraz z postanowieniem o przyznaniu wynagrodzenia i płacimy z kapslowego 360 zł
~deny

Napisano: 04 gru 2009, 14:16

U nas są zaliczki na poczet badań biegłych. Zaliczka nie wraca po przeprowadzeniu badania, jesli nie dojdzie do badania wraca. ja uważam ,że powinniście zapłacić, to normalna opłata za wykonanie badania begłych. jesli chodzi o kwotę , to sędziowie mają widełki i to zależy od sędziego za ile jest badanie
~mik

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x