kapslowe, na co? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 15 lis 2009, 16:52

na co wydajecie środki z kapslowego?
- kolonie
- świetlica srodowiskowa
- szkolenia
- wpisujcie na co:
~miriam

Napisano: 15 lis 2009, 23:26

Jak sama nazwa mówi \"kapslowe\" tzn. NA PIWO
~iii

Napisano: 16 lis 2009, 0:43

Unas się na to mówi KORKOWE
Fundusz na profilaktykę
wszelkie oddziaływania profilaktyczne
np. oferta https://www.teatr-profil.krakow.pl/
ponadto lepsze zajęcie typu teatr, kino, basen siłownia, kurs komputerowy lub inny niż NUDA i czas poświęcony na otwarcie kolejnego kapsal, korka, nakrętki butelki z alkoholem.
~Pan Cogito

Napisano: 16 lis 2009, 16:36

teater, kino, no nie wiem, chyba, że repertuar o tematyce profilaktycznej, basen jako pozalekcyjne zajęcia sportowe to tak
~**

Napisano: 16 lis 2009, 18:37

może jakieś ciekawe propozycje zgodne z rekomendacjami i takie, które swobodnie \"przejdą\" przy ewentualnej kontroli czy to rio, czy nik-u
~miriam

Napisano: 17 lis 2009, 12:57

ani kino, ani basen, ani tym bardziej komercyjny spektakl profilaktyczny. To wszystko działania jednorazowe, które (udowodnione naukowo) nie zmieniają postaw i zachowań młodych ludzi wobec alkoholu. Ja stawiam na podnoszenie kompetencji osób pracujących w obszarach problemowych (pedagogów, policjantów, pracowników socjalnych), np. organizując szkolenia. Zajęcia pozalekcyjne tak, ale całoroczne, uwzględniające pracę z dziećmi z rodzin problemowych (choć nie tylko). Teatr i owszem, ale niech tworzy go sama młodzież, która ma czas zagospodarowany po lekcjach i jeszcze sprawdza się w roli aktorów. Wartościowe są różnego rodzaju warsztaty umiejętności społecznych. W mojej gminie poprzeczka jest podnoszona coraz wyżej.
Polecam multimedialną prezentację PARPA, dodaną do Rekomendacji na 2010r. Uważam, że sporo w niej cennych wskazówek. Dla tych, którzy wezmą je pod uwagę żadne RIO czy NIK nie straszne.
~nina

Napisano: 17 lis 2009, 13:19

ciekawe możliwości daje kampania profilaktyczna ,,Zachowaj Trzeźwy umysł\'\'. Z korkowego gmina kupuje pakiet materiałów edukacyjno-informacyjnych, które wedle własnego pomysłu wykorzystuje w praktyce. W działania można zaangażować mnóstwo ludzi: dzieci, nauczycieli, policję... Właściwie każdego, kto miałby ochotę zrobić coś fajnego w temacie nowoczesnej profilkatyki. Przy okazji jest to promocja gminy:)
~wiola

Napisano: 17 lis 2009, 15:25

nina piszesz, że teatr tak, ale żeby go tworzyła sama młodzież, która ma zagospodarowany czas po lekcjach i sprawdza się w roli aktorów, w związku z tym co napisałaś:
czy można zatrudnić na umowę zlecenie lub o dzieło aktora, reżysera filmowego którzy z młodzieżą z gimnazjum np w piątek po południu i w sobotę będą prowadzili warsztaty plastyczne - opracowanie ulotki z zakresu profilaktyki propagującej potrzeby trzeźwości i abstynencji, warsztaty teatralne technik aktorskich - przygotowanie scenki \"Asertywne NIE\" pod kierunkiem aktora teatralnego, warsztaty filmowe - wywiad z mieszkańcami na temat uzależnienia pod okiem reżysera i montaż krótkiego filmu, oraz czy można zapłacić za kolację, śniadanie i obiad dla 40 dzieci z gimnazjum i 2 opiekunów, warsztaty terapeutyczne prowadziłby instruktor pedagog z gimnazjum,
metody: burza mózgów, drama, scenki rodzajowe,
film - \"Ucieczka w niewolę\", \"Rpzdarte dusze\",
teatr \"Nie zobaczysz Wenecji\", \"Wpadka\", rysunek, dialogi,
cały koszt warsztatów ok 2.500 zł. a ja mam podpisać umowę z aktorem i reżyserem no i zapłacić za posiłki, jakie jest wasze zdanie na ten temat, bo ja osobiście nie jestem do tego przekonana gdyż co ma wspólnego aktor, reżyser z profilaktyką, czy oni będą uczyć o profilaktyce, raczej będą uczyć jak dobrze zagrać, jak dobrze wyreżyserować scenkę, film, osobiście jestem na NIE, ale może jestem uprzedzona, może powinnam pozwolić na sfinansowanie takich warsztatów, proszę o dobre rady
~miriam

Napisano: 18 lis 2009, 9:21

a ile czasu trwałyby te warsztaty? Ja dwa lata temu finansowałam podobne działanie, ale w tym udało mi się zachęcić nauczycieli ze szkół, żeby poprowadzili zajęcia teatralne ze swoimi dziećmi. Napisali program (u nas jest to konieczne), dostali dofinansowanie na zakup strojów, rekwizytów teatralnych, drobnych upominków na podsumowanie. Spotykali się przez rok, zadziało się wiele dobrego. Umów z nauczycielami nie zawieramy, chyba że robią coś ponad etatowo (trzeba pamiętać, że obowiązuje ich 40 godzinny system pracy). Jeśli byłby to instruktor- śpiewu, tańca, recytacji, to o ile jego oferta byłaby przekonująca- można podpisać umowę. Programy szkolne dofinansowujemy ,,na zakup rzeczy\'\'. Warsztaty terapeutyczne jak najbardziej, ale zwracam uwagę na kwalifikacje osoby, która ma je prowadzić.
~nina

Napisano: 18 lis 2009, 9:32

rozpoczynają się w piątek po południu, dzieci śpią w szkole, a kończą w sobotę około 18 godziny, i tak cyklicznie 3 razy w roku, nie podoba mi się to, jaką ja mam pewność, że ten aktor, czy reżyser jest w porządku, czy to nie jakiś wyznawca sekty, albo mający sam problem z alkoholem, nie będzie tam osoby wykwalifikowanej w profilaktyce , no może poza instruktorem pedagogiem
~miriam

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x