Zespoły interdyscyplinarne. Komu to potrzebne? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 33 z 35    [ Posty: 343 ]

Napisano: 14 lut 2014, 2:32

Niestety, nie jestem w stanie dać pracownikom socjalnym tego, czego bym chciał.

P.S. Ale pomarzyć wolno...
A że właśnie takich narzędzi w tym całym ustrojstwie brak... to co ja na to poradzę?
Dlatego więc dużo w tym racji co napisała Adasia \"Rozpaczliwe szukanie uzasadnienia tezy, której racjonalnie nie można uzasadnić\".
~Jerry

Napisano: 20 lut 2014, 22:55

jak się nie ma co lubi - to się lubi to co się ma

ps. nie ma ich żałować.
~miśka

Napisano: 21 lut 2014, 1:21

Bujaj sie na drzewo miska
~Misiek

Napisano: 25 lut 2014, 1:47

wkurzony, w dniu 12.02.2014 r. podał mi tutaj linka do odpowiedzi ministerstwa na pytania oscylujące wokół zapowiadanej nowelizacji działań w systemie pomocy społecznej i zasugerował zapoznanie się z odpowiedzią na pytanie nr 32.
A mnie w tym piśmie z kolei zainteresowały odpowiedzi na pytania nr nr 21 i 22:

\" 21. Czy zawarte w Założeniach rozwiązanie dotyczące możliwości powierzenia działań związanych z przeciwdziałaniem przemocy w rodzinie podmiotom niepublicznym, oznacza, że podmioty publiczne nie będą realizowały procedury „Niebieskie Karty ”
22. W jakim zakresie podmioty publiczne będą realizowały zadania związane z przeciwdziałaniem przemocy w rodzinie po wejściu proponowanych zmian do ustawy o pomocy społecznej?\"
Oto te odpowiedzi:
\" Zgodnie z treścią Założeń, w zmianach do ustawy o pomocy społecznej jako propozycja dla samorządów pojawi się możliwość tworzenia Agencji Usług Socjalnych, które będą
mogły wykonywać niektóre zadania zlecone przez gminę. Będą to zadania, które nie pozostają w sprzeczności z przepisami innych ustaw. I tak w odniesieniu do zagadnień
z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie, Agencje Usług Socjalnych będą mogły np. realizować działania o charakterze profilaktycznym skierowane do osób i rodzin
zagrożonych przemocą w rodzinie, bądź też będą mogły prowadzić programy oddziaływań korekcyjno - edukacyjnych dla osób stosujących przemoc w rodzinie czy też programy
terapeutyczno - psychologiczne dla sprawców przemocy (nowe rozwiązanie zawarte w projekcie Krajowego Programu Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie). Nie przewiduje
się natomiast radykalnych zmian w zakresie procedury „Niebieskie Karty”\".

Drżyjcie zatem socjalni. Nadchodzi konkurencja, która obecne, wykonywane przez Was działania, w ramach obowiązków zawodowych (bo przecież nie służbowych), przejmie lekką rączką, która niebawem stanie się ciężka od trzymania w niej... kasy za wykonaną robotę.
Dlaczego tak to \"czarno\" widze\"? Bo wg mnie Agencja Usług Socjalnych będzie firmą zewnętrzną albo też jej skład ustali się w oparciu o \"wybranych\" pracowników ops.
Ta druga opcja już pachnie mi spodziewaną eksplozją zawiści, pomówień etc.
~Jerry

Napisano: 25 lut 2014, 11:10

bardzo dobrze niech agencja zabierze sobie działania związane z przemocą, jestem przewodniczącą zespołu, masę innych obowiązkó i nic, żadnej gratyfikacji, przynajmniej jak sie coś stanie nie będą obarczać tym \"OPIEKI\"
~xx

Napisano: 25 lut 2014, 15:07

Nie dam sobie zabrać \" Przemocy\" w mojej Gminie. Mowy nie ma !- mam to na papierze i we krwi . Konkurencji się nie boję.
~emilka

Napisano: 25 lut 2014, 16:03

Ech Ty Siłaczko.
~franek

Napisano: 25 lut 2014, 18:46

jak zabiorą to Emilka pięr.dzac w stołek nie bedzie juz sie madrzyla na forach za 3 tysiące miesięcznie bo wyrobnik zajmie sie tym za tysiąc.
~Konkurent

Napisano: 25 lut 2014, 20:58

Konkurent
emilce zostanie jeszcze Alkohol i Narkomania przy czym ..to ostatnie można tylko targować- bo Alkoholu też nie oddam.
Wszystko to jest moje !!!
~emilka

Napisano: 26 lut 2014, 9:51

a ja słyszałam wg ostatnich doniesień, że komisje przestaną istnieć, bo nie bedą miały uprawnień do skłądania wniosków o leczenie delikwentów ( oczywiście wniosków do sądu)
~xx

Strona 33 z 35    [ Posty: 343 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x