Zespoły interdyscyplinarne. Komu to potrzebne? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 31 z 35    [ Posty: 343 ]

Napisano: 12 lut 2014, 0:42

PYT:\"Czemu po melinach (nocami) mogą szlajać się indywidualnie lub z policjantami pracownicy socjalni w Ameryce?\"

ODP: Bo w AMERYCE pracownicy dostają za to w hu.. kasy?

Pracownik socjalny Willy z popularnego serialu ALF był w stanie ze swojej pensji utrzymać niepracującą żonę, dwójkę dzieci i kosmitę o czterech żołądkach. I kota. ;)
Polski pracownik socjalny to biedak, który z ledwością SAM się jest w stanie utrzymać. Szmacony przez klientów, media, przełożonych, samorządowców i własne ministerstwo. Bez REALNYCH narzędzi prawnych. Obarczony WSZYSTKIM.
Za 1700-2000zł miesięcznie.
~Wkurzony

Napisano: 12 lut 2014, 0:46

PS. A co konkretnie zmienia obecność socjalnego nocą w melinie? Aura świętości, prawości i dobroci jaka z niego emanuje wpływa na przebieg interwencji?
~Wkurzony

Napisano: 12 lut 2014, 1:13

Bez komentarza.
~Jerry

Napisano: 12 lut 2014, 1:34

Abstrahując od wesołego nawiązania do serialu komediowego, może jednak skomentujesz? Masz inną ocenę aktualnego statusu społecznego pracowników socjalnych? Zaprzeczysz standardowi wynagrodzenia w tej branży na tle uposażeń pracowników socjalnych w cywilizowanych krajach? Wskażesz różnicę jakościową pomiędzy profesjonalnym POLICJANTEM odwożącym nocą zagrożone dziecko do rodziny/placówki a profesjonalnym PRACOWNIKIEM SOCJALNYM wykonującym tą samą czynność?
~Wkurzony

Napisano: 12 lut 2014, 2:00

Widzisz Wkurzony, policjant zarabia więcej od socjalnego... to \"oczywista oczywistość\". A to z tej prostej przyczyny, bo policjant służy, a socjalny pracuje.
Jeśli socjalny będzie \"służył\" to i więcej zarobi.
Osobiście jestem \"za\".
~Jerry

Napisano: 12 lut 2014, 2:07

Heh! A to mnie ubawiłeś przed snem! :) Polecam film \"Drogówka\". Niemal paradokumentalny... ;)
A może najpierw marcheweczka? Jak socjalny więcej zarobi to będzie lepiej służył? A!?
~Wkurzony

Napisano: 12 lut 2014, 2:18

Film \"Drogówka\" jest dla mnie osobiście kultowy... Oglądałem i byłem pod niesamowitym wrażeniem.
Czy jest tak w rzeczywistości? No... a jak myślisz?
A co do pracy socjalnego, jego uprawnień i może wynagrodzenia...
Obejrzyj na VHS lub w necie (Chomik.pl) film pt. \"Rozdarte dusze\" z Martinem Sheenem. Przekonasz się, jak działają służby socjalne z prawdziwego zdarzenia...
Polecam.
~Jerry

Napisano: 12 lut 2014, 2:41

Please, tylko nie ten parapropagandowy staroć sprzed 20 lat! Ufam ze swoją wiedzę o realiach hamerykanow nie wynosisz z tego kultowego dzieła? Chociaż w sumie to ta sama epoka co ALF... ;)
~Wkurzony

Napisano: 12 lut 2014, 10:03

Uzasadnienie, że ktoś za porównywalną pracę otrzymuje większe wynagrodzenie bo pracuje w \"służbach\", a inny za tą samą pracę otrzymuje mniejsze wynagrodzenie bo to zwykła \"praca\", wiele wyjaśnia. Autor tej tezy wyraźnie identyfikuje się z obecnymi służbami, a z racji swojego wieku, o którym tu wspomina, pewnie też z byłymi.
Zawsze też jest mi nieprzyjemnie, gdy widzę zwroty \"na mózg Ci padło\" nawet jeśli nie są kierowane bezpośrednio do mnie, a obok widnieje dodatek \"bez obrazy\". Zawsze lepiej jest zawiesić rozmowę zwrotem \"bez komentarza\".
~Adasia

Napisano: 12 lut 2014, 12:55

Uważam, iż pomysł \"wcielenia\" pracowników socjalnych do patroli nocnych wraz z policją - (wzorem programu z Bydgoszczy) jest jak najbardziej trafny i racjonalny - bo potrzebny- moim zdaniem. Ale nie tyle zdanie \" służb społecznych\" tudzież i moje - co do oceny zasadności tego pomysłu jest ważne/ znaczące - ile zdanie samych adresatów , a ci chętnie z pomocy owej korzystają, zresztą statystyki to potwierdzają.
Także do pracy ! Zarobki nie mają tu nic do rzeczy, Wkurzony. Mało tego jasno postawione oczekiwania w tej kwestii, już teraz - być może spowodują , iż nie wszyscy tak chętnie zdecydują się na pracę w tym zwodzie. To dobrze - warto być świadomym swoich obowiązków - będzie przez to mniej frustratów. Czyli \"odzieli się ziarno od plew.

ps. \"Drogówka\"-..mocno przejaskrawiony, negatywny obraz policji- zabieg celowy w zamyśle reżysera. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, no poza wątkiem przyjaźni policjantów, lojalności- które istnieją .
Dla zwolenników kary śmierci czyli dla Ciebie m.in Wkurzony polecam film...von Triera \" Tańcząc w ciemnościach \" z Bjork..to nic, że z 2000 roku. Wątpliwości po zastosowaniu tej kary- pozostają zawsze te same..

~emilka

Strona 31 z 35    [ Posty: 343 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x