14-osobowe placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 14    [ Posty: 135 ]

Napisano: 05 paź 2012, 14:51

Ewa w dużym skrócie. Stowarzyszenie zamierza wić się na rynek usług w mieście X. Składa ofertę - koszt utrzymania 2000 złotych. Nie mówią o tym, że dokładają ze swoich środków 1000 złotych. Prezydent podpisuje umowę na dwa lata. W tym czasie likwiduje swoją placówkę. Kończą się dwa lata i przychodzi do podpisania nowej umowy a tu niespodzianka. Teraz panie prezydencie to my możemy robić to za 3000 złotych. Tak przejachało się kilku starostów.
~Marcin

Napisano: 05 paź 2012, 16:07

Nie zapominaj o tym, że starosta może nie być zainteresowany podpisaniem umowy zlecającej realizację zadania z wyższym kosztem pobytu wychowanka.
Zatem jeśli ją podpisuje to dokonuje wyboru, dlatego dziwi mnie poczucie rozczarowania \"przejechanych\" starostów o których piszesz.
~Ewa

Napisano: 05 paź 2012, 16:29

Do Marcina - może powinieneś pracować w telewizji kryminalnej i rozwiazywać zagadki i łamigłówki - proponuje TTV
~Ziom

Napisano: 05 paź 2012, 20:53

Ewo starosta ma realizować zapisy ustawy i zadania jakie mu powierzono. Jeśli dziecko ma być w placówce w miarę możliwości blisko domu tzn. że nie można go wysłać na drugi koniec Polski \"bo tak jest taniej\". Spotkałem się z sytuacją, że zabiera się dzieci z innych placówek do \"swojej\" placówki, bo jest tańsza. Spotkałem się też z sytuacją, że umieszczono dzieci w placówce w innym województwie, bo znalezienie miejsca dla wielodzietnej rodziny w małych placówkach graniczy z cudem (czekam kiedy nie będzie placówek większych niż 14 osobowe i telewizja pokaże np. 8-9 osobową rodzinkę dla której w całej Polsce nie będzie placówki mogącej przyjąć tyle dzieci na raz ;) Nie spotkałem się z sytuacją by ktokolwiek rezygnował z usług placówki (poprzez nieprzedłużenie umowy) w której są dzieci.
~etatysta

Napisano: 05 paź 2012, 21:26

Właśnie chodzi o to, że starosta nie podpisując nowej umowy musi zapewnić opiekę wszystkim wychowankom. Nie zrobisz tego z dnia na dzień. Do Ziom to nie żadna ukłądanka lub kryminał. To rzeczywistość. Chora jednak prawdziwa.
~Marcin

Napisano: 05 paź 2012, 22:58

U nas są dzieci z miejscowości 460km od naszej. Ośmioro.
~Leon

Napisano: 05 paź 2012, 23:12

Leon a macie jakieś urządzenie do teleportacji w ramach pracy z rodziną? Zaczyma dochodzić do wniosku, że zaczynam się gubić i powtarzać.... gubić i powtarzać...... gubić i powtarzać w tym co mnie otacza. Współczuję Ci Leon
~Marcin

Napisano: 06 paź 2012, 0:43

Marcinie współczuć to należy dzieciakom, ekonomia odebrała wielu ludziom zdroworozsądkowe myślenie. Sytuacja dzieciaków z placówki Leona jest jaskrawym przkładem, ze reforma systemu opieki niema nic wspólnego z dobrem dziecka. Obarczanie nieprzygotowanych samorządów do zadań wykraczjących poza ich możliwości finansowe i nie tylko powiatów prowadzeniem placówek takie właśnie sytuacje powoduje. MPiPS uwaza jednak, ze system jest dobry a błedy są po stronie ludzi którzy go realizują.
~Roman

Napisano: 06 paź 2012, 2:57

Jaka praca z rodziną? Przecież od tego są asystenci! ;)
Tak sobie myślę, że jak by było z kim pracować i dawałoby to jakieś wymierne efekty, to domów dziecka by już dawno nie było, więc po co \"mydlić oczy\" pracą z rodziną.

Jak definiujecie rodzinę (bo ustawodawca nie wyjaśnił co rozumie pod pojęciem rodzina)? Chodzi o pokrewieństwo czy coś jeszcze?

Nie wiem czy współczuć dzieciom, że są u Leona w placówce. Może to dobrze, że akurat tam, a nie w jakiejś nie do końca sprawdzonej i nieudolnie kontrolowanej \"formie\" ;)
~etatysta

Napisano: 06 paź 2012, 13:18

W pewnej części podzielam zdanie etatysty. Widzę na przykładzie swoich wychowanków, że lepiej byłoby gdyby nie mieli żadnego kontaktu ze swoją rodziną. Może to brutalne ale taka jest prawda.
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Strona 4 z 14    [ Posty: 135 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem