bezdomni z innych terenów Polski - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 21 lut 2013, 12:51

Henryk -W/g mnie Nie jesteś bezdomny jeżeli mieszkasz w lokalu mieszkalnym. Miejsce zamieszkania zg z art 25 KC to tam gdzie koncentrują się Twoje istotne interesy życiowe. tego się trzymaj., a brak meldunkt niewątpliwie to problem.Życzę powodzenia. napisz co załatwiłeś. Pomoc społeczna to też praca socjalna i zwroć się o taka do MOPSU, będziesz wyzwaniem dla pomocy społecznej
~Jola

Napisano: 22 lut 2013, 16:15

Witam!
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu...
Pani K. posiada ostatni meldunek w gminie X, która skierowała ją do DPS w gminie Y. W DPS przebywała przez rok czasu i była tam zameldowana.
Z chwilą rezygnacji z DPS została z gminy Y wymeldowana.
Pani K przyjechała do innej gminy Z i tam przebywała kilka lat jako osoba bezdomna, bez lokalu, na ulicy.
Problem!
Pani K. wymaga ponownego umieszczenia w DPS! Która gmina jest właściwa miejscowo do pokrywania za nią kosztów.
~Kamila

Napisano: 22 lut 2013, 16:40

jeśli obecnie jest osobą bezdomną to akta przesyła się gminie ostatniego stałego miejsca zameldowania i ona kieruje do DPS
~MAGDA 11

Napisano: 26 lut 2013, 15:12

dziękuję za odpowiedź!
ale... ostatni stały meldunek osoba posiadała w DPS W Legnickim Polu, a gmina która kierowała wcześnie do DPS nie chce ponownie wydać skierowania , tłumacząc że ostatni meldunek posiadała w DPS w Legnickim Polu i to Gmina w Legnickim Polu ma wydać skierowanie.

~Kamila

Napisano: 26 lut 2013, 19:38

i ma rację. Gmina wyraziła zgodę na umieszczenie na swoim terenie i ją zameldowała na stałe więc akta do Legnickiego Pola przesłać o DPS
~MAGDA11

Napisano: 27 lut 2013, 11:50

kolejna niedoróbka ustawy .
Osoba przebywa w DPS właściwa była gmina kierująca do placówki/ bez względu na zameldowanie na pobyt stały w DPS/
Osoba rezygnuje z DPS - właściwa powinna byc w dalszym ciągu gmina kierująca.

Inaczej dochodzi do paranoi . I nie jest tak jak pisze MAGDA11, że \"Gmina wyraziła zgodę na umieszczenie na swoim terenie\" gmina nie ma w tym zakresie nic do powiedzenie no chyba tylko wtedy gdy DPS jest gminny
~herbi

Napisano: 11 mar 2013, 13:04

Witam, mam pytanie. Poszukuję dla siebie DSM (jestem w czwrtym miesiącu siąży) posiadam status osoby bezdomnej i nie przebywam na terenie miasta gdzie miałam ostatni meldunek. Czy moja właściwa gmina może odmówić mi pomocy w postaci finansowania DSM, a jeśli tak to do kogo mam się zwrócić o pomoc.??
~sylwiajoanna

Napisano: 11 mar 2013, 13:30

obowiązuje zasada taka, że o udzielenie pomocy zwracasz się do ops na terenie gminy gdzie przebywasz.
~p

Napisano: 11 mar 2013, 23:32

i dodam : i gmina ostatniego miejsca stałego zameldowania jest zobowiązana pokryć koszty skierowania czyli zapłacić za schronienie i pomagać materialnie na zakup podstawowych rzeczy niezbędnych do egzystencji, których nie zapewnia schronisko, a z tyt bezdomności, niepełnosprawności, bezrobocia jeśli osoba nie przekracza kryterium dochodowego to zasiłek okresowy zgodnie z ustawą o pomocy społecznej
~Magda11

Napisano: 12 mar 2013, 0:35

nie ma przepisu zobowiązującego gminę ostatniego zameldowania do opłacenia pobytu w schronisku w innej gminie. wielokrotnie wydawaliśmy odmowy na takie wnioski klientów i sko decyzje te utrzymywało w mocy. no chyba, że ops sam skierowałby do schroniska, które pobiera opłaty. wtedy bierze na siebie obowiązek. w przypadkach, kiedy samo schronisko przysyła notę do zapłacenia, spuszczam to w klozecie (sic!). tzn. kulturalnie odpowiadam, że nie opłacimy, bo u nas jest wiele schronisk, które nie pobierają żadnych opłat od osób nieposiadających dochodów i zapraszamy szanownego bezdomnego do powrotu do miasta ostatniego zameldowania. nie jest więc tak jak piszesz, magdo.
oczywiście co innego, jeśli chodzi o refundację udzielonej pomocy przez ops w miejscu pobytu delikwenta.
~p

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x