zawarcie kontraktu socjalnego, indywidualnego programu jest niemożliwe i nie celowe ponieważ bezdomny z odległych terenów Polski przebywa czasowo na dość krótki okres w schronisku. Wyegzekwowanie i realizowanie zobowiązań po stronie bezdomnego jak i tutejszego Ośrodka byłoby nie możliwe.
Kontrakt , indywidualny program spisuje się i realizuje sie z osobami, które maja mozliwośc zakończyć go pozytywnie wypełnić wszystkie założenia i zobowiązania dlatego Magda 11 ma racje
byliście na szkoleniach? dotyczy to kazdego problemu
bezdomnym z innych terenów Polski , staram się pomagać spisując z nim w wywiadzie uzgodnienia , które powinien realizować klient i monitoruję,dopinguję ale nie mam wpływu na jego realizację ani udzielaną pomoc finansową, przedłużanie jego pobytu. Decyzja dalszej odpłatności za pobyt czy zasiłków należy do Ośrodka ostatniego miejsca stałego zameldowania. Więc Indywidualny Program Wychodzenia z Bezdomności to papierologia bez sensu i bez nadziei bezdomnego na wyjście z bezdomności. Nawet jak ma perspektywę dłuższego u nas pobytu.Nie mogę z bezdomnym pracować nie widząc perspektyw pomocy i szansy wyjścia z bezdomności, lub poprawy jego zycia
Bezdomny z innej gminy nie ma szans na wyjście z bezdomności , bo np nawet jak u nas chce poprawić swoją sytuację to napotyka na bariery typu pomocy finansowej z Ośrodka ostatniego miejsca zameldowania o opłacenie skierowania na czas umożliwiający wyjścia z problemów, są problemy z Ośrodkami gdzie nie chcą przyznać zasiłku okresowego z tyt. bezrobocia , bezdomności, albo mają wygórowane wymagania i stawiają bariery, które nie mobilizują bezdomnego do poprawy sytuacji. Z Polski nie maja szans na udział w projektach, CIS, mieszkania socjalnego, grup wsparcia, pomocy rzeczowej, bo mamy nadmiar swoich bezdomnych . Mimo tego nie odrzucam żadnego bezdomnego i staram się pomagać w miarę możliwości
MAGDA 11 - są również tacy bezdomni którzy zawsze mieszkali i mieszkają w tym samym mieścia/ gminie tylko, mają meldunek w innej, nawet deklarują , że nigdzie się nie wybierają - ale ustawa mówi o miejscu zameldowania. Sądzę, że w ten sposób chronione są interesy dużych miast, które przyciągają bezdomnych. Ja mam np. takiego bezdomnego ( zajmuję się jego dokumentacją), który buszuje w okolicach Warszawy, a u nas był zameldowany,nawet miał żonę , z wyjaśnień tej kobiety wynika , że mieszkał z nią może 1 miesiąc. No i płacimy, a w przyszłości pewnie też będziemy płacić za dps, bo narazie nie ma widoku na ustatkowanie się pana.P. Mamy też takiego co ma na naszym terenie matkę, rodzeństwo ale jest zameldowany w innej gminie u b.żony , facet nie czuje związków z tamtą gminą , nigdzie się od nas nie wybiera. Problemy z bezdomnymi mamy wszyscy podobne, jedynie w dużych miastach jest ich dużo (bezdomnych).
Kontynuując wątek, stwierdzam, że bezdomnego nie można zmusić do kontraktu, ani do programu jest to jego wybór, chce albo nie chce zmian. Dla tych co nie chcą zmian odmowa zawarcia kontraktu to możliwość ograniczenia pomocy do niezbędnego minimum - dotyczy to tych którym się wszystko należy. A gdyby się trafił ktoś, ktochce współpracować, wyokrzystywać własne możliwości itd to myślę, że byłoby przyjemnością opracowanie kontraktu lub programu. Pracę socjalną w/g mnie realizuje pracownik socjalny, w miejscu pobytu, więc nie wiem o co chodzi o pracy socjalnej na odległość????????????????
witam,prosze o pomoc.chcialbym zapisac sie na indywidualny program integracji,jakie dokumenty mam przygotowac zeby uniknac odmowy czy wymowek ze strony asystentow socjalnych.grajewscy pracownicy mopsu sa bardzo dokladni i odnosza sie z rygorem do swoich zadañ.muj watek\" rodzina bez zameldowania po powrocie z zagranicy\"bede wdzieczny za porade,dziekuje.pozdrawiam
witam,prosze o pomoc.chcialbym zapisac sie na indywidualny program integracji,jakie dokumenty mam przygotowac zeby uniknac odmowy czy wymowek ze strony asystentow socjalnych.grajewscy pracownicy mopsu sa bardzo dokladni i odnosza sie z rygorem do swoich zadañ.muj watek\" rodzina bez zameldowania po powrocie z zagranicy\"bede wdzieczny za porade,dziekuje.pozdrawiam