Bóg jest wielki - HYdE PaRK

Strona 3 z 11    [ Posty: 101 ]

Napisano: 20 sty 2015, 11:06

I właśnie robisz to co ci wszyscy nasi przewodnicy duchowi- dorabiasz do du.p.y jakąś wyższą ideologię, myśli i słowa wyniosłe dodajesz a d.u.p.a to jest du.pa.Człowiek się rodzi z .du... wychodzi, człowiek umiera na d... pie leży. D. sm.r.odzi d.. rodzi z d... cały świat pochodzi.

Te wszystkie wyniosłe słowa na temat, że nie jesteśmy zwierzęciem, tylko istotą racjonalną to bzdury. O naszej racjonalności decyduje ilość hormonów i poziom popędu seksualnego. Jak masz za dużo to nie dasz rady. Wytrzymasz pół roku bez piwa? Człowiek bez popędu, albo taki co już nie może to może tak truć. Normalny człowiek ogląda się za kiecą-samiec, tudzież ogonem - samica. W sąsiedniej parafii jest non stop rotacja księży bo średnio co dwa lata któryś sobie babę znajduje i zrzuca sutannę, albo jest deportowany przez biskupa. Ostatni ze znajomą z liceum poszedł. W starciu z rzeczywistością ideologia ponosi sromotną klęskę. Z resztą ideologia to nie jest prawda - to tylko jarzmo narzucane ludziom na siłę, żeby sprawować nad nimi władzę.
betonowy

Napisano: 20 sty 2015, 11:22

napisałem:
Człowiek nie jest istotą na wskroś racjonalną, ani rządzoną przez naturę (nie jest "zwierzęciem").

Ty się odnosisz do czegoś czego nie napisałem i twierdzisz, że prowadzisz ze mną rzeczową rozmowę.

PS. to, że są przypadki niewłaściwego doboru księży (idą do seminarium niewłaściwe osoby ) a następnie zachodzi typowy korporacyjny dupochron (bronimy swoich, chociażby zły ale swój. Tak samo robią wszystkie korporacje" lekarze, prawnicy, policjanci itd.). U księży to bardziej razi, od nich winno wymagać się więcej. Kościół skład się jednak tylko z ludzi. A wszyscy jesteśmy grzesznikami
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 11:52

napisałem:
Człowiek nie jest istotą na wskroś racjonalną, ani rządzoną przez naturę (nie jest "zwierzęciem").-jakiś oksymoron. Trzy sprzeczności w zdaniu. Człowiek jest zwierzęciem, tylko wypracował najbardziej zaawansowane instynkty i zachowania. Cel ten sam co u zwierząt, tylko bardziej zaawansowany. My działamy już w perspektywie całych światów, a nie nisz ekologicznych. Człowiek jest rządzony przez naturę, ale dzięki ewolucji stara się bez niej żyć i obchodzić. Czy to jest to możliwe - zobaczymy w dobie długich lotów kosmicznych. Może 30-40 lat i będą latać po całym układzie słonecznym. Ale ta niezależność od ekosystemu polega na wytworzeniu sztucznego ekosystemu. Ogrody na dachach, domy na dnie oceanu itp. Jeśli chodzi o to, że nie jesteśmy racjonalni - nie jesteśmy bo w znacznej mierze rządzi nami natura, której jeszcze do końca nie rozumiemy. W perspektywie czasu okaże się, że w zatłoczonych ciasnych miastach z wyścigiem szczurów zanika płodność, podstawowe zachowania społeczne, rodzinne, wszyscy dostają depresji i giną jak lemingi. Zbiorowo popełniają samobójstwa. Dlaczego? Bo natura nie znosi tłumu i dąży do równowagi. Zbytnie nagromadzenie w jednym miejscu jednego gatunku powoduje włączenie mechanizmów obronnych i naturalne zmniejszenie populacji. Przez naszą ekspansywność stajemy się dla natury ciężarem i stąd jest nas coraz mniej. Natuaralne mechanizmy zaszczepione w genach regulują liczebność populacji. Kiedyś liczebność regulowała wojna. Jak w Afryce był głód to za milion dolarów kupowało się milion maczet, którymi wyżynało się 5 milionów murzynów i głód znikał na 20-30 lat. My już stoimy wyżej ewolucyjnie i sterują nami bardziej zaawansowane mechanizmy.

Jeszcze 100 lat temu chodziliśmy boso po glinianej podłodze.
betonowy

Napisano: 20 sty 2015, 11:55

"wyrzynać"- cofam się ewolucyjnie, znaczy natura robi swoje.
betonowy

Napisano: 20 sty 2015, 12:03

nie no, ręce opadają.
Nie widzisz cudzysłowia? Gdzie widzisz 3 sprzeczności? W stwierdzeniu, że człowiek nie jest ani komputerem (na wskroś racjonalny) ani zwierzęciem (podlega wyłącznie instynktom i popędom)? Ręce opadają. Nie rozumiesz co się do ciebie pisze i liczyć nawet nie potrafisz. Wmawiasz mi coś czego nie napisałem. Następnie sam prawie potwierdzasz to co ja napisałem.
Nie wiem skąd czerpiesz swoją "wiedzę", ale jak tylko i wyłącznie z własnego doświadczenia (a na to mi wychodzi) to jest to straszne.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 12:10

Wytrzymasz pół roku bez piwa?
betonowy

Napisano: 20 sty 2015, 12:12

hm, a mogę pić wódkę?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 15:48

Panowie ale rozmowa ???/?- chaos, jeden wielki chaos myślowy . Że ty elmer łapiesz jakiś sens tej rozmowy to w zasadzie cię podziwiam.
Dla mnie to pomieszanie z poplątaniem. Betonowy nie obraź się, ale piszesz jak nastolatek z cerą jeszcze trądzikową, czyli niedojrzały jesteś do pewnych zagadnień, trudnych notabene. Czytałeś " Człowiek zwierzę społeczne" - Szackich? (podstawa, "elementarz"),poniekąd mam wrażenie że tak i pewno trąciło jeszcze o Freuda. Jeśli tak,to nie zrozumiałeś nic, jeśli nie- to znaczy, że ta dyskusja od początku nie miała sensu. W mojej ocenie oczywiście.

niektóre z twoich przemyśleń betonowy dla mnie to K2.
"Programowe pranie mózgu z zaszczepionym poczuciem winy niskości i grzeszności."
"Nigdy tego nie mogłem zrozumieć, jakiemu bogu może zależeć na całkowitym zniewoleniu człowieka, jeżeli nasz Bóg to dobro?"
"Nienaturalizm i zaprzeczenie człowieczeństwa prowadzi do patologizacji środowiska "-
itd , itd. Proszę nie rób tego więcej.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2015, 16:43

"Bóg jest wielki"

No ale który?
KKamil

Napisano: 20 sty 2015, 17:45

Mój Bóg jest Wielkim dla mnie -a Ten Twój będzie Wielkim dla ciebie.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Strona 3 z 11    [ Posty: 101 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x