kto może zostać czlonkiem komisji ds rozwiązywania problemów alkoholowych, czy istnieja na tem temat wytyczne, rozporzadzenie? Czy tak po prostu burmistrz wyznacza kogo chce.
moim zdaniem kto chce ale nie jestem pewna...musi tylko przejść szkolenie.ja np mam w komisji:2 pracowników socjalnych, nauczyciela,policjanta, pielegniarke, 2 radnych i pracownika urzedu-niezły zespół:):)
W mojej Komisji jest policjant, dyrektor jednej ze szkół podstawowych, pracownik urzędu d/s zezwoleń na sprzedaż alkoholu, 2 pracownik urzędu, psycholog, radny gminy i ja przewodniczący komisji a zarazem pracownik socjalny. Nasz zespół uzupełnia się nawzajem.
Policjant działa na polu przeciwdziałania przemocy i interwencji w ramach Niebieskiej Karty;
Dyrektor szkoły organizuje wyjazdy profilaktyczne i programy naprawcze dla dzieci i młodzieży;
Prac.urzędu d/s pozwoleń czuwa nad kontrolą punktów sprzedających alkohol - monitoruje je;
drugi pracownik gminy jest sekretarzem komisji i wykonuje biurową pracę (pisma, wnioski, protokoły, sprawozdania);
Psycholog udziela porad psychologicznych na posiedzeniach komisji osobom uzależnionym i ich rodzinom;
Radny gminy dba o dobry wizerunek komisji w gminie, przekonuje innych radnych do pomysłów radnych;
a ja reprezentuję komisję na zewnątrz oraz odwiedzam osoby i rodziny z pr.alkohol. w domach, sporządzam notatki, wywiady. Działam na polu pomocy społecznej z naszego ośrodka podpoiecznym z problemami alkohol.
Czy to nie jest dobry skład????
Nadmieniam, że pełnomocnik nam nie jest potrzebny, bo współpraca pomiędzy najważniejszymi instytucjami odbywa się właśnie na posiedzeniach komisji, a nie jest ustalana gdzieś za ścianą....
Ustawa o wychowaniu w trzeźwości:
\"Art. 4
3. Wójtowie (burmistrzowie, prezydenci miast) powołują gminne komisje rozwiązywania problemów alkoholowych, w szczególności inicjujące działania w zakresie określonym w ust. 1 oraz podejmujące czynności zmierzające do orzeczenia o zastosowaniu wobec osoby uzależnionej od alkoholu obowiązku poddania się leczeniu w zakładzie lecznictwa odwykowego.
4. W skład gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych wchodzą osoby przeszkolone w zakresie profilaktyki i rozwiązywania problemów alkoholowych.\"
Aby inicjować takie działania to trzeba być w temacie. Również radny może być w temacie jeśli jest pedagogiem, kuratorem, psychologiem. Jeśli członkowie komisji dostaną 30 zł za pracę w czasie jednego spotkania, to zostaną Ci sami wplomtariusze. Warto mieć w składzie komisji pracownika poradni odwykowej.
bardzo mi się podoba rozwiązanie jaśka. Moim zdaniem, najważniejsze jest to, żeby ludzie, powołani do komisji, nie byli z przypadku, żeby znali swoją rolę i mieli poczucie odpowiedzialności za to, do czego zostali powołani. Prawda jest taka, wszystko zależy od świadomości ludzi. Nawet jeżeli jest w gminie pełnomocnik, to sam niczego nie zdziała.
w mojej komisi jest terapeuta uzależnień, pracownik socjalny, policjant z wydz. prewencji, członek klubu abstynenta, pracownik z por. leczenia uzależnień i pedagog szkolny. Wszyscy przynamniej raz w roku biorą udział w kilkudniowych szkoeniach dla członków GKRPA
A w naszej komisji jest radny który nie ma zielonego pojęcia.A komisja się zbiera tylko po to aby wziąc 60 zł za odczytanie protokołu.
Halo gdzie rozum ma ta komisja jak się nie boji własnego sumienia