esperal - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 15 wrz 2008, 16:33

Mój mąż zgodził się na wszycie sobie esperalu. Prosze powiedzieć mi co mam teraz zrobić tznod czego zacząć do kogo się udać i jak to wygląda.
~mchburza5

Napisano: 15 wrz 2008, 16:44

do Komisji rozwiązywania Probl. Alkoholowych oni mogą ci zwrócić lub opłacić \"wszywkę\", robi ją chirurg w gabinecie(przeważnie mają), musisz porozmawiać albo wypisze Ci rodzinny a wszyje chirurg. Pójdż z mezem na terapie bez niej trudno być abstynentem, mąż gdy pozna ludzi którzy chcą i lecza sie będzie mu łatwiej gorzej jak trafi do przymuszonych przez Sąd mogą go dołowac i nie wytrwa, szukaj klubu aa , Komisja rozw probl alkoh zwraca też za dojazdy nawiąz z nimi kontakt, kontaktujcie sie też dobrymi \"trzeżwiejącymi\" oni sie wspierają będzie wam łatwiej
~kika

Napisano: 16 wrz 2008, 10:28

Czy Komisja ma zakup esperalu w Programie Profilaktyki? Wojewoda tego nie uchylił ? Esperal może być niebezpieczny dla chorego. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości określa co to jest leczenie osoby uzależnionej od alkoholu.
~Danka

Napisano: 19 wrz 2008, 14:32

Jest dostepny, lekarze robią wszywki, Komisja pomaga w zakupie, zwraca za dojazdy na terapie, nikt nie uchylił , na forum kierujemy gdzie ma się ktoś zgłosic mamy nadzieje, że we wszystkich tego typu instytucjach profeesjonalni pracownicy przeprowadzą rozmowe i wtedy dopiero pokierują daną osobe i pokażą, gdzie szukać pomocy i co można uzyskac na czym polega leczenie alkoholika dobrze wiem jestem członkiem komisji ok 20lat
~kulinka

Napisano: 19 wrz 2008, 15:46

Gdyby esperal był skutecznym środkiem leczącym osoby uzależnione od alkoholu to czy NFZ lub Ministerstwo Zdrowia nie finansowałby tego leku ? Tak jak w przypadku terapii metadonowej ?
~Danka

Napisano: 21 wrz 2008, 23:18

z tego co wiem komisja jest przeciwna wszywaniu esperalu, uważa że tylko uczestniczenie w terapii ma sens
~irena

Napisano: 22 wrz 2008, 11:21

nasza komisja na pewno nie zwróciłaby kosztów wszycia esperalu. Nie mamy takiego zapisu w programie i nawet nam przez myśl nie przeszło, żeby taki umieszczać. Co innego zwracać koszty dojazdu na terapię; to robimy.
~iwona

Napisano: 14 paź 2008, 23:58

Esperal(disulfiram), anticol, nie są środkami leczącymi w zespole zależności alkoholowej F 10.2 - numer statystyczny choroby wg ICD - 10. . Uzależnienie od alkoholu leczy się za pomocą psychoterapii!!!!!!! Nie wierzę w to o czym tutaj czytam! Jestem terapeutą uzależnień i wiem jak leczy się alkoholików. A może by tak członkowie komisji dobór formy leczenia pozostawili specjalistom, a sami zajęli się motywowaniem osób uzależnionych do podjęcia leczenia - taka jest przecież ich rola.....
~Puma

Napisano: 11 lis 2008, 0:40

mam pytanie do Pumy- ilu alkoholików wyleczyłes drogi terapeuto..zapewne początkujący
~mina

Napisano: 12 lis 2008, 13:59

Nie jestem Puma, ale warto wiedzieć, że z choroby alkoholowej nie da się \"wyleczyć\". Jest to choroba nieuleczalna.
~Danka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x