do Komisji rozwiązywania Probl. Alkoholowych oni mogą ci zwrócić lub opłacić \"wszywkę\", robi ją chirurg w gabinecie(przeważnie mają), musisz porozmawiać albo wypisze Ci rodzinny a wszyje chirurg. Pójdż z mezem na terapie bez niej trudno być abstynentem, mąż gdy pozna ludzi którzy chcą i lecza sie będzie mu łatwiej gorzej jak trafi do przymuszonych przez Sąd mogą go dołowac i nie wytrwa, szukaj klubu aa , Komisja rozw probl alkoh zwraca też za dojazdy nawiąz z nimi kontakt, kontaktujcie sie też dobrymi \"trzeżwiejącymi\" oni sie wspierają będzie wam łatwiej
Czy Komisja ma zakup esperalu w Programie Profilaktyki? Wojewoda tego nie uchylił ? Esperal może być niebezpieczny dla chorego. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości określa co to jest leczenie osoby uzależnionej od alkoholu.
Jest dostepny, lekarze robią wszywki, Komisja pomaga w zakupie, zwraca za dojazdy na terapie, nikt nie uchylił , na forum kierujemy gdzie ma się ktoś zgłosic mamy nadzieje, że we wszystkich tego typu instytucjach profeesjonalni pracownicy przeprowadzą rozmowe i wtedy dopiero pokierują daną osobe i pokażą, gdzie szukać pomocy i co można uzyskac na czym polega leczenie alkoholika dobrze wiem jestem członkiem komisji ok 20lat
Gdyby esperal był skutecznym środkiem leczącym osoby uzależnione od alkoholu to czy NFZ lub Ministerstwo Zdrowia nie finansowałby tego leku ? Tak jak w przypadku terapii metadonowej ?
nasza komisja na pewno nie zwróciłaby kosztów wszycia esperalu. Nie mamy takiego zapisu w programie i nawet nam przez myśl nie przeszło, żeby taki umieszczać. Co innego zwracać koszty dojazdu na terapię; to robimy.
Esperal(disulfiram), anticol, nie są środkami leczącymi w zespole zależności alkoholowej F 10.2 - numer statystyczny choroby wg ICD - 10. . Uzależnienie od alkoholu leczy się za pomocą psychoterapii!!!!!!! Nie wierzę w to o czym tutaj czytam! Jestem terapeutą uzależnień i wiem jak leczy się alkoholików. A może by tak członkowie komisji dobór formy leczenia pozostawili specjalistom, a sami zajęli się motywowaniem osób uzależnionych do podjęcia leczenia - taka jest przecież ich rola.....