u mnie odmowa była bo: dom jednorodzinny, wspólne wszystko tzn. kuchnia, łazienka tyle, że każdy w pokoju miał piec kaflowy, dałam odmowę i utrzymali
Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO?
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
Re: Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO?
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
jasiak pisze: 28 lut 2023, 8:44u mnie odmowa była bo: dom jednorodzinny, wspólne wszystko tzn. kuchnia, łazienka tyle, że każdy w pokoju miał piec kaflowy, matka w jednym pokoju, córka z zięciem w drugim pokoju, dałam odmowę i utrzymali
-
- Referent
- Zajmuję się: ps
u mnie jest to samo... nie wiem jak mamy zebrać materiał dowodowy potwierdzający czy ktoś mieszka ... wezwę stronę do dostarczenia dokumentów (SKO pięknie pisze o zbieraniu dowodów cytując art. 50 że organ może wezwać stronę art. 77 o gromadzeniu dowodów) tylko co z tego jak strona nie odpowiada na wezwanie... Owszem wywiad był bo pani akurat przyjechała (ferie, święta) i ugościła pracownika w domku pod wynajem gdzie zero rzeczy osobistych, lodówka pusta, zameldowana w innym mieście, zamężna, męża we wniosku brak. Na pytania gdzie pracuje i gdzie zgubiła męża itp. odmawia odpowiedzi. Weź sobie teraz coś ustal.... Ja mam takich wniosków dużo bo jestem gminą turystyczną. Dawałam odmowy takim delikwentom i czekam na kwiatki z SKO.zocha1234 pisze: 27 lut 2023, 15:06 mi to ręce opadają jak SKO odsyła do ponownego rozpatrzenia letnikówopłaty za domki letniskowe, w podatkach adresy do korespondencji w swoim mieście a oni zlecają wywiad z ustaleniem faktycznego zamieszkiwania i gospodarowania ? czyli co? jak mamy to potwierdzić? czy domek spełnia funkcje domu całorocznego ...przecież to logiczne że jak powiadomimy o wywiadzie to się zjawią...w piątek pracownik będąc niedaleko w terenie podjechał bez zapowiedzi na taki wywiad, głucha cisza...domek na 4 spusty zamknięty już nie wspomnę że wszyscy w odwołaniu proszę o kierowanie pism na adres gdzie obecnie przebywają
, bo albo nie mają na węgiel i muszą się zatrzymać u kogoś, albo chorują i się leczą ... , ale coś załatwiają ......
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jak nie odpowiada na wezwanie to nie robicie bez rozpoznania???

-
- Referent
wzywamy z 50 kpa
-
- Referent
Prawnik nam powiedział, że kiedy wzywamy stronię do złożenia wyjaśnień nie możemy się odnieść do art 24a ze świadczeń rodzinnych. Wzywaliśmy z 50 KPA a jak zapytałam co mam pisać w pouczeniu w tych wezwaniach to usłyszałam, że nie zastosowanie się do wezwania wywoła negatywne skutki prawe- do dziś nie wiem jakie.... 64 kpa to braki formalne wiec też nie. Taż ja juz nie bardzo wiem co robić ...
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
my mamy jedno wezwanie gdzie w podstawie jest i 24 z uosr i 50 z kpa, pouczenie o bez rozpoznania i odkąd pamiętam nikt się nie czepił...
sam osobiście 3 sprawy zostawiłem bez rozpatrzenia po tym jak SKO coś kazało ustalić a osoba olała

sam osobiście 3 sprawy zostawiłem bez rozpatrzenia po tym jak SKO coś kazało ustalić a osoba olała
-
- Referent
zrobię sobie swoje wezwanie bo na tych radach od prawnika to wychodzę jak....Tom. pisze: 28 lut 2023, 15:55 my mamy jedno wezwanie gdzie w podstawie jest i 24 z uosr i 50 z kpa, pouczenie o bez rozpoznania i odkąd pamiętam nikt się nie czepił...![]()
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Wezwałam do wyjaśnień z art 24 i 25 śr wszystkich niemieszkających, udało mi tak wyeliminować 18 wniosków bez rozpatrzenia bo się nie stawili albo w ogóle nie odebrali wezwań. Czyli znaczna większość. Nikt nie protestuje. Jedna osoba cos tam się burzy po czasie ale terminy wcześniej olała. Dzięki temu mniej decyzji do zrobienia i mniej osób może się odwołać
Wszyscy którzy mi zostali otwarcie twierdza ze nie mieszkają tylko się ogrzewać chcą dlatego dodatek, albo ze przyjeżdżają czasem, albo ze nie mogą przyjechać bo zimno albo ze tylko trochę mieszkają itd. itp. Wiec uzasadnienie do decyzji sami mi podkładają.

-
- Referent
Ja się nie zajmuje rodzinnymi ani nie zajmowałam się osłonowym dla mnie węglowy to była nowość i teraz widzę co nie tak sobie zrobiłyśmy... jak mi wrócą wnioski z SKO to też będę wzywać i moze jakoś z tego wybrniemykalina.malina pisze: 01 mar 2023, 10:35 Wezwałam do wyjaśnień z art 24 i 25 śr wszystkich niemieszkających, udało mi tak wyeliminować 18 wniosków bez rozpatrzenia bo się nie stawili albo w ogóle nie odebrali wezwań. Czyli znaczna większość. Nikt nie protestuje. Jedna osoba cos tam się burzy po czasie ale terminy wcześniej olała. Dzięki temu mniej decyzji do zrobienia i mniej osób może się odwołaćWszyscy którzy mi zostali otwarcie twierdza ze nie mieszkają tylko się ogrzewać chcą dlatego dodatek, albo ze przyjeżdżają czasem, albo ze nie mogą przyjechać bo zimno albo ze tylko trochę mieszkają itd. itp. Wiec uzasadnienie do decyzji sami mi podkładają.

Oprócz Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Z innej beczki
dodatek elektryczny - weryfikacja opłaty za odpady
dodatek elektryczny
faktura a zgon
pomocy!!
tzw. dodatek węglowy
refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty
decyzja odmowna elektryczny-czy ktoś posiada?
refundacja VAT - czy wymagać informacji o zużyciu gazu
Decyzja z SKO pomocy co dalej?
VAT - kolejny wniosek
refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?
dodatek do gosp. domowych-pellet
zgon
Zapotrzebowanie