dlaczego kopia NK do policji - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 25 wrz 2012, 16:42

Proszę o pomoc w takiej sprawie:
Jestem przewodniczącą ZI, do tej pory trafiały do mnie NK założone przez policję, zwoływałam grupę itd.; ostatnio mam kartę założoną przez pracownika socjalnego; również zwołałam grupę roboczą, w której jest m.in. dzielnicowy, dodatkowo wysłałam do policji pismo informujące o fakcie wszczęcia procedury NK w rodzinie x, podałam kto reprezentuje policję w grupie roboczej. Policjant koordynujący NK w naszej komendzie chce jednak kopię NK część A. Absolutnie nie mogę narzekać na współpracę z policją, chcę też pozostać z nimi w dotychczasowych dobrych relacjach ale nie wiem na jakiej podstawie mogę skopiować NK i przesłać ją do komendy. W rozporządzeniu nie ma o tym mowy, nie chcę zrobić czegoś, za co potem mogę oberwać. Myślę sobie, że dzielnicowy pracuje w grupie, sporządza swoje notatki itd. i to chyba powinno wystarczyć do dokumentacji policyjnej. Pomóżcie proszę; jaką podstawę prawną podajecie, jeśli przesyłacie kopię do policji, wiem,że jest taka praktyka w niektórych ośrodkach.
~baśka

Napisano: 25 wrz 2012, 17:15

art. 8 ust 1 rozporzadzenia niebieskie karty + wytyczne komendanta głównego policji z dnia 7 grudnia 2011
~nowa

Napisano: 26 wrz 2012, 10:22

nova dzięki za odpowiedź. Też myślałam o par. 8.1 rozporządzenia ale w komentarzu Wrony wyczytałam, że \"przekazuje go\" nie oznacza przekazywania kopii formularza:-( W wytycznych komendanta też nic o tym nie ma...
~baśka

Napisano: 26 wrz 2012, 11:07

Dołączam się do pytania - dajecie ksero NK do Policji?
~as

Napisano: 26 wrz 2012, 17:08

Może Jerry mógłby coś powiedzieć?
~baśka

Napisano: 26 wrz 2012, 22:42

Tak wypowiedziała się nowa. Były rozsyłane te wytyczne.
~ex

Napisano: 27 wrz 2012, 22:56

Przytaczam w całości Wytyczne Nr 2 Komendanta Głównego Policji z dnia 7 grudnia 2011 r. w sprawie sposobu postępowania policjantów podczas realizacji procedury \"Niebieskie Karty\" (Dz.Urz.KGP.2011.10.77 )

\"Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (Dz. U. z 2007 r. Nr 43, poz. 277, późn. zm.1)), w związku z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury \"Niebieskie Karty\" oraz wzoru formularza \"Niebieska Karta\" (Dz. U. Nr 209, poz. 1245) postanawia się, co następuje:

§ 1. Wytyczne określają szczegółowy sposób postępowania policjantów podczas realizacji procedury \"Niebieskie Karty\", określonej w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury \"Niebieskie Karty\" oraz wzorów formularzy \"Niebieska Karta\", zwanym dalej \"rozporządzeniem\".
§ 2. 1. Policjant wszczyna procedurę \"Niebieskie Karty\" poprzez wypełnienie formularza \"Niebieska Karta - A\", zgodnie ze wzorem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. Jeżeli podczas interwencji nie ma możliwości wypełnienia formularza \"Niebieska Karta - A\" w całości, części V, IX-XII, XV, XVII, XX-XXI mogą zostać uzupełnione przez dzielnicowego w obecności osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie.
§ 3. 1. Wypełniony formularz \"Niebieska Karta - A\" kierownik jednostki organizacyjnej Policji lub upoważniona przez niego osoba, przekazuje przewodniczącemu zespołu interdyscyplinarnego, o którym mowa w art. 9a ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz. U. Nr 180, poz. 1493, z późn. zm.2)), zwanej dalej \"ustawą\".
2. Kopię wypełnionego formularza \"Niebieska Karta - A\" kierownik jednostki organizacyjnej Policji lub upoważniona przez niego osoba przekazuje dzielnicowemu właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie.
§ 4. 1. W pracach zespołu interdyscyplinarnego bierze udział koordynator procedury \"Niebieskie Karty\" lub inny funkcjonariusz wyznaczony przez kierownika komórki organizacyjnej lub jednostki organizacyjnej Policji.
2. W skład grupy roboczej, o której mowa w art. 9a ust. 10 ustawy, wchodzi dzielnicowy rejonu, w którym zamieszkuje osoba, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie.
3. W przypadku podejrzenia stosowania przemocy w rodzinie wobec dziecka w pracach grupy roboczej powinien uczestniczyć również policjant z komórki organizacyjnej nieletnich i patologii.
§ 5. 1. Dzielnicowy realizujący procedurę \"Niebieskie Karty\" prowadzi teczkę zagadnieniową \"Przemoc w rodzinie\" odrębnie dla każdej rodziny, w przypadku wszczęcia procedury \"Niebieskie Karty\" przez Policję lub inny uprawniony podmiot. W teczce gromadzi się wszystkie dokumenty potwierdzające czynności podjęte przez Policję wobec przemocy w rodzinie.
2. Zakończenie prowadzenia teczki zagadnieniowej \"Przemoc w rodzinie\" następuje z chwilą zakończenia procedury \"Niebieskie Karty\" w trybie określonym w § 18 rozporządzenia.
3. W przypadku, gdy powiadomienie o zakończeniu procedury nie nastąpiło w formie pisemnej, dzielnicowy sporządza notatkę służbową zawierającą informację o zakończeniu procedury.
§ 6. 1. Zadania określone w § 13:
1) w pkt 1-4 rozporządzenia realizuje policjant wszczynający procedurę \"Niebieskie Karty\";
2) w pkt 5 rozporządzenia realizuje w miarę możliwości grupa operacyjno-procesowa.
2. Działania określone w § 13:
1) w pkt 6 rozporządzenia podejmuje dzielnicowy;
2) w pkt 6 rozporządzenia, mające na celu zapobieganie zagrożeniom mogącym wystąpić w rodzinie podejmuje również inny policjant służby prewencyjnej realizujący zadania w zakresie profilaktyki.
§ 7. Kierownik jednostki organizacyjnej Policji, lub wyznaczona przez niego osoba, sprawuje nadzór nad realizacją działań Policji podejmowanych w ramach procedury \"Niebieskie Karty\".
§ 8. Wytyczne wchodzą w życie po upływie 7 dni od dnia podpisania\".

Myślę, że zwłaszcza lektura § 5 dot. wykładni, kiedy policjant ma prowadzić równoległą do tej w ZI/GR procedury nie wymaga komentarza.
Policję trzeba powiadamiać, że wpłynęła do ZI karta \"A\" np. od pedagoga szkolnego. Nie ma natomiast mowy o tym, że również trzeba powiadomić o tym np. pielęgniarkę środowiskową.
~Jerry

Napisano: 28 wrz 2012, 11:15

Dzięki Jerry. Wytyczne analizowałam dokładnie już wcześniej i zgadzam się z Tobą, że policję trzeba powiadamiać; wynika to zresztą również z art. 12 ustawy o przeciwdziałaniu przemocy. Powiadomienie oczywiście wysłałam informując jednocześnie który policjant pracuje w grupie roboczej; nie wysłałam jednak tej nieszczęsnej kopii formularza A ( w wytycznych nie ma mowy o tym, że dzielnicowy otrzymuje jakiekolwiek dokumenty od przewodniczącego ZI czy gr. roboczej). Wiem, ze nie wszyscy go przesyłają, w niektórych przypadkach jest to oddżwięk po szkoleniu z Panią Lilianą Krzywicką(praktyk cieszący się dużym uznaniem w woj. śląskim), która twierdziła, że nie kopiuje się też np. protokołów ze spotkań grupy a policjant pracując w grupie może swobodnie dokumentować swoje działania(wytyczne-par. 5.1) i to powinno wystarczyć mu do \"teczki\". Nadal więc nie wiem co robić....
Proszę innych o odpowiedź jaka u Was jest praktyka
~baśka

Napisano: 28 wrz 2012, 11:55

Przeciez ideą interdyscyplinarności jest własnie wspólna praca na wielu płaszczyznach - chyba oczywiste jest, że wszyscy członkowie grupy powinni mieć równy dostęp do wszystkich zebranych akt.
To niby jak Policja ma pracować w ramach swoich kompetencji nie mając nawet podstawowego dokumentu NK-A
Skupmy się wszyscy na tworzeniu realnych planów pomocy i faktycznym realizowaniu jego ustaleń i przede wszystkim na autentycznej, wielowymiarowej pracy z rodziną - bo to analizowanie co do kogo należy, co wolno, czego nie wolno, jakie pismo, jaki wzór itd itp raczej nie prowadzi do PRZERWANIA PRZEMOCY, a czasem nawet rodzi przemoc (przepychanki) między nami :)
~anna

Napisano: 28 wrz 2012, 14:39

nie przekazujemy policji tylko członkom zi (przedstawiciel policji)
~no pewnie

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x