GOPS nie chce robić wywiadów - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 16 mar 2009, 11:25

i co wy na to? czy taka sytuacja jest dopuszczalna?
~ana

Napisano: 16 mar 2009, 11:33

Zależy dla jakich potrzeb te wywiady miałby robić GOPS?Jeżeli dla pomocy spolecznej to tak, jeżeli dla dod.mieszk, funduszu al, i innych wymysłów to nie.Pozdrawiam i życzę miłego początku tygodnia.
~czarna

Napisano: 16 mar 2009, 12:00

na potrzeby GPRPA to wymysł?
~ana

Napisano: 16 mar 2009, 12:20

a u nas robi, choć burczy. Nie ma wyjścia...
~hanka

Napisano: 17 mar 2009, 16:04

ana, a na jakiej podstawie ma robić wywaiady dla GKRPA?
~pycia

Napisano: 17 mar 2009, 16:20

w ramach współpracy? (zapis o współpracy w gminnym programie rpa), zwykły pracownik przecież nie ma możliwości wejścia w środowisko,a w przypadku kierowania sprawy do sądu wywiad srodowiskowy jak najbardziej wskazany
~ana

Napisano: 18 mar 2009, 0:08

Wskazany wywiad ale niekonieczny.
~xxx

Napisano: 18 mar 2009, 10:48

tyle, ze w ustawie o pomocy społecznej nie ma na ten temat słowa..... a pracownika obowiązuje ustawa a nie porozumienie...w ramach porozumienia może udzielić informacji na temat rodziny i my tak robimy... nie dajemy wywiadów komisji....i ja osobscie jestem zdania, że ośrodek może informować tylko o rodzinach które zna ....instytucja z poza obszaru pomocy społecznej dla której robimy wywiad jest sąd ale oni tez nie wymagaja wywiadu tylko informacji....a poza tym najlepiej jak w komisji jest pracownik socjalny..... wtedy nie ma problemu....
~pycia

Napisano: 18 mar 2009, 11:25

załóżmy sytuację,że problem alkoholowy jest w rodzinie,która nie korzysta z pomocy OPS
prośba o wywiad może być sygnałem dla instytucji,że jest tam problem....
moje zdanie jest takie,że problem jak zwykle rozbija się o kasę - jakby za wywiady było płacone nie byłoby problemu
~ana

Napisano: 18 mar 2009, 11:36

nie o kase tylko o przepisy...ustawa o pomocy społecznej i ochrona danych osobowych....ale możesz tłumaczyć sobie jak chcesz....art. 107 ustawy mówi wyraźnie kiedy i dla kogo pracownik socjalny wykonuje wywiad środowiskowy....a ten sygnał to właśnie jest współpraca w ramach porozumienia o którym wczesniej pisałaś....Ośrodek przeciez równiez udziela komisji takich sygnaów, kieruje osoby itp......
~pycia

Strona 1 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x