Jaki formularz wywiadu !!! pomóżcie - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 24 cze 2008, 21:48

wywiady przeprowadza prac. socjalny tylko na potrzeby innych jednostek organizacji pomocy spolecznej - patrz ustawa. Czy Komisja jest taką jednostką?
~N.N

Napisano: 25 cze 2008, 15:23

Komisja nie jest taką jednostką i za przeprowadzenie wywiadu pracownikowi socjalnemu komisja powinna zapłacić jest to 25,-zł. od wywiadu
~maja

Napisano: 01 lip 2008, 11:35

a nasza komisja wystosowuje pismo do ośrodka pomocy społecznej z prośbą o przesłanie informacji o sytuacji bytowej osoby, która pozostaje w jej zainteresowaniu. Każdorazowo otrzymujemy odpowiedź, która stanowi dla nas cenne źródło informacji. A udzielenia informacji ops odmówić nie może, zwłaszcza wówczas, kiedy zapytanie skierowane jest na wniosku o ochronie danych osobowych. Wszelkich formalności nasza komisja dopełnia.
~elka

Napisano: 01 lip 2008, 21:06

a jaką podstawę prawna wpisujecie w tym wniosku o udostepnienie danych osobowych?
~mm

Napisano: 01 lip 2008, 21:31

co innego opinia, o osobie która korzysta z pomocy , a co innego wywiad srodowiskowy , który sie robi w środowisku na \"życzenie\" innych instytucji, a nie koniecznie klienta zainteresowanego przeslaniem swoich wrażliwych danych osobowych.
~N.N

Napisano: 13 sie 2008, 16:34

A co mam zrobić jeśli jestem czlonkiem Komisji oraz zarazem pracownikiem socjalnym? Czy mam sobie również płacić za wywiad???
~Monika

Napisano: 09 wrz 2008, 14:19

U nas też był problem z wywiadami na potrzeby GKRPA, bo koleżanki z ops nie chciały ich robić (były na druku autorskim, nie na kwestionariuszu obowiązującym w pomocy społ.). Wymyśliłam, że wystarczy mi informacja o sytuacji rodzinnej osoby, wobec której toczy się postępowanie zmierzające do zobowiązania do leczenia. I tak od roku, ops, przesyła nam (komisji) takie informacje, a sąd nie oddala wniosków, z powodu braku dosłownie rozumianych wywiadów. W tej kwestii nie ma idealnego rozwiązania. Uważam, że należałoby to doprecyzować, żeby nie było żadnych wątpliwości.

Do mm
myślę, że w podstawie prawnej, możesz powołać się na art. 1 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych - tak nam mówili na szkoleniu.
~wioleta

Napisano: 10 wrz 2008, 10:08

Pracownicy socjalni, którzy robią wywiad na potrzeby leczenia odwykowego powinni być członkami Komisji. Nalezy im zapłacić za wywiad, bo przeciez robią go po godzinach pracy. Potrzebny jest do tego zapis w Gminnym Programie wraz z podaniem stawki za wywiad. Rada Gminy zatwierdza stawkę tak jak stawki za inne prace członków komisji. Tak wynika z ustawy.
~Danka

Napisano: 10 wrz 2008, 13:28

w zupełności zgodzę się z Danką. Jeżeli będzie zrobiony odpowiedni zapis w programie, zatwierdzonym przez radnych, to uchwała- rzecz święta. Tylko, że - jezeli chodzi o pracownika socjalnego, spotkałam się z taką opinią, że w środowisko może wejść tylko taki, który aktualnie jest zatrudniony w pomocy społecznej i posiada legitymację służbową. Tylko wówczas jest funkcjonariuszem publicznym i ma prawo ,,ingerować\'\' w sprawy rodzinne. Ciekawa jestem, jak to wygląda gdzie indziej?
~donia

Napisano: 15 wrz 2008, 21:23

Wszystko fajnie co piszecie-tylko.........

1. Czy wywiad firmuje OPS odpowiednią pieczęcią?

2. Jeśli tak to jaką podstawę prawną stosuje kom.rpa występując o wywiad (głownie z ochrony danych osobowych)

3. Jeśli pracownik socjalny robi to po godzinach pracy, to czy ma prawo legitymować się legitymacją wystawioną przez ops (toż to nie policjant, że jest policjantem przez 24 godz, a legitymacja upoważnia go do realizacji zadań ops) i tak naprawdę robi to osoba fizyczna posiadająca wykształcenie upoważniające do pracy w środowisku i nie ma prawa używać pieczątki pracownika ops.

4. Jeśli zaś robi to w godzinach pracy ops, to zgoda że korzysta z legitymacji, ale jaka jest podstawa płacić podwójnie za ten sam czas pracy?

Pomóżcie w tych dylematach, bo nasi radcy opowiedzieli się za tym, że informację (nie wywiad - włg ustawy o pom.społ), sporządza ośrodek i nie należy dublować płacy za czas pracy w ośrodku
~Waldek

Strona 2 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x