Jaki formularz wywiadu !!! pomóżcie - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 16 wrz 2008, 13:20

w nawiązaniu do wypowiedzi Waldka:
1) nie każdy policjant, może wykorzystać swoją legitymację i wejść w środowisko rodzinne na jej podstawie. Policjant, może jej użyć tylko i wyłącznie na służbie i w związku z pełnienieniem obowiązków służbowych. Tak więc, jeżeli po 8 godz. pracy (zakładam, że jest jednocześnie członkiem komisji ), poszedł na wywiad i został poturbowany przez niezadowolonego sprawcę problemu, którego chciałby pociągnąć do odpowiedzialności, to pozostawałoby mu tylko wnieść sprawę do sądu z powództwa cywilnego, bo nie wykonywałby wówczas obowiązków służbowych. Wniosek z tego prosty, a mianowicie, że wywiad ma prawo sporządzić wyłącznie dzielnicowy w godzinach pracy, ponieważ orientowanie się w problemach przypisanych mu środowisk, to nie tylko jego przywilej, ale i obowiązek.
2) w 100% podzielamy zdanie Pana prawników. U nas prac. socjalni nie byli zadowoleni z tego, że mają sporządzać informacje dla gkrpa, ale przecież wójt/burmistrz/prezydent, to organ nadrzędny:) A jeżeli robią to w godz. pracy, to nie ma mowy o wynagrodzeniu.
~donia

Napisano: 18 wrz 2008, 20:23

A czy ta informacja jest na jakis okreslonych drukach?
Komisja prosbe o informacje przesyŁa też do policji i dzielnicowy nie idzie w środowisko aby przyjrzeć sie klientowi tylko popatrzy w kartoteke i odpisuje np.\" osoba nie figuruje w statystykach policji\" wiec może i w ops tak ma sie robić.
Informacje może być sporządzona przy biurku natomiast wywiad środowiskowy robi sie w terenie.

~al

Napisano: 22 wrz 2008, 11:37

to może ja powiem, jak to wygląda w praktyce. Do ops, komisja wysyła prośbę (w formie zwykłego pisma) o sporządzenie opinii (w kontekście zasygnalizowanego problemu alkoholowego) na temat osoby, pozostającej w zainteresowaniu komisji. Niezależnie od tego, czy jest to ich świadczeniobiorca, czy też nie, udają się w środowisko celem zorientowania w sytuacji i udzielają nam krótkiej odpowiedzi. Nie wnikamy w to, czy są to sytuacje z terenu, czy zza biurka. Dla nas to dokument w sprawie.
A swoją drogą Polska, to dziwny kraj:)
~ninka

Napisano: 23 wrz 2008, 20:18

W kazdym ops jest jakaś praktyka sporządzania wywiadów do GKRPA ale to nie znaczy że jest to sposób wŁaściwy, co staramy sie tutaj rozgryźć.
Nalezy pamietac, iz pracownicy Ops są zobowiązani do przestrzegania nie tylko ustawy o ochronie danych osob. ale i tajemnicy sużbowej . Nie ma problemu jeżeli Komisja lezy w strukturach ops ale co w przypadku gdy jest to odrębna jednostka? Domyslam sie, że Komisji jest wszystko jedno jak uzyska potrzebne informacje bo za sposób ich zdobycia, formę,treść i przekazanie dalej, odpowiada osoba , która po wywiadem czy informacja sie podpisuje czyli prac. socjalny.
Ponadto jeżeli wszystkie inne instytucje sa zobowiązane do podania na wniosku podstawy prawnej z ustawy o ochronie danych osobowych , to dlaczego Szanowna Komisje ma obowiązywac tylko zwykŁe pismo. Na takie pismo, nie ma sie moim zdaniem , obowiązku odpowiadać.
~N.N

Napisano: 02 paź 2008, 15:50

W naszej komisji nie ma praktyki płacenia za wywiad, ani za opinię ośrodka, tym bardziej że jestem jednocześnie przewodniczącym komisji i pracownikiem socjalnym. Nie było by dla mnie etyczne pobierać pieniądze za pracę w komisji i w ops i jeszcze dorabiać z tytułu posiadania tych dwóch \"fachów\", to było by chyba nie zdrowe? A apropo formulaża wywiadu to raczej wywiad środowiskowy część I, a na końcu wywiadu (w nowych drukach, od 2007 r.) jest oświadzcenie klienta o zgodzie na przetwarzanie jego danych w OPS i zawsze można wpisać \"i GKRPA\". Klient podpisując się pod tym wyraża zgodę na udostępnienie informacji obydwu jednostkom i problem jest rozwiązany.
~jasiek

Napisano: 03 paź 2008, 11:59

BRAWO jasiek. Naprawdę, jestem pod wielkim wrażeniem. Takich ludzi, jak Ty jest coraz mniej. Od razu widać, że nie jesteś pracownikiem socjalnym z przypadku. Chylę czoła i pozdrawiam.
~iza

Napisano: 10 paź 2008, 13:58

ja też proszę o formularz wywiadu
~basia

Napisano: 27 paź 2008, 16:12

ja też bardzo proszę o druk takiego wywiadu na adres [email protected]
~basia

Napisano: 28 paź 2008, 15:39

ja też bardzo proszę [email protected] z góry serdecznie dziękuję
~kinga

Napisano: 30 gru 2008, 19:46

Komisja sama stwarza druk wywiadu. Tylko skąd pewność czy jest to dobrze z prawem i ustawą danych osobowych.
~;))

Strona 3 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x