Wiadomości optymistyczne nie są, jedynie ze względów leglislacyjnych moze coś się wydłużyć.
Na ZG ZNP w zakłdce sekcje (sekcja opieka i wychowanie) można zobaczyć jakie są działnia stron.
Pracownicy kartowi powinni protestować .Piszmy do sejmu na stronie ZG ZNP sekcja opieka i wychowanie znajduje się pismo które powiniśmy podpisać i wysłać. Walczmy o swoje!
Szanowni kartowicze, widzę, że rura zaczyna wam mięknąć. Jeszcze tylko dwa lata 26 i cześć.
Ciekawe ilu z was wytrzyma 40 godzin orki, a i urlopiku będzie mniej i trudności wychowawcze i co niektórzy dodatek wiejski stracą i świadczenia wakacyjne.
powodzenia w szukaniu nowej pracy
do wow
przynajmniej w godzinach pracy będę robić to, co teraz poza godzinami...a bezpośredniej pracy z dziećmi będę mieć 32 godziny a nie 40.....świadczenia wakacyjne z KP też u nas mają i zapewniam Cię, że nie mogę mieć pensji niższej niż teraz mam.
A co do urlopu to jakoś przeżyję....Ty zaś nic nie stracisz i nic nie zyskasz...chociaż może zyskasz dobry humor ciesząc się z krzywdy innych....nieładnie. Czego Ty uczysz swoich podopiecznych....mimo wszystko pozdrawiam i życzę udanych wakacji!!
Korra naprawdę uważaj bo się przepracujesz..to musi być dla Was straszne...taka myśl o końcu KN...koniec świata..naprawdę dla Was będzie to koniec świata w 2012 roku..u mnie w placówce już Ci z KN wpadli w panikę i robią portki.póki co zaczęło sie mowienie o wykorzystaniu urlopów zdrowotnych.Ale mam to gdzieś.Cieszę sie ,że w końcu skończy się ta paranoja,że w jednej pracy,wykonując ta sama robotę są takie różnice w przywilejach typu płace,urlop,dodatki trudnościowe i inne.
Skąd taka żółć w was? to ich wina,ze zaczeli pracować wcześniej i mieli lepiej? Ludzie skąd ta nienawisc?sam chciałabym pracować na kartę ale nie zdązyłam.i co? mam kopać tym,co sie udało? co ci z KN sprzedali dusze albo honor żeby dostatać sie na KN? wykopali kogos innego? Gdzie jakaś autorefleksja? przeciez to ani nie ich wina ani nie nasza zasługa.opamiętajcie sie bo to nie wychowawcy z KN są problemem ale cały system domodzieckowy!
System który funduje nam MPiPS jak już gdzieś wcześniej wspomniałem sprawi, że dla wielu wychowawców nie będzie godzin, mogą pojawić sie zwolnienia i nad tym trzeba się zastanowić. Dyrektorzy, ZZ zapewne i Sądy Pracy będą miały co robić - powodów do radości także i \"kodeksowi\" mogą nie mieć. Paranoja o której wspomina -B dopiero przed nami.
Witam. Adamie z godzinami to może być problem. Zgodnie z założeniami nowej ustawy w roku 2012 pod opieką jednego wychowawcy może być 7 wychowanków. Zapisany jest także podział obowiązków w tym stały kontakt z rodziną. Z placówek znika pracownik socjalny więc jego zadania w zakresie pracy z rodziną przejmą wychowawcy. Uważam, że ujednolicenie system zatrudnienia może być korzystne pod pewnymi warunkami. Zachowanie pensji dkla KN i podniesienie wynagrodzeń dla kodeksu. Określenie liczby godzin pracy z dziećmi np. do 30. Wyciaga się czas pracy dla KN o ogranicza dla kodeksu. Zakłada się także wprowadzenie terapii wiodącej. Jak przeliczyłem sobie w mojej fabryce albo będę miał 3 grupy po 7 albo 4 po 7. W drugim przypadku muszę przyjąć wychowaców. Zatem bez aktów wykonawczych - obecny projekt rozporządzenia jest nie do przyjęcia - nie bardzo wiemy na czym stoimy. Uważam, że niemądre jest wprowadzanie nowych standardów w ciądu tylko 12 miesięcy. Pozdrwiam Wszystkich.
Nie każda placówka ma warunki, by tworzyć dodatkową grupę. U nas dom został tak przebudowany,że każda z trzech grup ma osobne pomieszczenia, oddzielone od pozostałych grup i nie ma opcji, by stworzyć czwartą grupę. Dom musiałby mieć trzy grupy po siedmioro wychowanków.
A co do pensji to wątpię, by pozostały na poziomie KN. Ja właśnie czekam na komisję na nauczyciela dyplomowanego- robiąc awans nie wiedziałam,że ma być zlikwidowana karta w placówkach.
Interesuje mnie, czy nauczyciele na kartę dostaną wypowiedzenie i nową umowę i też będzie aneks do umowy.