kontrola środowiska w weekend przez pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 28 sty 2015, 16:07

To dobrze, że ten post zmotywował co niektórych co szukania przepisów. Szanowania pani Karolcia dostała polecenie wyjazdu w sobotę ale mogę zapewnić, że kwestia ta została uregulowana odpowiednimi przepisami ze strony jej kierownika ( zakres obowiązków zapewne to uwzględnił, zaś regulamin pracy na pewno określił i wyodrębnił takie sytuacje, okoliczności) - Kodeks pracy nie został zatem naruszony.
Taki charakter pracy proszę państwa, czasem trzeba przyjść w sobotę i niedzielę do pracy.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 16:27

rozumiem, że pracownik socjalny otrzymuje za to odpowqiedzie wynagrodzenie? czyt. za gotowość do pracy w weekendy? inspekacja pracy nie pochwaliłaby takiego działania.
p.s. - i.

Napisano: 28 sty 2015, 16:33

niektórych może i tak. z tego, co można poczytać w twoich wynurzeniach, nie można cię zaliczyć do tej grupy.
p..

Napisano: 28 sty 2015, 16:35

to było oczywiście do emilki :twisted:
p..

Napisano: 28 sty 2015, 16:40

Nie. Nie trzeba. Nie ma koniecznosci wykonywania pracy przez pracownika socjalnego w soboty skoro kierownik - Ty Emilko - masz jak sama sie chwalisz odpowiednie kompetencje i co najwazniejsze jako kierownik - NIELIMITOWANY ZADANIOWY CZAS PRACY! Co wiecej TY masz funkcje kontrolne/nadzorcze i Ty masz sprawdzic jak inny pracownik (opiekunka) wykonuje swoje obowiazki. Brak uzasadnienia szczegolnie waznej okolicznosci. PIP, Sad Pracy.
To robota kierownika

Napisano: 28 sty 2015, 17:03

Przypominam że mamy coś takiego jak umowy cywilnoprawne. Dzięki nim obchodzi się KP.
Ares

Napisano: 28 sty 2015, 17:27

To robota kierownika - oczywiście że tak. Nie zaprzeczam. I robię to - ale nie sama.
Najdalej jak wczoraj skontrolowałam kilka środowisk ( a raczej poziom i jakość świadczonych usług przez opiekunki ) -w obecności właśnie pracownika socjalnego. Resztę będzie kontynuował samodzielnie..
Mam takie prawo. Uzasadniam swoją decyzję w trybie- ważność zadania: wysoka. Pozatym wystarczyło ,że od stycznia wprowadzając dodatkowe zmiany w organizacji pracy GOPS, przypisałam pracownikowi socjalnemu (w dodatkowym zakresie obowiązków) koordynowanie Pionu: seniorzy ( usługi opiekuńcze , bezdomni )-co oznacza w praktyce upoważnienie /zobowiązanie go m.in do monitorowania spraw z zakresu sytuacji osób objętych usługami opiekuńczymi ( i tu szczegółowy opis kompetencji w tym zakresie). Praca w sobotę regulowana jest przepisami zgodnie z KP.

ps. już dajcie spokój z tym wykłócaniem się, podburzaniem,...
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2015, 20:34

"upoważnienie /zobowiązanie go m.in do monitorowania spraw z zakresu sytuacji osób objętych usługami opiekuńczymi ( i tu szczegółowy opis kompetencji w tym zakresie). Praca w sobotę regulowana jest przepisami zgodnie z KP."

dodatek funkcyjny tez dostał rozumiem? o ile mi wiadomo zadania pracownika określone są w ustawie o pomocy spolecznej. Uważasz, że masz większe prawa niż ustawodawca, zeby zwiększać ich zakres. twoim obowiązkiem jako kierownika jest nadzorowanie pracy swoich pracowników. Sama weekendy pewnie masz wolne?
Taka sytuacja jest omawiana w propozycjach zmian w ustawie o pomocy spolecznej. Wszyscy zwracaja uwagę, że nalezy ograniczyc działania pracownika socjalnego do świadczenia pracy socjalnej i oddzielić od niej funkcje administracyjno kontrolne. A tu w 2015 raku znalazła się Pani kierownik, która oczytała się uwag o zmianach umów na rzecz wykonywania pracy w weekendy /realizaując ustawę o przeciwdziałaniu przemocy/ przekombinowała na swoje potrzeby. mam pytanie, dlaczego w innych ośrodkach tak się nie dzieje? bo może łamiesz prawo i prawa pracowników?
p.s.-i.

Napisano: 28 sty 2015, 20:44

Pracownik socjalny nie posiada kompetencji kontrolnych dotyczacych swiadczenia uslug pielegnacyjno-opiekunczych. Jakiekolwiek zarzuty i wyciagniete konsekwencje co do jakosci pracy opiekunki sformulowane na podstawie notatek-opinii socjalnego zostana podwazone przed dowolnym Sądem Pracy. Przypisywanie takich czy innych zadan MUSI korelowac z wykształceniem i zawodem. Rownie bezprawnie jest Twoje działanie jak np. zlecanie noszenia ciezarow/towarow, koszenia trawnika, czy robienia Ci pedicure.
Życze Ci, a własciwie Twoim pracownikom szybkiego założenia zwiazku zawodowego z ktorym bedziesz zmuszona ustalac kazda zmiane regulaminu i zakresu obowiazkow.
I skonczy sie Twoje rumakowanie...
Ludzie Emilki obudzcie sie! ;)
Aresobójca

Napisano: 28 sty 2015, 21:17

1. Pracownik socjalny nie posiada kompetencji kontrolnych dotyczacych swiadczenia uslug pielegnacyjno-opiekunczych.
Jakiekolwiek zarzuty i wyciagniete konsekwencje co do jakosci pracy opiekunki sformulowane na podstawie notatek-opinii socjalnego zostana podwazone przed dowolnym
-pisze Aresobójca.
-Nieporozumienie. Proszę mnie nie poprawiać...
-Moja odpowiedź.
pracownik socjalny monitoruje sytuację podopiecznych - a to mu wolno robić , baa, to jego zadanie .Mi jako kierownikowi zgłasza wątpliwości zaobserowane -ale to ja definiuje problem i ostatecznie stwierdzam czy są zaniedbania obowiązków.
2.kolejne nieporozumienie.
Rownie bezprawnie jest Twoje działanie jak np. zlecenie dźwigania ciężarów.
-Odpowiadam - Choć powiem szczerze taki zarzut mnie obraża- i powinnam cię zlekceważyć.
Nic podobnego. Mój OPS zajmuje się tym zadaniem, niemniej jednak absolutnie pracownicy socjalni nie mają nic wspólnego z dźwiganiem towarów. Zajmują się kwalifikowaniem ośób , dokumentacją, rozliczeniem..

ps.nie przesadzacie z tą interpretacją. Nie jesteśmy przypadkiem przewrażliwieni. Och będzie szum na to co teraz powiem , bo oto :
MOja pracownica jest na chorobowym, poprosiłam ją grzecznie o napisanie arytkułu do gazety, zgodzila się ( odp. m.in za wspóracę z mediami) - i nic się stało. Podziękowałam pani .
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 4 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x