KRZYŻE NA ŚCIANACH, KOLĘDA, OPŁATEK - HYdE PaRK

Strona 6 z 156    [ Posty: 1555 ]

Napisano: 21 gru 2010, 16:16

Czy przez jedno dziecko, którego rodzicom nie pasują tradycyjne obrzędy i zwyczaje ma być unicestwiona w szkole cała tradycja? Czy wtedy to będzie tolerancja, czy przesladowanie więklszości?
~west

Napisano: 21 gru 2010, 16:23

ależ nikt do niczego nie zmusza, przecież jest etyka i jest religia i skoro rodzic zdeklarował się to o czym tu mowa. Deklaracje podpisuje każdy rodzic na początku roku
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 21 gru 2010, 17:28

A czy dostaniesz prawo jazdy bez zdanego egzaminu? Czy możesz pójść na studia bez matury? Czy możesz wziąć towra ze sklepu bez płacenia?

Także w KK są wymogi, które muszą być spełnione. Więc nie wymachuj tym chrztem, bo to jest jedynie dowód na twoją ignoraancję albo zwykłą bezczelność.

A co do rzekomego szykanowania dzieci nie chodzących na lekcje religii, to mam bardzo częsty kontakt z uczniami z kilkunastu szkół różnego szczebla i nigdy nie spotkałem się z szykanowaniem kogokolwiek. Spotkałem się natomiast z sytuacją, w której osoby nie uczęszczające na lekcje religii twierdziły, że czują się dziwnie gdy 98 % klasy idzie na lekcję a oni nie. Tak samo dziwnie mogą się czuć wagarowicze. Czy wobec tego wszyscy nają zacząć chodzić na wagary, żeby poprawić samopoczucie wagarowiczów?

Wyrzuty sumienia, złe samopoczucie, złość to nie szykanowanie tylko indywidualne problemy tych ludzi, związane z tym, że ich rodzice nie potrafili ich w porę przygotować na taką sytuację, w której większość wybiera coś innego niż oni.
~olgi

Napisano: 21 gru 2010, 17:32

Zaiste, żyjemy w schizofrenicznej rzeczywistości: gdy władza chce legitymizować swoje rządy powołuje się na demokrację i wolę większości. Należymy do UE bo tak chciała większość, prezydentem jest Komorowski bo tak chciała większość.
Gdy zaś chodzi o walkę z KK to mniejszość ma decydować. Po prostu, jak się chce psa uderzyć, to kijek zawsze się znajdzie.
~schizofrenia

Napisano: 21 gru 2010, 17:41

Odpowiadając oldze: wiem, że osoby niewierzące, które nie są lewackich poglądów szanują ludzi wierzących i nie rozsiewają nienawiści. Wiem też, jakie inne wyznanie dąży do zniszczenia KK, ale to pozostawiam bez komentarza, bo to nie są ludzie niewierzący.
~hipcio

Napisano: 21 gru 2010, 17:55

Wasze wywody świadczą tylko o tym jak mało wiecie o otaczajacej was rzeczywistości. Ale dzibar to już przegięła. Etyka w szkole? A to niby w której szkole? Bo w moim mieście 75 tys. nie ma szkoły gdzie prowadzone są zajęcia z etyki. Młodzież coraz częściej się buntuje i już niedługo zajęcia z religii to będzie przeszłość.
~olga

Napisano: 21 gru 2010, 21:05

~to wcale nie inny temat...

Napisano: 21 gru 2010, 22:12

Człowiek, który jest księdzem molestował.
Jestem człowiekiem i nic co ludzkie nie jest mi obce.
Dewiacje seksualne również.
Właśnie zbliża się ważny dla Chrześcijan na całym świecie dzień Narodzenia Jezusa Chrystusa, który umarł na krzyżu za grzechy nas wszystkich. Nie jestem teologiem i wiara moja gór nie przenosi wiem jednak, że ten, który w przypowieściach głosił Dobrą Nowinę czyli Ewangelię będącą uzupełnieniem Starego Testamentu umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. Na początku było słowo i to słowo ciałem się stało i zamieszkało między nami. Ówczesny świat wolał zamordować Jezusa, syna Bożego, który narodził się w Betlejem. Głosił Dobrą Nowinę spisaną przez cztery osoby: Marka, Jana, Łukasza, Mateusza.
~ktoś

Napisano: 21 gru 2010, 22:32

A ci, którzy \"walczą\" o krzyż wyzywają księży i pewnie też by ich krzyżowali. A Allach patrzy na to z boku i Manitu też...
~do powyżej

Napisano: 21 gru 2010, 22:57

Jeśli Ci taka relatywizacja pomaga?
Z tego co wiem Muzułmanie również znają Jezusa.
Jest ich znaniem jednym z proroków.
~ktoś

Strona 6 z 156    [ Posty: 1555 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x