witajcie. wlasnie wczoraj zostałem kuratorem spolecznym w krakowie dla Sądu Rodzinnego. mam wyzsze wyksztalcenie, pracuje w policji w zesp. ds. niel. i patologii. na mianowanie czekalem prawie rok. a jakie sa warunki aby zostac kuratorem spolecznym- proponuje zajzec do ustawy.
Hej jestem kuratorem spolecznym dla doroslych i wcale nie trzeba przechodzić badań psychologicznych.Proponuję zajżeć do ustawy !!!! albo udać siędo Śądu w celu zlożenia podania o prace i czekać na wakat.
Ustawa o kuratorach zawodowych jest na stronie ministerstwa i w niej znajduje sie zapis o kuratorach społecznych. Jeśli chodzi o podanie to składa się do Prezesa Sądu wraz z zaświadczeniem o niekaralności oraz fotografie do legitymacji kuratora.
Pracę nie jest łatwa. Wizyty u podopiecznych i realizowanie planu ustalonego przy diagnozie. Pisanie sprawozdań z każdej raz na 3 miesiące a potem sprawozdania z okresu realizacji planu po 9 miesiącach. Ja jestem 5 rok jako kurator społeczny. Mam wykształcenie wyższe i pracuję jako pracownik socjalny. Praca kuratora jest bardzo podobna do pracy pracownika socjalnego. Jest bardzo odpowiedzialna i wymaga dużo kreatywności w zakresie działania - życzę powodzenia !!!!!!!!!!!!!
ja też mam pytanie, kończe pedagogikę i chciałabym zacząć pracę jako kurator społeczny wiem kto może nim zostać ustawę czytałam, długo się czeka na mianowanie itd.