Napisano: 25 paź 2008, 22:13
Prawo to myślę dobry kierunek lecz przydałoby się coś dorobić z szkoleń lub podyplomówki, z dziedziny resocjalizacji - programy edukacyjne, naprawcze, socjalizacyjne itp.. Chodzi przede wszystkim o wiedzę praktyczną np. o uzależnieniach, pomocy rodzinie skazanego itd. Kuratela jest bardzo ciekawą diałalnością lecz możesz się spotkać z bardzo różnymi problemami typu: alkoholizm, uzależnienia od różnych środków, przemoc, recydywa itp. Ja jestem kuratorem społeczny, pracuję w Ośrodku Pomocy Społecznej i jestem członkiem Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Muszę przyznać, iż doświadczenie z pracy zawodowej bardzo mi pomaga. Ktoś w innym forum napisał, iż najgorszymi kuratorami społ. są nauczyciele i to jest fakt. Ja myślę, iż wynika to z przyczyn praktycznych wąsko rozumiane problemy , zwalanie powinności podejmowania działań na inne służby i itd. można wymieniać długo.
Jeżeli mogę coś doradzić poszukaj podręczników z metodologii pracy kuratora a ostatnio się pojawiły i ponoć dobre jak zakupię napiszę co i kto napisał, kto wydał oky.
Gorąco pozdrawiam!!
PS. A co do potrzebnego wykształcenia wszystko zależy od zapotrzebowanbia w Sądzie i ZNAJOMOŚCI!!