Kurator spoleczny - Wzory pism

Strona 5 z 15    [ Posty: 146 ]

Napisano: 17 paź 2008, 14:23

Proszę o wysłanie mi na podany adres wzoru podania na kuratora społecznego,dziękuje i pozdrawiam [email protected]
~Aneta

Napisano: 20 paź 2008, 22:03

Jestem kuratorem od trzech lat, ja składałam zwykłe podanie - prośbę gdzie umotywowałam dlaczego chcę pełnić służbę kuratora społecznego, np. że jestem pracownikiem socjalnym i widzę potrezeba nisienia pomocy rodzinom, oosobom że już pracuję w tym środowisku znam jego uwarunkowania mocne i słabe strony i etcetera... Nigdy nie miałam robionych żadnych badań psychologicznych - pierwsze słyszę! Złożyłam podanie zarówno w pionie karnym jak i rodzinnym, czekałam trzy miesiące, uzbrój się w cierpliwość doradzam, kurator społeczny to praca dodatkowa - duża rotacja. Należy podklreślić, iż praca w pionie rodzinnym jest trudniejsza bardziej pracochłonna np w pionie karnym jeden kontakt na miesiąc (optymalne minimum), karta prowadzonego dozoru tylko raz na kwartał itd. pion karny pracujesz z dorosłymi, z rodziną skazanego bardziej działania wspierające.
Goraco pozdrawiam Renata

~Kumpela - kurator

Napisano: 20 paź 2008, 22:04

Jestem kuratorem od trzech lat, ja składałam zwykłe podanie - prośbę gdzie umotywowałam dlaczego chcę pełnić służbę kuratora społecznego, np. że jestem pracownikiem socjalnym i widzę potrezeba nisienia pomocy rodzinom, oosobom że już pracuję w tym środowisku znam jego uwarunkowania mocne i słabe strony i etcetera... Nigdy nie miałam robionych żadnych badań psychologicznych - pierwsze słyszę! Złożyłam podanie zarówno w pionie karnym jak i rodzinnym, czekałam trzy miesiące, uzbrój się w cierpliwość doradzam, kurator społeczny to praca dodatkowa - duża rotacja. Należy podklreślić, iż praca w pionie rodzinnym jest trudniejsza bardziej pracochłonna np w pionie karnym jeden kontakt na miesiąc (optymalne minimum), karta prowadzonego dozoru tylko raz na kwartał itd. pion karny pracujesz z dorosłymi, z rodziną skazanego bardziej działania wspierające.
Goraco pozdrawiam Renata

~Kumpela - kurator

Napisano: 22 paź 2008, 16:54

Dziękuję za te informacje. W takim razie uzbrajam się w cierpliwość i czekam nadal na telefon w sprawie rozmowy z kuratorem zawodowym;-)
Pozdrawiam serdecznie
~Marta

Napisano: 23 paź 2008, 19:50

Jestem na IV roku prawa i bardzo chciałabym pracować jako kurator społeczny aczkolwiek zdaje sobie sprawę, że zajęcie to nie należy do \'\'łatwych\". Myślę jednak, że praca ta, to spełnienie moich marzeń, ponieważ lubię pomagać innym- czasami nawet mam żal, że nie wybrałam kierunku bardziej zbliżonego, jak np. pracownik socjalny. Moje pytanie dotyczy m.in. pracy kuratora społecznego: czy będąc dopiero na tym etapie wykształcenia mogę starać się o pracę kuratora społecznego? (z wcześniejszych informacji wiem, że wystarczy wykształcenie średnie). A może możliwe są praktyki, staż...zdobywanie wiedzy od fachowych osób jakimi są kuratorzy sądowi? Prosiłabym o odp. Z góry dziękuje, pozdrawiam.
~Agnieszka

Napisano: 25 paź 2008, 22:13

Prawo to myślę dobry kierunek lecz przydałoby się coś dorobić z szkoleń lub podyplomówki, z dziedziny resocjalizacji - programy edukacyjne, naprawcze, socjalizacyjne itp.. Chodzi przede wszystkim o wiedzę praktyczną np. o uzależnieniach, pomocy rodzinie skazanego itd. Kuratela jest bardzo ciekawą diałalnością lecz możesz się spotkać z bardzo różnymi problemami typu: alkoholizm, uzależnienia od różnych środków, przemoc, recydywa itp. Ja jestem kuratorem społeczny, pracuję w Ośrodku Pomocy Społecznej i jestem członkiem Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Muszę przyznać, iż doświadczenie z pracy zawodowej bardzo mi pomaga. Ktoś w innym forum napisał, iż najgorszymi kuratorami społ. są nauczyciele i to jest fakt. Ja myślę, iż wynika to z przyczyn praktycznych wąsko rozumiane problemy , zwalanie powinności podejmowania działań na inne służby i itd. można wymieniać długo.
Jeżeli mogę coś doradzić poszukaj podręczników z metodologii pracy kuratora a ostatnio się pojawiły i ponoć dobre jak zakupię napiszę co i kto napisał, kto wydał oky.
Gorąco pozdrawiam!!
PS. A co do potrzebnego wykształcenia wszystko zależy od zapotrzebowanbia w Sądzie i ZNAJOMOŚCI!!
~Kumpela

Napisano: 31 paź 2008, 18:08

Dziękuje za radę - na pewno przyda się na dalsze poszukiwania...Jak na obecny czas, wyszukałam, myślę, odpowiednią książkę zawierającą tematykę, która mnie interesuje i przybliży do pracy na rzecz społeczeństwa. Jednak z żalem muszę stwierdzić, że wydana została w roku \'66 ale mnie to nie zniechęca - silniejsza wydaje sie pokusa poznania roli kuratora w społeczeństwie. Po jej przeczytaniu poszukam jednak czegoś \"współczesnego\"...
~Agnieszka

Napisano: 17 lis 2008, 12:22

Witam:) ja również staram się o to, by być kuratorem społecznym .Czy mógłby mi ktoś przesłać na pocztę ([email protected]) treść podania na kuratora społecznego?
~asia

Napisano: 18 lis 2008, 22:50

Mam prośbę, również poszukuję wzoru podania do Sądu-chcę zostać kuratorek społecznym, jeśli możesz prześlij na adres [email protected]
~Iwona

Napisano: 19 lis 2008, 14:57

proszę przyślijcie mi wzór podania na kuratora społecznego.
[email protected]
~Ania

Strona 5 z 15    [ Posty: 146 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x