Napisano: 24 kwie 2008, 1:17
Witam - szukając ośrodka dla mojego podopiecznego trafiłam na tematy dot. kurateli społecznej. Od 10 lat pełnię funkcję (tak to jest określone w Ustawie) rodzinnego kuratora społecznego. Kurator społeczny NIE otrzymuje wynagrodzenia- a zryczałtowany zwrot poniesionych kosztów w zw. z pełnionymi nadzorami/dozorami. Wysokość ryczałtu oblicza kurator zawodowy pod kierunkiem którego pracuje kurator społeczny i jest to 2-4% kwoty bazowej ( podawanej corocznie przez GUS w Dz.Ustaw) za jeden nadzór/dozór.Natomiast kwota w widełkach 2-4% jest uzależniona od wielu czynników m.in. odległości,częstotliwości koniecznych wizyt,podejmowanych czynności, zagrożeń.,skutecznośći itp.
Kurator społeczny jest POWOŁYWANY, natomiast MIANOWANY jest kurator zawodowy po odbyciu rocznej aplikacji kuratorskiej,
(i zdanym dwustopniowym egzaminie)- stąd też nie składa się podania o przyjęcie na kuratora zawodowego, a na aplikację kuratorską. Na stronie internetowej, i w poszczególnych
S.O. są ogłaszane terminy konkursu dla kandydatów na aplikantów kuratorskich.Częściowo zgadzam się z Markiem- ponieważ czytając posty-można odnieść wrażenie,że większość chętnych do zostania kuratorem społecznym ,kieruje się chęcią do dorobienia, ale i to -jak zresztą wszystko inne- jeśli jest uogólniane,może być postrzegane przez wielu jako krzywdzące. Wg. mnie, dla widzących się w sądowej kurateli: - najlepiej uzyskać informacje \" u źródła\" tj. umówić się na rozmowę z Kierownikiem Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej - Sądu właściwego dla swojego miejsca zamieszkania.Wykształcenie - zdecydowanie wyższe z kierunków: prawo, pedagogika, socjologia, psychologia (zawodowy i tak musi potem się dokształcać m.in.\"robić\" podyplomówki)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Pracowników Socjalnych !
Ps. a ośrodka nie znalazłam.