Kurator spoleczny - Wzory pism

Strona 3 z 15    [ Posty: 146 ]

Napisano: 06 sty 2008, 0:22

pracuje sie za darmo;p
~222

Napisano: 14 sty 2008, 20:03

Czasami zastanawiam się, czy aby większością chętnych do zostania kuratorem społecznym nie kieruje <<chęć dorobienia sobie>> skutkiem tego są mizerne efekty pracy tychże kuratorów.
~Marek

Napisano: 14 sty 2008, 20:11

jeżeli ktoś skończył studia i nie umie sam napisać podania o pracę to myślę,że nie będzie dobrym kuratorem
~marek

Napisano: 24 kwie 2008, 1:17

Witam - szukając ośrodka dla mojego podopiecznego trafiłam na tematy dot. kurateli społecznej. Od 10 lat pełnię funkcję (tak to jest określone w Ustawie) rodzinnego kuratora społecznego. Kurator społeczny NIE otrzymuje wynagrodzenia- a zryczałtowany zwrot poniesionych kosztów w zw. z pełnionymi nadzorami/dozorami. Wysokość ryczałtu oblicza kurator zawodowy pod kierunkiem którego pracuje kurator społeczny i jest to 2-4% kwoty bazowej ( podawanej corocznie przez GUS w Dz.Ustaw) za jeden nadzór/dozór.Natomiast kwota w widełkach 2-4% jest uzależniona od wielu czynników m.in. odległości,częstotliwości koniecznych wizyt,podejmowanych czynności, zagrożeń.,skutecznośći itp.
Kurator społeczny jest POWOŁYWANY, natomiast MIANOWANY jest kurator zawodowy po odbyciu rocznej aplikacji kuratorskiej,
(i zdanym dwustopniowym egzaminie)- stąd też nie składa się podania o przyjęcie na kuratora zawodowego, a na aplikację kuratorską. Na stronie internetowej, i w poszczególnych
S.O. są ogłaszane terminy konkursu dla kandydatów na aplikantów kuratorskich.Częściowo zgadzam się z Markiem- ponieważ czytając posty-można odnieść wrażenie,że większość chętnych do zostania kuratorem społecznym ,kieruje się chęcią do dorobienia, ale i to -jak zresztą wszystko inne- jeśli jest uogólniane,może być postrzegane przez wielu jako krzywdzące. Wg. mnie, dla widzących się w sądowej kurateli: - najlepiej uzyskać informacje \" u źródła\" tj. umówić się na rozmowę z Kierownikiem Zespołu Kuratorskiej Służby Sądowej - Sądu właściwego dla swojego miejsca zamieszkania.Wykształcenie - zdecydowanie wyższe z kierunków: prawo, pedagogika, socjologia, psychologia (zawodowy i tak musi potem się dokształcać m.in.\"robić\" podyplomówki)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Pracowników Socjalnych !
Ps. a ośrodka nie znalazłam.
~Sandra

Napisano: 02 maja 2008, 10:45

Jakie masz wyksztalcenie ze mozesz pracowac w policji ?jak tam sie mozna dostac ?
~ada??

Napisano: 19 cze 2008, 13:26

Jestem kuratorem społecznym, często nie jest łatwo, ale staram sie podołać. To duża ODPOWIEDZIALNOŚĆ, często przeciez, m.in. poprzez informacje przekazywane do Sądu, decydujemy o życiu człowieka. Pamiętajcie o tym jeśli chcecie pracowac jako kuratorzy.
ps. Swoją drogą, gdyby nie te \"ryczałty\", to ilu z nas dalej pełniłoby tę funkcję?!
Pozdrawiam i życzę sukcesów!
~szarak

Napisano: 25 cze 2008, 12:29

Ale powiedzcie tak konkretnie ile te ryczałty wynoszą? Tak przynajmniej w przybliżeniu... A te studia to po magistrze czy po licencjacie już można?
~....

Napisano: 30 cze 2008, 11:34

Witam!

Również jestem kuratorem społecznym i pracownikiem socjalnym w jednym.
Ryczałty wynoszą dokładnie tyle ile napisała Sandra są procentowo wyliczane i nikt dokładnych kwot tutaj nie poda.
Od stycznia konieczne są badania psychologiczne wydane przez uprawniony podmiot - ściśle określony w ustawie o zatrudnianiu sędziów i prokuratorów.
Jeżeli chce się pracować rzetelnie to ta praca nie jest łatwa ale zgodzę się z niektórymi forumowiczami przynosi efekty i satysfakcję. Jeżeli ktoś liczy tylko i wyłącznie na dodatkowy dochód to niech zapomni o pracy kuratora społecznego, bo czasami może być zaskoczony, że mu się to nie kalkuluje.

Pozdrawiam :)))
~anna71

Napisano: 02 lip 2008, 16:44

Witam, jestem młodym kuratorem społecznym w wydziale rodzinnym i nieletnich, bez doświadczenia... Prosiłbym starsze koleżanki i kolegów o wzory wypisanych sprawozdań z nadzorów, kart czynności nadzoru itd.itp. Wiem, że każdy nadzór jest inny i do każdego należy podejść indywidualnie, lecz chodzi mi o same wzory formalne w/w pism kuratorskich kierowanych do Sądu.
Z góry dziękuję!!
[email protected]
~chrismomo

Napisano: 03 lip 2008, 11:51

co w takim razie robią sprzątaczki i klienci OPS-u na tych etatach ?
~Halka

Strona 3 z 15    [ Posty: 146 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x