Kurator spoleczny - Wzory pism

Strona 13 z 15    [ Posty: 146 ]

Napisano: 28 kwie 2011, 10:53

Proszę o podanie wzoru podania na kuratora społecznego,dziękuje i pozdrawiam.
~Karolina

Napisano: 28 kwie 2011, 10:55

Proszę o podanie wzoru podania na kuratora społecznego,dziękuje i pozdrawiam.
~Karolina

Napisano: 29 kwie 2011, 23:26

patrz wyżej.......
~Kasia 2

Napisano: 08 maja 2011, 16:32

Podanie na kuratora społecznego wygląda tak samo jak podanie o pracę.
~Kurator Społeczny

Napisano: 16 maja 2011, 19:13

Dla mnie jest to porażka, ludzie, którzy chcą pełnić funkcję kuratora nie potrafią napisać prostego podania. Powiedzcie mi proszę co powiedzie swoim dozorowanym jak poproszą was o pomoc w napisaniu pisma urzędowego czy tym podobne dokumenty? Jak uzupełnicie karty czynności dozoru, sprawozdania z objęcia czy zlecony wywiad?
~zasmucona

Napisano: 05 cze 2011, 16:55

fajny portal,jedno co jest smutne to to ze ludzie którzy maja innym pomagać sami potrzebują pomocy bo nie potrafią prostego podania napisać
~gienio

Napisano: 01 lip 2011, 15:57

Jestem kuratorem społecznym od niedawna tzn. od blisko 18 m-cy, zaś od 2 lat pracownikiem socjalnym. Istotnie, sądy bardzo cenią sobie osoby zatrudnione w OPS-ach jako pracownicy socjalni. W moim przypadku (jestem po resocjalizacji i socjologii) zespół OPS-u w którym pracuje orientował się co do moich zamiarów zostania kuratorem społecznym. Pewnego dnia otrzymaliśmy tel. z ZKSS ds. Dorosłych z pytaniem czy któryś z pr. soc. naszego Ośrodka nie chciałby pełnić ww. funkcji. Koleżanka powiedziała wówczas, że owszem mamy taką osobę, przekazała mi słuchawkę i...zostałem zaproszony na wstępną rozmowę z kierownikiem zespołu i k. zawodowym, któremu miałem podlegać. Oczywiście stawiłem się w wyznaczonym terminie. Kuratorki wiedziały jak mnie sprawdzić... w obecności kilku z nich i p. kierownik odpowiadam na pytania (od ogółu do szczegółu), czyli od motywacji do wykonywania tego rodzaju pracy do konkretnych zagadnień z ustawy. Wybrnąłem z tej próby pozytywnie. Byłem w stanie powoływać się na konkretne artykuły (przypomniałem sobie wcześniej odp. zagadnienia ze studiów). Następnie w rozmowie indywidualnej p. kierownik pytała o moja edukację itd. Podała jakie formalności muszę spełnić m.in. (zaświadczenie o niekaralności, badania psychologiczne) a przede wszystkim podanie do Prezesa SR. Zaskoczyłem ją tym, że miałem takie podanie ze sobą. Przejrzała je, stwierdziła, że wszystko ok a umiejętność poprawnego pisania przydadzą mi się w późniejszej pracy.
Dlatego dziwię się osobom, którym nie chce się zredagować prostego podania. Pełnienie funkcji kuratora wymaga zaangażowania i wysiłku, podobnie jak napisanie czegokolwiek sensownego. W dobie dostępu do internetu, gdzie można znaleźć mnóstwo inspiracji, prośby w stylu \"dajcie mi to na maila\" chyba nie świadczą o dojrzałości.

Pozdrawiam wszystkich tych, którym się chce;)
~grzesiek

Napisano: 30 sie 2011, 21:50

witam również pilnie poszukuje takiego woru CV i listu motywacyjnego Jeśli by ktoś zechciał mi przesłać taki wzór to była bym wdzięczna: [email protected]
~Ewelina

Napisano: 05 wrz 2011, 1:58

Potrafią napisać, tylko proszą o wzór. Pisanie \"czegoś\" na podstawie \"czegoś\" jest jak najbardziej normalne. Inaczej jeśli ktoś \"coś\" przepisuje.
~HI

Napisano: 19 paź 2011, 18:49

Nie pisze się podania o pracę tylko prośbę o powierzenie funkcji.To ważne bo bycie kuratorem społecznym to nie praca(oczywiście w założeniach).Więc jak napiszesz podanie o pracę to jesteś spalony na starcie. Do tego CV a prośbę umotywować,najlepiej ,że chcesz się sprawdzić w nowej roli bo lubisz pomagać. Bez znajomości ciężko zostać kuratorem bo kurator zawodowy powinien Cię znać żeby Cię obdarzyć zaufaniem. Powoływanie pracowników OPSów na kuratorów to kompletne żenada. Dobrze,że jeszcze nie można być asystentem rodziny bo byłoby już nie 2 a 3 w jednym. Pracownicy socjalni mają mnóstwo pracy po co im jeszcze kuratorstwo. Niech do tej rodziny zajrzy ktoś jeszcze a nie idzie psoc i robi to samo na etacie i jako kurator społeczny.
~S

Strona 13 z 15    [ Posty: 146 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x