NK a oddzielne zamieszkanie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 10 lip 2013, 10:31

co zrobić w przypadku, gdy sprawca przemocy mieszka w innym województwie niż ofiara??? Policja założyła NK, co ze sprawcą? zamknąć kartę od razu ??
~A

Napisano: 10 lip 2013, 12:13

tak.
~emilka

Napisano: 10 lip 2013, 15:18

Niedouczeni chłopcy.Znam takich kilku.
Sprawiają jednak wrażenie,że wiedzą o co biega.
~ex

Napisano: 10 lip 2013, 15:20

rozwiń myśl ex- bo nie rozumiem.
~emilka

Napisano: 10 lip 2013, 15:30

Chodzi o policjantów o tym co pisze A.
U mnie np. założyli NK,gdzie poszkodowaną była córka a miała być matka przebywająca w celach zarobkowych poza granicami kraju.
Inny przypadek w formach przemocy wymienionych w NK zakreślili wszystkie możliwości podczas gdy facet tylko stosował wyzwiska.
~ex

Napisano: 10 lip 2013, 15:38

mam podobne przypadki- zakładają karty we wszystkich przypadkach. nakrzyczałam ich - ostatnio , ponieważ przysłali mi kartę - gdzie \" sprawca\" jak to ujęli \"rzekomo uszkodził 3 puszki w ścianie\" w domu/ mieszkaniu które jest współwłasnością ..... i takie tam bzdury.
~emilka

Napisano: 11 lip 2013, 0:07

Niestety, wg przepisów nawet jednorazowe stosowanie przemocy generuje konieczność wypełnienia NK i przesłania jej do ZI. Jeśli zdarzenie było incydentalne, a sprawca nie mieszka i nie przebywa z ofiarą na co dzień jest to podstawa do natychmiastowego zamknięcia procedury.
Rolą policji w takich przypadkach jest pouczenie od razu, na miejscu interwencji, ofiary, że może złożyć zawiadomienie o ściganie sprawcy np. w związku z naruszeniem nietykalności cielesnej albo, jak w przypadku opisanym przez emilkę, uszkodzeniem mienia (choćby nawet wspólnego).
Niestety, nie wszędzie przy ops-ach są radcy prawni, którzy mogliby takie rozwiązania podpowiedzieć i wówczas obyłoby się bez... krzyczenia na niedouczonych policjantów.
~Jerry

Napisano: 11 lip 2013, 14:57

Ostatnio na spotkaniu usłyszałam że kontrolujący procedurę uważają że jeśli sprawca i ofiara są rodziną, to nie muszą mieszkać razem, a procedurę powinni prowadzić
~a

Napisano: 11 lip 2013, 14:59

chyba ich poj.....
~ex

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x