nowa ustawa kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 14 lis 2011, 15:52

~kaja coś się chyba temu panu pomerdało, jak masz z nim kontakt to niech wskaże Ci podstawę prawną tego, że świadczenia na kontynuację nauki po nowemu i w wyższej kwocie przyznajemy od września czy października 2012. Ustawa wchodzi w życie z dniem 01.01.2012 z zastrzeżeniem kilku artykułów, w których niestety nic nie ma o wychowankach. Do tego jak się to ma do artykułu, mówiącego, że decyzje wydane na podstawie aktualnej ustawy zachowują moc jedynie przez 3 m-ce. Chyba szkoda kasy na takie szkolenie......
~Grzegorz

Napisano: 14 lis 2011, 16:34

Grzegorz moim zdaniem nie masz racji. Zgodnie z art. 240 do pomocy dla osób usamodzielnianych przyznanych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje sie przepisy dotychczasowe. Jeśli kontynuowanie wychowanek ma przyznane do sierpnia 2012 lub września 2012 to uważam, tak jak P. Andrzejewski, że dopiero po tym okresie przyznajemy wychowankowi pomoc według nowej ustawy.
Jest to opinia również radcy prawnego.
~w...

Napisano: 14 lis 2011, 16:45

A co w sytuacji, gdy nasi wychowankowie mają wydawane decyzje na czas kontynuowania nauki (jedna decyzja, wywiad co 6 m-cy). Wg nas wychowankowie ci pozostają na starych zasadach, natomiast nowymi przepisami obejmuje się wychowanków, którzy od 2012 roku opuszczają rodziny zastępcze czy tez pow i składają wnioski o KN. Z tego co wiemy nie jesteśmy jedynym powiatem, który wydaje w ten sposób decyzje (czyli jedna decyzja na czas nauki i aktualizacja wywiadu na początku każdego semestru). Zgodnie z Waszą interpretacją nie ma podziału na stare i nowe zasady (\"starzy\" po jakimś czasie stają się \"nowymi\").
~:P

Napisano: 14 lis 2011, 17:02

do :P ja wydaję decyzję tak samo jak u was i po dwóch spotkaniach z przedstawicielami Ministerstwa uważam że tak jak piszesz jest właściwie, te osoby, które dotychczas pobierają pomoc na kn zostają na starych zasadach dopiero nowe obejmujemy nowymi przepisami. Ja tak zamierzam robić.
~grazka

Napisano: 14 lis 2011, 23:21

Ja też tak uważam. Poza tym, jeżeli chodzi o zapisy dotyczące obowiązywania decyzji przez okres 3 m-cy, to Pan Grzegorz musi dokładnie zapoznać się z nową ustawą, ponieważ zapis ten nie dotyczy kontynuowania nauki.
~Edyta

Napisano: 15 lis 2011, 10:58

My niestety wydajemy decyzje na semestr, ale jestem tego zdania co grażka, ~:P i ~pcpr. To, że my wydajemy decyzje na semestr jest naszym udogodnieniem, według obecnie obowiązującego prawa powinniśmy przyznać pomoc jedna decyzją do 25 roku życia. Uważam, że wychowankowie nie mogą tracić raz już nabytych praw. My mamy zamiar przyznawać \"starym\" wychowankom na starych zasadach - powołując się na art. 240, a nowym po nowemu.

Rozczarowała mnie opinia profesora Adamskiego :-(
~iwa

Napisano: 15 lis 2011, 21:20

u mnie niestety w przyszłym roku szkolnym/akademickim wychowankowie starszy staną się nowymi i od IX bądź X/2012r wszyscy pójdą po nowemu. Przede mną jeszcze trudne rozmowy z kilkoma wychowankami, którzy od tego czasu nie będą mieli pomocy.
~kaja

Napisano: 15 lis 2011, 21:20

u mnie niestety w przyszłym roku szkolnym/akademickim wychowankowie starszy staną się nowymi i od IX bądź X/2012r wszyscy pójdą po nowemu. Przede mną jeszcze trudne rozmowy z kilkoma wychowankami, którzy od tego czasu nie będą mieli pomocy.
~kaja

Napisano: 15 lis 2011, 22:42

no właśnie ja też nie wiem jak to rozwiązać kto nowy kto stary Uwazam, że ci co już mieli pomoc powinni być po staremu bo nie wyobrażam sobie odmówić komuś kto dostawał pomoc od lat dlatego, że był w rodzinie niepełne 3 lata, powinien dalej otrzymywać pomoc bo już nabył to prawo i nie można go zabrać Tak jest we wszystkich sprawach ale może nie w pomocy społecznej? Problem to wielki i trudna sprawa
~ja

Napisano: 12 gru 2011, 13:58

czy pomoc na kontynuację nauki liczy się do dochodu rodziny przy korzystaniu z pomocy finansowej?
~Kali

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x