pełnoletnia wychowanka a dochód za staż - Piecza Zastępcza

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 18 wrz 2013, 15:47

Do usamodzielnianego wychowanka są inne artykuły.

Poza tym, art. 142 ust. 4 ustawy o pieczy mówi, co jest dochodem usamodzielnianego wychowanka, trzeba się zagłębić w przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych.
W tej sytuacji tak, wynagrodzenie za pracę jest dochodem takiego wychowanka i bierze się dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Natomiast do pomocy na kontynuowanie nauki nie ma kryterium dochodowego, więc może sobie zarabiać ile chce.

Kryterium jest dopiero przy pomocy na usamodzielnienie i zagospodarowanie, ale i to można ominąć np. uzasadniając przyznanie tej pomocy ważnymi względami.
~Kasia2

Napisano: 18 wrz 2013, 16:48

Wielkie dzięki. Czyli nie muszę brać od niej zaświadczenia o wysokości wynagrodzenia, tylko odnotować, że pracuje i kontynuuje naukę i wnioskować o dalszą wypłatę pomocy pieniężnej.
Bo szefowa powiedziała, że muszę mieć od niej zaświadczenie o wynagrodzeniu. Jaki to ma sens w odniesieniu do tych przepisów? Żadnego, nie ma przecież kryterium, dlatego zależało mi na skonsultowaniu tej sprawy z kimś z zewnątrz.
~ja

Napisano: 18 wrz 2013, 17:12

Zaświadczenie weź, to się przydaje.
To, że nie ma kryterium nie oznacza, że nie mamy zbierać dokumentacji, powinno się ustalić dochód.
Przepisy są dziurawe to fakt, ale i tak musimy ustalić i znać sytuację wychowanka, a nie da się bez dokumentów.

Potem dobrze mieć np. orientację, gdy osoba usamodzielniana będzie składała wniosek o usamodzielnienie czy zagospodarowanie.
~Kasia2

Napisano: 19 wrz 2013, 10:30

Jeszcze raz dzięki.
~ja

Napisano: 19 wrz 2013, 12:58

a ja się nie zgodzę, ze trzeba w tym wypadku wziąć zaswiadczenie o zarobkach. jeśli ustawa o tym nie mówi, to nie bierzemy. będziesz tego żądać przy pomocy np. na usamodzielnienie. kłania się ustawa o ochronie danych osobowych. za dużo też jest źle. trzeba mieć to co mówi przepis szczegółowy, czyli w tym wypadku ustawa o pieczy. ale róbcie jak chcecie...
~Dora

Napisano: 23 wrz 2013, 11:40

Generalnie Dora masz rację, ale przeprowadzając wywiad, przed wydaniem decyzji i tak trzeba mieć rozeznanie co do sytuacji wnioskodawcy.
A bez dokumentów ani rusz.
Ja nie miałam takich przypadków, aby żądać zaświadczeń, wystarczają mi oświadczenia.
W przypadku wychowanków na starych zasadach, oczywiście sytuacja jest inna.
~Kasia2

Napisano: 26 kwie 2016, 21:23

W obecnym tekście ustawy wykreślono wyżej cytowane przepisy dotyczące odpłatności pełnoletniego wychowanka.

Obecnie mam sytuację, ze pełnoletni wychowanek pozostający w rodzinie uczy się na studiach dziennie, a wieczorami dorabia na umowę zlecenie.
Czy powinnam obniżyć świadczenie na rzecz rodziny?
doKasienki

Napisano: 27 kwie 2016, 8:41

doKasienki pisze:W obecnym tekście ustawy wykreślono wyżej cytowane przepisy dotyczące odpłatności pełnoletniego wychowanka.

Obecnie mam sytuację, ze pełnoletni wychowanek pozostający w rodzinie uczy się na studiach dziennie, a wieczorami dorabia na umowę zlecenie.
Czy powinnam obniżyć świadczenie na rzecz rodziny?
Rozumiem, że chodzi o ustawę o pieczy. W przepisach nie ma nic o potrącaniu ze świadczenia dochodu wychowanka, więc na jakiej podstawie miałabyś obniżyć świadczenie, które otrzymuje rodzina?
KasiaMOPS

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x