Placówki wielofunkcyjne a nowa ustawa - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 5 z 7    [ Posty: 63 ]

Napisano: 15 maja 2011, 10:32

Jeszcze do etatysty.W związku z tym,że tak naprawdę teraz wiele będzie zależało od rozporządzenia proponuję abyś napisał jego projekt,wrzucił nam na forum i sobie podyskutujemy.Skoro wszystko krytykujesz możesz mieć pole do popisu i wykorzystać swoją wiedzę i doświadczenie dla dobra sprawy a nie do \"bicia piany\".Oczekując na dobry projekt życzę Ci powodzenia.
Zgadzam się z Marcinem co do ostatniego wpisu.Z praktyki wiem,że w mieszkaniach czy domach jest lepiej ale etatysta i tak swoje wie że to nieprawda.
~Hanka

Napisano: 15 maja 2011, 11:11

O tym że jest \"lepiej\" to wiem, bo wszyscy o tym piszą. Ale konkretnie dlaczego, to tego nikt nie jest w stanie napisać. :)
Jeśli jedynym celem zmian jest poprawa warunków materialnych, to reforma się udała.
Nie mam zamiaru pisać rozporządzeń, bo nie mam zamiaru wyręczać ludzi, którzy po to pracują w ministerstwie, żeby to zrobić.
Jeśli nikt nie jest w stanie napisać nic konkretnego, to może skończmy to \"bicie piany\", bo odeszliśmy od tematu wątku.
~etatysta

Napisano: 15 maja 2011, 13:03

~etatysta a ja jestem ciekaw co cię obraziło. Powiedz dzieciom w twojej placówce że jesteś przeciwny by żyły w mniej licznych grupach i w lepszych warunkach bo to by w ich życiu nic nie zmieniło. Zapytaj co o tym myślą.
~ale jaja

Napisano: 15 maja 2011, 13:09

Wątek jest jak w tytule.Dla przypomnienia przeczytałam wszystkie wpisy od początku i główny wątek urwał się dawno.W ustawie jest zapis jakie funkcje może łączyć placówka.Teraz wszystko zależy od przepisów wykonawczych.Na ustawę nie mieliśmy wielkiego wpływu bo zbyt późno zabraliśmy się do tego ale na rozporządzenie uważam, że możemy mieć.Projekt z zeszłego roku musiał pewnie powstać na kolanie,bo żeby pracować nad ustawą muszą jednocześnie powstać projekty przepisów wykonawczych.Jest adres mailowy do ministerstwa,na który można przesyłać swoje propozycje i uwagi.Proponuję abyśmy zabrali się do tego póki czas,bo później znowu będziemy narzekać na wszystko.Jeśli nie będziemy pisać to nie powinniśmy krytykować.Mimo wszystko proponuję byśmy na tym forum wymieniali poglądy n.t przyszłego rozporządzenia tzn.proponowali a nie zastanawiali się co dla nas napisze ministerstwo.
~Hanka

Napisano: 15 maja 2011, 19:22

Rozporządzenie bardzo mi się podoba ;) Będzie mniej dzieci (ale wychowawców będzie więcej :), będziemy sobie pracę z rąk wyrywać, a na niektórych nockach da się nawet zagrać w brydża :) Dzieciom też się poprawi, będą miały wyższe kieszonkowe, a pokoje 3 osobowe.
~etatysta

Napisano: 15 maja 2011, 20:46

Cóż,zaproponowałam pewną rzecz.Skoro łatwiej kpić,krytykować i dalej narzekać niż pomyśleć i coś sensownego zaproponować ,to ja się wymiksowuje a wiecznie niezadowolonym i krytykantom życzę pomysłowości w dążęniu do celu.Pozdrawiam wszystkich,którzy chcą coś zrobić ale nie mają z kim.Żegnam.
~Hanka

Napisano: 15 maja 2011, 21:31

Hanka luzik. Nie daj się ponieść emocjom. Co do zapisów rorządzenia to jaq się obawiam, iż nie będą one odbiegały od zapisów ustawy. Niemniej warto może doprowadzić do spotkania, konferencji, sympozjum nas wszystkich? Masz rację w sejmie było nas za mało. Nie mieliśmy takiej siły przebicia jak była potrzebna. Czy jednak to nas blokowało? Nie. Głowa do góry i walczymy o jak najbardziej sensowne zapisy w rozporządzeniu. Piszmy do ministerstwa, zgłaszajmy nasze uwagi. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 16 maja 2011, 2:18

Sorki, trochę czasu mnie tu nie było i wątek zszedł na manowce ;)
Kochani, skierujmy energię na to aby nie \"wyręczać\" ludzi z MPiPS, ale żeby im pomóc w NASZYM interesie !!! przygotowac dobre rozporządzenie - bo to my sie będziemy z tym BORYKAĆ 24 godziny na dobę (to do kolegi etatysty, z którym w większości się zgadzam ;)). Myślę, że pogodzę nas wszystkich - otóż, ja jestem również za mniejszymi placówkami i mniej licznymi grupami - w mniejszych grupach efektywniość wzrasta i nie ma o czym mówić; jest czas na naukę codziennych czynności i umiejętności życiowych, ale i na wnikliwą obserwację zachowań, reakcji niepokojących oraz zadowalających. Jestem praktykiem.
Mnie krew zalewa z innego powodu,a mianowicie że mam placówkę wielofunkcyjną, którą zgodnie z wytycznymi dostosowałem do standardów (do konca 2010 r.) - warunki są o \"niebo\" lepsze od tych, które były (mimo,że w zabytkowym budynku !!!), dzieciaki są bardziej zadowolone niż kiedyś i teraz ja miałbym niweczyć wieloletni, wielomilionowy trud ponownie przekształcając dopiero co przekształcona placówkę UWAGA - w ciągu nie 9 lat tylko w ciągu 12 miesięcy - własnie z tego powodu mnie jasna cho...ra bierze !!!
~Wojtek

Napisano: 16 maja 2011, 2:45

I nie przyjmuję argumentów jakie kiedyś od kogoś na forum przeczytałem, że nie wiadomo skąd mój wielki lament przecież mamy dążyć do placówek 14-osobowych - jak najbardziej jestem za, ale ku...rcze ;) ETAPAMI !!! Skoro w jeszcze obowiązujące rozporządzenie zezwalało (i zezwala) na tworzenie placówek wielofunkcyjnych (mam na myśli koniec 2010 r jako termin dojścia do standardów - zależało to od bazy lokalowej i możliwości samorządów) to logiczne jest, że musi być ROSĄDNY i m.in. ekonomicznie uzasadniony czas osiągnięcia nowych standardów - 12 miesięcy to pomysł kretyński, autorstwa kogoś z \"klapami na oczach\"; na pewno nadający się do prokuratury. Kiedys sądziłem, do Trybunału Konstytucyjnego, ale kolega mi przypomniał, że tam tafiają akty prawne niezgodne z prawem, a tu mamy do czynienia z wprowadzeniem w błąd posłów i senatorów oraz Prezydenta RP, że to co częściowo uchwalili jest całkowicie dobrą ustawą.
Dlatego zgodnie z radą Hani, Marcina, Ale jaja, Etatysty, moją i innych fajnych zorientowanych w temcie ludzi, którzy potrafią coś mądrego \"spłodzić\" podumajmy, wymieniajmy się tu na forum uwagami i przesyłajmy je do Departamentu Polityki Rodzinnej MPiPS, który jest autorem projektu ustawy. Marcin ma rację, że moglibyśmy spotkać się na \"burzy mózgów\" np. w stolicy i wypracować w większym gronie propozycje rozporządzenia i przekazać w w/w departamencie. Mamy tam już \"przetarte szlaki\". Pozdrawiam.
~Wojtek

Napisano: 16 maja 2011, 13:46

Wojtku, myślałem, że po \"wyrozumiałym\" potraktowaniu uwag strony społecznej przy tworzeniu ustawy przeszła Wam ochota na dalsze angażowanie się w prace. Nie wiem też czy powinniśmy uczestniczyć w trwającym procederze. Swoim zaangażowaniem niejako legitymizujemy te działania i stajemy się współwinni potencjalnych porażek (niezależnie od wpływu jaki będziemy mieć na kształt przepisów). Tak jak z ustawą - \"była konsultowana ze stroną społeczną\", a że większość postulatów nie została uwzględniona .... no cóż. ;)

Co do placówki wielofunkcyjnej, co zrobi powiat, który nie będzie miał gdzie umieścić dzieci z likwidowanej za rok placówki wielofunkcyjnej? Wojewoda nie może wyrazić zgody na likwidację w sytuacji gdy nie zabezpieczono miejsca dla dzieci. Czy to oznacza, że dzieci będą po 2013 przebywały w państwowych nielegalnych placówkach? Czy prowadzenie takiej placówki jest karalne a praca nielegalna? Czy przebywanie w nielegalnej placówce nie naraża dzieci na niebezpieczeństwo? Kto za to powinien ponieść konsekwencje?
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie, a jeśli nie tzn. że dyrektorzy tych placówek nie muszą nic robić, mogą wygodnie rozsiąść się w fotelu i patrzeć jak ci na górze skaczą sobie do gardeł. Już widać po artykułach prasowych jaki stosunek mają samorządy do nowych wydatków. Tak więc najpóźniej za rok, nowi posłowie z przerażeniem w oczach będą nowelizować przepisy. A do tego czasu wakacje, słońce, plaża - 7 tygodni zasłużonego urlopu ;)
Pozdrawiam
~etatysta

Strona 5 z 7    [ Posty: 63 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x