Placówki wielofunkcyjne a nowa ustawa - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 7    [ Posty: 63 ]

Napisano: 13 maja 2011, 22:00

Przepraszam, że wyręczam etetystę, ale Twoja dyrektorka nie ma racji. KN w obecnej formie, jeżeli zostanie zmieniona w stosunku do wychowawców zatrudnionych w placówkach obowiazywać będzie jeszcze do końca 2013r.
~Adam

Napisano: 13 maja 2011, 23:06

Etatysto jak czytam twoje wpisy to mam wrażenie że ty byś w pracy w MOS czuł się jak w raju. Dzieci nie opiekuńcze tylko do socjoterapii - z rodziną nie trzeba pracować - szkoła najważniejsza. raj
~ale jaja

Napisano: 14 maja 2011, 0:38

Zatrudniałem się w placówce opiekuńczo-wychowawczej, a po 10 latach psucia zrobił się z tego DPS dla dzieci. Masz rację ale jaja, chyba czas zmienić pracę na adekwatną do kwalifikacji tam nadal będę wychowawcą a nie opiekunem.
~etatysta

Napisano: 14 maja 2011, 18:56

Etaysto drogi jaki piszesz, że z placówki zrobił się DPS to wynika z tego, że nigdy nie widzałeś DPS co najwyżej o nim słyszałeś. To po pierwsze. Po drugie skoro nie widzisz żadnej różnicy pomiędzy placówkami 14, 30, 50 osobowymi to może wrócimy do przytulnych 100 lub 160. Jak twierdzisz czym większa ilość tym taniej. Teraz meritum. Rozmawiałem z ludźmi, którzy pracowali w standardzie a od roku lub 2 lat pracują w mieszkaniach lub domach. Nikt się nie skarży, natomiast prawie wszyscy wskazują na plusy. Może oni się mylą? Efktywność każdego działania zależy od warunków środowiskowych w tym także w przypadku pracy opiekuńczo - wychowawczej od ilości dzieciaków pod pieczą jednego pracownika. Zapisy ustawy w pewnych fragmentach są dobre tylko w pewnych. Większość jest niestety nieprzemyślana. Wielofunkcyność jest solą w oku autorów. Odnoszę wrażenie, że w tym przypadku piekło jest dobrymi chęciami wybrukowane. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 14 maja 2011, 19:08

Etatyście się dobrze pracuje w moloszku więc jest dobrze - przecież ona tam nie mieszka, nie wychowuje się tam. Jemu nie chodzi o jakość życia dzieci ale o jego przyzwyczajenia w pracy. Etatysto pracuj zadowolony z siebie a jakby inni mówili że dzieciom można zapewnić lepsze warunki i normalniejszy start to przełóż swoje klapeczki z oczków na uszka by nie słyszeć tych głosów.
~ale jaja

Napisano: 14 maja 2011, 19:55

A zamiast obrażać to potrafisz napisać coś konkretnego? Jest lepiej bo Ci to powiedzieli? Zacznij myśleć!
Marcinie wszyscy wskazują na plusy. Jakie to plusy? Konkretnie co jest lepiej? Jakie to przynosi wymierne skutki (oprócz finansowych)? Jeśli tylko i wyłącznie miało być \"przytulnie\" to gratuluję reformy. Skąd wiesz, jest lepiej? Bo tak Ci się wydaje? Bo tak słyszałeś? Bo takie myślenie jest \"trendy\"?
\"Efktywność każdego działania zależy od warunków środowiskowych w tym także w przypadku pracy opiekuńczo - wychowawczej od ilości dzieciaków pod pieczą jednego pracownika.\"
Czyli małe placówki op-wych powinny być znacznie lepsze niż duże placówki oświatowe z liczniejszymi grupami. Czemu nie są?

Najbardziej żenujące jest to, że obrońcy tego systemu nie potrafią odnieść się konkretów, tylko opowiadają w kółko te same frazesy.
~etatysta

Napisano: 14 maja 2011, 20:52

\"A zamiast obrażać to potrafisz napisać coś konkretnego? Jest lepiej bo Ci to powiedzieli? Zacznij myśleć!\" - to akurat było do Ale jaja, a nie Marcina ;)
~etatysta

Napisano: 15 maja 2011, 1:47

etatysto,sam zacznij myśleć a nie sadzić frazesy.Skoro jesteś taki do przodu do daj propozycję.Najłatwiej jest wszystkich i wszystko krytykować.Pofatyguj się do ministerstwa.Jeśli jeszcze nie byłeś to udaj się, gwarantuje,że przyjmą.Sama to zrobiłam i wiem co to dało.Poza tym opisałam projekt ustawy z propozycją zapisów.Wyszło.Nie pisałam n.t.zachowania Karty bo jestem przeciw.
~Hanka

Napisano: 15 maja 2011, 2:25

Gratuluję Hanko! Mogę wiedzieć, które KONKRETNIE rozwiązania zawdzięczamy Twojej interwencji?
~etatysta

Napisano: 15 maja 2011, 9:00

Nie etatysto nie możesz wiedzieć,bo od Ciebie nauczyłam się odpowiadać wymijająco na zadawane pytania.
~Hanka

Strona 4 z 7    [ Posty: 63 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem