Na jaki okres w Waszych placówkach tworzony jest plan pomocy dziecku? Pytam, bo u nas tworzy się go co roku na rok czasu jednak w ustawie ani w rozporządzeniu nie ma mowy o corocznym tworzeniu planu tylko o stworzeniu planu wg diagnozy i modyfikacjach nie rzadziej niż 6 miesięcy i interesuje mnie jak ta sytuacja wygląda w Waszych placówkach.
U nas robimy okresowe oceny dzieci - dla dzieci do lat trzech te oceny robimy co 3 miesiące i na każdej ocenie plan, a dzieciom powyżej trzech lat na ocenie co pół roku tworzymy plan pomocy!
jak co pól roku plan??? to modyfikacji nie robicie a nowe plany? a co z działaniami długoterminowymi?? wszytko co pół roku przepisujecie? jakoś nie rozumiem
Kiedyś tak było (i pewnie w wielu placówkach tak to nadal działa), że z rozpędu pisało się nowy plan na nowy rok, ale to bez sensu i nie ma takiego obowiązku - natomiast nie rzadziej jak co 6 miesięcy po ocenie zespołu ds. okresowej oceny... sporządza się modyfikację planu pomocy dziecku. Plan pomocy dziecku należy zmienić w wyniku diametralnej zmiany sytuacji dziecka. Pozdr.
właśnie dlatego to pytanie zadałam, bo w ustawie, ani rozporządzeniu, nie ma mowy o co rocznym, czy bez sensu co pół rocznym, planie, natomiast jest mowa o modyfikacji nie rzadziej niż co pół roku. Więc dla mnie jasne jest to, że powinno to wyglądać tak jak pisze Wojtek, zresztą dotyczy to też diagnozy - jest jedna i zmienia się ją, gdy zachodzą jakieś zmiany ewidentne, i nie rozumiem dlaczego jasne jest to dla mnie, a dla dyrekcji, która ustawę raczej powinna znać już nie. I co roku przepisywanie w kółko tego samego z niewielkimi zmianami, które załatwiłaby modyfikacja wydaje się totalnie zbędną papierologią. A już jak czytam, że u was co pół roku.... cóż chciałoby się powiedzieć - życie:)