Pomoc dla pogorzelców...... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 26 gru 2013, 15:38

Kochani.......
Na to forum trafiłam przypadkiem, poszukując w necie jakichś wiadomości na temat przysługującej pomocy społecznej osobom poszkodowanym wskutek pożaru....
Nie znalazłam wiele......
Dlatego - u źródła, u osób zajmujących się tymi problemami - chciałabym zapytać, co można uzyskać z OPS-u w takim przypadku......
Spłonął dobytek całego życia, nie zostało nic.....
Co można zrobić i na co liczyć???? Podpowiedżcie proszę.......
Z góry dziękuję za każdą sugestię.......
~Zofia K.....

Napisano: 26 gru 2013, 15:40

Zasiłek celowy w związku ze zdarzeniem losowym.
Złóż wniosek w OPS.
~rada

Napisano: 26 gru 2013, 16:01

Ok...... Sprawa nie dotyczy mnie, lecz moich przyjaciół....
A mogę dopytać, jaka może być wysokość tego zasiłku - czy jest to ustalone ustawowo......?
I tylko tyle????
~Zofia K.....

Napisano: 26 gru 2013, 17:00

To zależy od środków, których pewno pod koniec roku już nie ma.
Zapytaj w OPS. Może lepiej złożyć po nowym roku wniosek.Wtedy nowe środki.Jednak lepiej zapytać. U mnie facet dostał teraz 3 tyś/pożar stodoły wraz z całym jej wyposażeniem/.
~rada

Napisano: 26 gru 2013, 17:01

nie jest to ustalone ustawowo
~rada

Napisano: 26 gru 2013, 17:02

Trzeba dać im ognia:P
~Adam

Napisano: 26 gru 2013, 17:06

Robisz sobie jaj.a z czyjejś tragedii.Ot cały Ty.
~rada

Napisano: 26 gru 2013, 17:06

Żart taki świąteczny;)

A jak to jest jak sam sobie przez przypadek zjaram dom? Też dostanę kasę?
:P
~Adam

Napisano: 26 gru 2013, 17:55

Jasne
~MSC

Napisano: 26 gru 2013, 22:35

Było to zwarcie instalacji elektrycznej..... dom i wyposażenie spłonęło doszczętnie......
Skoro więc wysokość zasiłku nie jest ustalona ustawowo - na ile pogorzelcy mogą liczyć?
Rada - dziękuję........ Wiem już, że za stodołę z wyposażeniem można otrzymać ok. 3 tys. zł, to za dom mieszkalny z całym dobytkiem zapewne drugie tyle, lub więcej.... Czy dobrze rozumuję????
Dziś poczytałam ustawę o pomocy społecznej - mowa w niej coś o schronieniu, posiłku i odzieży.....
Ponieważ spłonęło doszczętnie wszystko - czy pogorzelcy mogą liczyć i na pomoc w tej postaci....
Co to znaczy zadanie gminy o charakterze obowiązkowym? Czy pomoc dla pogorzelców jest takim zadaniem????? Czy wszystko zależy od finansów i miłosierdzia gminy, czy jest to jakiś obowiązek państwa.....
Byłabym wdzięczna za odpowiedź......
~Zofia K.....

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x