pomoc finansowa na dojazdy na terapię - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 07 kwie 2009, 10:32

Jeśli osoba przekracza kryterium dochodowe i w wiarę dobrze się ma finansowo to płaci sama za siebie. To taka choroba jak inne nawet jeśli alkoholik całe życie jest alkoholikiem i zawsze będzie uważał, że mu się coś należy za darmo. Nie masz możliwości w urzędzie ustalić jaka jest sytuacja materialna klienta, ani podstaw prawnych.
~Danka

Napisano: 07 kwie 2009, 12:13

Więc dla Was w GKRPA zaświadczenie,że uczestniczy w terapii, nie jest dowodem a chcecie żeby dla nas był to dowód? śmieszny argument. My też wydajemy publiczne pieniądze i opieramy się na aktach prawnych. Myślę,że jeśli osoba chce pomocy to za jej zgodą Wy też możecie zgromadzić dowody, odpowiedni zapis w programie, ale po co? lPomagamy rodzinom w różnym zakresie gdzie występuje problem alkoholowy ale najwięcej mam zastrzeżeń do osób które nie korzystały z pomocy społecznej a podejmując leczenie są kierowani przez komisję do nas z zapewnieniem, że otzrymają pomoc i że się im \"należy.\"
~oki

Napisano: 07 kwie 2009, 15:32

No to już chyba nikt z \"obcych\" nie nauczy współpracy w gminie między ops a GKRPA. Nie ulega wątpliwości, że pomoc pozafinansowa osobie, której brakuje pieniędzy na dojazd do zakładu opieki zdrowotnej to 852 - pomoc społeczna, a nie 851 - ochrona zdrowia.
~Danka

Napisano: 08 kwie 2009, 16:43

nie rozumiem, przecież to jest pomoc finansowa, a nie pozafinansowa?
~ninka

Napisano: 09 kwie 2009, 13:37

ok
~Danka

Napisano: 23 kwie 2009, 14:36

Mam problem z 7 osobową rodziną .Mąż posiada opinię że jest osobą uzależnioną od alkoholu .Nie uczestniczy w terapiach . To jest mój teren działania . Rozmawiałam z tą rodziną obiecali obydwoje małżonkowie , że będą jeździli . od ostatniej wizyty minęło 25 dni .Okazało się , że ten Pan jeszcze nie był na spotkaniu .Żona jest poważnie chora , stawy biodrowe i barkowe .Jeździ na rehabilitację , obecnie oczekuje na zabieg operacyjny .Utrzymują się z gospodarstwa rolnego .Mają na utrzymaniu dzieci w wieku 17,16 , 14 , 12 i 9 lat. Czy można w takiej trudnej sytuacji męża skierować na przymusowe leczenie zamknięte pozbawiając dzieci opieki rodzicielskie oraz źródła utrzymania . Proszę o pomoc . Na co się powołać .
~majka

Napisano: 28 kwie 2009, 19:31

Tutaj nikt na taki problem Ci nie odpowie, dla nich ważne są programy diety itp. skieruj swoje pytanie na forum pomocy społecznej, tam pracownicy socjalni są od \"wszystkiego\" i napewno cos doradzą.
~oki

Napisano: 06 lip 2009, 11:35

Nie jestem pracownikiem socjalnym , ale wiem ,ze wyjazd na leczenie wiąze sie z otrzymywaniem wynagrodzenia za prace . To jak pobyt w szpitalu , zwolnienie bo jest się chorym .
~a

Napisano: 06 lip 2009, 12:00

???
~inka

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x