Pracownik socjalny - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 gru 2011, 17:23

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu czy od nowego roku po wejściu ustawy o pieczy zastępczej pracownicy socjalni pracujący w placówkach opiekuńczo wychowawczych będą zwalniani. Czy ich miejsce zajmą asystenci i czy taki pracownik socjalny może być asystentem. Bardzo proszę o pomoc.
~Nowa

Napisano: 14 gru 2011, 18:03

Nie będą zwalniani.W ustawie jest zapis,kto może pracować w placówce i jakie musi mieć kwalifikacje.Jest zapis o pracowniku socjalnym.Na pewno będą pracować w placówkach 30 osobowych.
~Nowy

Napisano: 14 gru 2011, 18:13

No a kto będzie załatwiał wyjścia z dziećmi do lekarza,do poradni,wizyty w domach???U nas to robi socjalny.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2011, 18:16

zapomniałam..U nas pracownik socjalny pracuje też w grupach w razie potrzeby.Asystentów nie będzie wg zmian jakie nam się szykują.Nie będą obligatoryjni.Więc nikt nie będzie ich zatrudniał.Koszty.
Socjalny może być asystentem..ale w innej gminie.Ale wiadomo..patrz wyżej.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2011, 18:25

bardzo wam dziękuje trochę dobrych wiadomości, bo nie dawno usłyszałam od przełożonego, że mam zacząć szukać pracy zw na oszczędności, załamałam się
~Nowa

Napisano: 14 gru 2011, 22:32

A może ktoś jeszcze coś wie???
~?

Napisano: 15 gru 2011, 2:34

Ja wiem!Nic się nie zmieni.Ta ustawa to tylko pic.Generalnie chodziło o zabranie uprawnień wychowawcom z KN. To taka próba generalna przed następnymi cięciami kosztów.Teraz zabiorą przedszkolankom,ludziom z bibliotek i świetlic.Potem będą ograniczać wielkość dodatków np w mow-ach mos-ach i szkołach specjalnych,zlikwidują dodatek wsiowy, mieszkaniowy,zlikwidują 13 i zwiekszą pensum( te informacje mam od pani z ZNP -sekcja opieki nad dzieckiem, nie pamietam nazwiska).To wszystko wytłumaczy się kryzysem, więc ludzie i tak będą się cieszyć ,że w ogóle pracują nawet za 1500zł. Drugim ważnym pozytywem będzie fakt,że ludzie z kodeksu przestaną marudzić, że mają gorzej od karcianych,że gorzej zarabiają a więcej pracują. Pracownicy socjalni mogą spać spokojnie,może nawet uda się czasem dorobić jeśli sąd orzeknie konieczność asystenta dla jakiejś rodziny to nie będą tworzyć etatu tylko na umowę-zlecenie zatrudnią na jakiś czas pracownika socjalnego.
~Ja wiem

Napisano: 15 gru 2011, 11:13

Tak.To międzynarodowy spisek.
~Ja wiem lepiej.

Napisano: 15 gru 2011, 11:43

To nie spisek tylko polityka rządu wobec zawodów uprzywilejowanych. Najpierw dzielą (u nas KN/KP) potem zabierają (taka stara zasada - \"dziel i rządź\"). Prawdopodobnie niedługo pojawią się kolejne grupy wyłączone z KN (wychowawcy internatowi, przedszkolanki, nauczyciele nie realizujący podstawy programowej). Równolegle trwa exodus pracowników mundurowych (odchodzą z pracy policjanci, żołnierze, strażnicy więzienni, pogranicznicy). Nie ma konsultacji społecznych. Władza ma taką większość (i jej nie spada), że nie musi nic konsultować z nikim. Jeśli już musi wysłuchać co ma tłuszcza do powiedzenia, to i tak zrobi z tym co zechce (czyli po swojemu - przykład ustawy o pieczy... ).
A wracając do tematu, to oczywiście, że dyrektorowi nie będzie potrzebny pracownik socjalny, pedagog, psycholog itd. Przecież potrzebni mu są tylko wychowawcy, którzy zapewnią odpowiednią opiekę. Reszta to dodatek - przydatny, ale niekonieczny.
Swoją drogą to ciekawe kiedy w zawodzie wychowawcy tak jak u pielęgniarek wejdzie samozatrudnienie i zamiast zatrudniać 5-6 wychowawców na kp wystarczy 2-3 samozatrudnionych ;) 40 godzin pracy pozostanie wtedy tylko marzeniem (tak jak teraz 26).
~ja wiem najlepiej

Napisano: 15 gru 2011, 13:07

Do ja wiem lepiej.Dlaczego piszesz,że międzynarodowy skoro roluje nas własny rząd? Chyba,że Cię to bawi .No to się przekonasz. W ciągu kilku lat okroją całą budżetówkę. Cała sfera nieprodukcyjna nie wypracowująca PKB dostanie po tyłku. Niestety jak spadną dochody tej grupy to spadnie też popyt na towary i usługi i znowu zakłady i prywaciarze zaczną zwalniać ludzi i tak wkoło Macieju.....
~Ja wiem

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem