Protokół zakończenie NK - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 mar 2015, 11:35

na podst.rozp. o NK zakończenie procedury następuje z powodu:
1) ustania przemocy oraz po zrealizowaniu indywidualnego planu
2) rozstrzygnięciu braku zasadności działań

[b]Zgłupiałam który pkt zastosować przemoc ustała bo sprawca się wyprowadził, nie nęka, nie nachodzi- ale nie zrealizował indywidualnego planu pomocy?[/b]
superlaska

Napisano: 27 mar 2015, 22:19

Witam serdecznie
Chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy odnośnie procedury "Niebieska Karta". Otóż chodzi mi o to, czy każdorazowo musi zostać powołany zespół interdyscyplinarny/grupa robocza? Czy muszą oni wezwać "ofiarę" przemocy i przeprowadzić z nią wywiad, w czasie którego uzgodnią plan pomocy? Czy muszą przeprowadzić rozmowę ze "sprawcą" przemocy? Czy dopiero po tych czynnościach mogą podjąć decyzję o zakończeniu procedury "Niebieska Karta"? Czy może po wypełnieniu Formularza A i przekazaniu "ofierze" Formularza B oraz przekazaniu pisma o przemocy prokuraturze przewodniczący Zespołu Interdyscyplinarnego może bez tych wszystkich pozostałych czynności (rozmowy z "ofiarą" i "sprawcą") podjąć decyzję o zakończeniu procedury? I na koniec czy osoba, której dotyczyła procedura, powinna zostać poinformowana o jej zakończeniu? Czy dotyczy to jedynie podmiotów, tj policji, prokuratury, itp.?
To dla mnie bardzo ważne, gdyż dotyczy mnie osobiście jako "ofiary" przemocy. Przewodnicząca ZI po wypełnieniu Formaularza A, przekazaniu mi Formularza B wysłała jedynie pismo do Prokuratury informujące o wszczęciu procedury "Niebieska Karta", jak również wysłała do mnie raz pracownicę GOPSu. Na tym jej działania się zakończyły. Teraz dowiaduję się, że procedura została zakończona w moim przypadku. Czy miała do tego prawo?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Anna Karolina
karolina888

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x