Przeciek z MPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 12    [ Posty: 116 ]

Napisano: 27 lut 2015, 22:55

Romcio pisze:Kryterium dochodowe-,,wisienka na torcie" :lol:
Ta, bo Romcio pewnikiem samotnik, to ta wisienka samą rozkoszą dla niego.
m&m

Napisano: 27 lut 2015, 23:00

Do m&m-dlaczego nie chcieliście równo traktującej wszystkich ustawy ze stopniami niesamodzielności bez kryterium dochodowego?I tak źle i tak nie dobrze ,najlepiej płacić za frajer i to ze dwa koła na miesiąc to by pasowało nie? :mrgreen:
urek

Napisano: 27 lut 2015, 23:09

Zaraz zaraz, tej ustawy nie chcieli rodzice dzieci i to był żelazny argument dla ministerstwa do odstąpienia od niej. A z dorosłych niepełnosprawnych część była za skalowanie, a część nie. I pewnym jest, ze cięższe stany były za skalowaniem , lzejsze natomiast były mu przeciwne.
m&m

Napisano: 27 lut 2015, 23:11

A co się tyczy kryterium dochodowego, to na pewno nie powinno byc niższe od tego jakie obowiązuje w przypadku oddania swojego niepełnosprawnego bliskiego do dpsu.
m&m

Napisano: 27 lut 2015, 23:15

Przynajmniej 4 tysiące złotych netto na osobę w rodzinie i osobista pielęgniarka dostępna 24 na dobę. Oczywiście kwota świadczenia równa średniej krajowej - dożywotnio. Kaftan z długim rękawem gratis.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 23:18

Jakie lżejsze?chyba logiczne że ktoś posiadający orzeczenie o znacznym stopniem niepełnosprawności bez możliwości samodzielnej egzystencji nie może być w stanie lekkim.
urek

Napisano: 27 lut 2015, 23:28

I jeszcze ja. To tak mam rozumieć to skalowanie, że dzieci nie będą skalowane - bo rodzice nie chcieli skalowania, tylko skalowaniu będą poddawani dorośli - bo tak się domagali ich opiekunowie i teraz ich orzeczenia musza zawierać pkt. 7 ze wskazaniem całkowitej lub ograniczonej samodzielnej egzystencji.
wwo

Napisano: 27 lut 2015, 23:31

Iks pisze:Przynajmniej 4 tysiące złotych netto na osobę w rodzinie i osobista pielęgniarka dostępna 24 na dobę. Oczywiście kwota świadczenia równa średniej krajowej - dożywotnio. Kaftan z długim rękawem gratis.
Jak ktos złożył takie propozycje to akurat kaftan możesz mu zafundować.No ewentualnie dorzucę ci małą cegiełkę.
m&m

Napisano: 27 lut 2015, 23:37

wwo pisze:I jeszcze ja. To tak mam rozumieć to skalowanie, że dzieci nie będą skalowane - bo rodzice nie chcieli skalowania, tylko skalowaniu będą poddawani dorośli - bo tak się domagali ich opiekunowie i teraz ich orzeczenia musza zawierać pkt. 7 ze wskazaniem całkowitej lub ograniczonej samodzielnej egzystencji.
Nie.
Wg tej propozycji to skalowanie i kryterium dotyczyło by takze dzieci.
Tak samo pkt 7 zarówno dzieci i dorosłych.
Ale to chyba cos innego jest chyba szykowane. Na to by wskazywało.
m&m

Napisano: 27 lut 2015, 23:42

urek pisze:Jakie lżejsze?chyba logiczne że ktoś posiadający orzeczenie o znacznym stopniem niepełnosprawności bez możliwości samodzielnej egzystencji nie może być w stanie lekkim.
Tak, tak, szczególnie kobieta po amputacji piersi, czy osoba z przeszczepem nerki czy ze stomią, mające znaczny stopień sa niezdolne do samodzielnej egzystencji. I to tylko przykładu, co do których jestem pewna, ze mają ten znaczny stopień, ale jednocześnie sa sprawne zarówno fizycznie i intelektualnie.
m&m

Strona 2 z 12    [ Posty: 116 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x