rozporządzenie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 5 z 8    [ Posty: 80 ]

Napisano: 12 lis 2011, 16:52

Marcinie a kim będzie \"4) przedstawiciel organizatora rodzinnej pieczy zastępczej;\" który jest obligatoryjnie w składzie zespołu, w odróżnieniu od psychologa, pedagoga, pracownika socjalnego, którzy nie muszą być ;) - \"jeżeli
są zatrudnieni w placówce;\"
~etastysta

Napisano: 12 lis 2011, 17:06

W przypadku naszego powiatu będzie to przedstawiciel zepołu ds pieczy zastępczej działającego w PCPR. Jeżeli będę miała doczynienia z dzieckiem z innegbo powiatu to z przedstawicielem ich organizatora lub zespołu. I tak w koło Macieju. Jak bedzie dziecko z Gdańska w Krakowie to se ludzie najeżdżą po kraju. Co tam mamy na wszystko czas.
~Marcin

Napisano: 12 lis 2011, 17:19

Zakładam, że w większości przypadków \"przedstawiciel organizatora\", \"koordynator pieczy zastępczej\" i \"przedstawiciel zespołu ds. pieczy zastępczej działającego przy PCPR\", to będzie ta sama osoba ;).
Nurtuje mnie jedna myśl. Jeśli asystent rodziny nie jest obligatoryjny przy posiedzeniu stałego zespołu, to może np. zdarzyć się tak, że placówka bez jego wiedzy i zgody zawnioskuje do sądu o powrót dziecka do domu, albo odwrotnie....
~etastysta

Napisano: 12 lis 2011, 19:31

No dokładnie tak....... i co wtedy. Jakie prawo taka praktyka.
~Marcin

Napisano: 12 lis 2011, 20:34

Wytłumaczcie mi na zdrowy rozum..to będą w placówkach psycholog,pracownik socjalny i pedagog czy nie będą po 1.01.2012???
~?

Napisano: 12 lis 2011, 22:09

Według mnie to będzie zależało od typu placówki, dyrektora, liczby wychowanków w placówce oraz organizatora pieczy....

W przypadku niektórych placówek, by utrzymać koszt wychowanka na dotychczasowym poziomie tworzenie nowych etatów wychowawców może odbywać się kosztem etatów pedagoga psychologa i pracownika socjalnego.
~etastysta

Napisano: 12 lis 2011, 22:11

Marcinie miałeś rację - koordynator pieczy - wykształcenie wyższe.
~etatysta

Napisano: 12 lis 2011, 22:15

Albo wykorzysta się psychologa,pracownika socjalnego i pedagoga wstawiając w grafik dyżurów wychowawczych z powodu braków w placówce.Są to tak zwane zapchajdziury.U mnie jest tak w placówce.Oprócz swoich obowiązków mamy jeszcze obowiązki jako wychowawcy.
~?

Napisano: 12 lis 2011, 23:58

to w takim razie kto będzie prowadził zajęcia specjalistyczne, warsztaty itp.
~mix

Napisano: 13 lis 2011, 2:07

zajęcia specjalistyczne są realizowane o ile dziecko wymaga czyli nie wymaga :)

paranoja jak dzieciak po takich urazach, że trafia do ddz nie wymaga pomocy psychologicznej, ale na tym polega oszczędność...
~hejka

Strona 5 z 8    [ Posty: 80 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x