Rozporzadzenie. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 9    [ Posty: 83 ]

Napisano: 06 sty 2012, 15:50

cześć do edyp tak ma być jest zapisane w tym po.......rozporządzeniu oszczędzają na wszystkim nawet na dzieciakach u mnie w placówce będą zwalniać , tylko nikt nie wie jakimi kryteriami dyrektor będzie się kierował do typowania który wychowawca ma zostać a który nie , który ogarnie 14 dzieci, a który nie . to jest śmieszne, kolejny raz odbiera się tym dzieciakom szanse na wyjście na ludzi, bo już teraz jest trudno z 10 aby wszystko z nimi zrobić lekcje, uczyć się itp. a z 14 to będzie porażka, ktoś kto to wymyślił musi bardzo nienawidzić dzieci.
~jola

Napisano: 06 sty 2012, 20:43

Przyczyna tego bzdurnego cofającego nas zapisu jest prosta jak c.h.o.l.e.r.a.
Wg. mnie spowodowali to przedstawiciele placówek op - wych 14 - osobowych (m.in. znane organizacje pozarządowe, które prowadzą właśnie placówki op-wych 14 - osobowe; niosące na sztandarach hasło o DOBRU DZIECI).
Otóż, z projektowanych kiedyś 7 dzieci na 1 wychowawcę, nastąpiła słuszna zmiana na \"nie więcej niż 10 pod opieką 1 wychowawcy\" - pozwalało to obniżyć liczbę dzieci pod opieką 1 wychowawcy przez mądre samorządy, którym los dzieci rzeczywiście leży na sercu. Jednocześnie taki zapis (\"nie więcej niż 10\") pozwalał w miarę normalnie (zgodnie z niedawno osiągniętymi standardami) funkcjonować przez 9 lat dotychczasowym placówkom 30 - osobowym.
Chyba nie wymyślili tego (zwiększenia do 14 na 1 wychowawcę) wychowawcy w placówkach 14 - osobowych, bo to oni sygnalizowali, że efektywne zaopiekowanie się 14 dzieci, nawet w warunkach kameralnej placówki to ponad ich siły i oczywisty I.D.I.O.T.Y.Z.M !!! Ale jeśli prowadzący te placówki postraszyli kadrę widmem zamykania placówek droższych w utrzymaniu, a tak by było w wyniku konieczności zatrudnienia dodatkowych wychowawców, aby spełnić standard 7 na 1 wychowawcę lub nie więcej niż 10 pod opieką 1 wychowawcy, to uznali, że jednak się pomęczą z tym K.R.E.T.Y.N.I.Z.M.E.M. Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 06 sty 2012, 20:50

Spróbujmy coś z tym zrobić (lekarze jakoś przetarli szlak), bo to jest nienormalne i na pewno nie działa dla DOBRA DZIECI !!! Ale to musi być fala głosów sprzeciwu na taki zapis a nie szept - maile i pisma do premiera, ministra MPiPS, Rzecznika Praw Dziecka, media !!! (tak chętnie walczą o los dzieci).
~Wojtek

Napisano: 06 sty 2012, 21:04

Jeszcze jedno, możliwość sprawowania właściwej opieki nad 14 dzieci daje praca jednoczesna dwóch wychowawców, ale wtedy trudniej pokazać większe ekonomiczne korzyści z istnienia placówek 14 - osobowych i czar pryska, a samorządowcy nie są już wtedy tak podatni na likwidację 30 - osobowych skoro mogą w nich umieszczać dzieci jeszcze przez 9 lat.
Ja, oczywiście jestem docelowo za mniejszymi placówkami, ale ewolucyjnie, nie na wariackich papierach.
~Wojtek

Napisano: 07 sty 2012, 1:15

dzięki Wojtek za naświetlenie tego \"zjawiska\" czyli trzeba uderzyć do sejmu. chciałabym choć raz aby panowie i panie przyjrzeli się formie placówki od zaplecza i dać im chociaż raz możliwość pracy przez 8 godzin pracy przynajmniej z 10dzieci w tej \"niedobrej placówce\" w tym przynajmniej dwójka dzieci z zaburzeniami zachowania może wtedy by zobaczyli ze to takie fajne nie jest. chciałabym tez aby wyjaśnili czemu jednym zabierają a drugim dają (podwyżki dla policji, wojska po 300zl, kosztem dzieci - no tak trzeba przecież wziąć skąd te pieniądze by tamtym dać , odrazu zaznaczam ze nie żałuję im tej podwyzszki bo wykonują ciężką prace i chciałabym aby zaczęli obiektywnie na wszystko patrzeć a nie przez pryzmat \"kieszeni\") dobranoc.
~jola

Napisano: 07 sty 2012, 9:03

Grupa interwencyjna- wiek 4-13 lat( w tym 3 dzieci zdemoralizowanych, 2 z zaburzeniami zachowania)...w obecnej chwili mam 13 dzieci...oczywiście ludzie piszący ustawę nie mają zielonego pojęcia o pracy w takich warunkach, każdy z nich powinien spróbować tak pracować....przygotować dzieci do szkoły, dopilnować czystości, wszystkiego co dotyczy opieki i wychowania. Czy matka lub ojciec mający 14 dzieci sam jest w stanie zapewnić im optymalne warunki? gdzie czas na zajęcia? parodia...ludzie trzeba coś zrobić bo w takich warunkach nie da się pracować.Pozdrawiam
Tak na marginesie do D.Dz trafia coraz więcej dzieci zdemoralizowanych bo w MOW i MOS nie ma miejsc...
~Henia

Napisano: 07 sty 2012, 11:57

Ja jak przeczytałem ten zapis w tym rozporządzeniu to mi przez myśl przeszło ze to może jakiś błąd natury ludzkiej czyli przynajmniej wcisnąć 10 wcisnął ktoś 14 i powstał BUBEL, ale jeśli to nie pomyłka to wracamy do czasów ko..... 14 i więcej już było kiedyś, ale taki młody minister jak pan Kamysz nie pamięta tego jak było-później poprawili warunki dzieciom czyli 10 znowu mieli poprawić na 7, a teraz 14 oj panie ministrze kłopoty z matematyką.Panie i panowie z rządu nie oszczędzajcie już nawet na dzieciach, akurat te dzieci z placówek już porządnie dostały kopa w d.... nie trzeba ich dołować do reszty.
~edyp

Napisano: 07 sty 2012, 12:30

czy to prawda, że jeszcze przez rok stare placówki obowiązuje poprzednie rozporządzenie ?- ktoś tak napisał na forum

~darek

Napisano: 07 sty 2012, 15:16

a mój samorząd juz zwietrzył szansę na oszczędności i ... będa dwie grupy zamiast trzech - po 14! pełen komfort dla wszystkich
~JANEK

Napisano: 07 sty 2012, 15:45

Słuchajcie, tu do końca bym rządu (urzędników MPiPS) nie winił - ktoś (czyt: przedstawiciele organizacji pozarządowych np. T. Polkowski oraz Ci, którzy prowadzą placówki 14 - OSOBOWE) uznający się za autorytet w naszej dziedzinie, namieszał, aby swój interes załatwić (czyli 14 - osobowe mają być tańsze) z powodów jak napisałem wyżej - urzędnicy MPiPS byli przekonani do zapisu - \"nie więcej niż 10\" (ten zapis godził mniej więcej wszystkich - tzn. przyznaję, że koszt w 14 - osobowych nieco wzrósłby, ale dzieci i wychowawcy by na tym zyskali !!!). Pozdr.
~Wojtek

Strona 2 z 9    [ Posty: 83 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x