Smacznego Jacka - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 13    [ Posty: 124 ]

Napisano: 03 kwie 2015, 12:58

Elmer pisze:2. rozumiem, że w imię tej neutralności nie mogą ani głosić swoich poglądów ani wcielać ich w życie? A kto będzie decydował gdzie są granice neutralności? Religia zawsze (i tak jest do tej pory) miała wpływ na prawo.
Mamy wolność słowa. Czym innym jest jednak głoszenie poglądów, a czym innym narzucanie ich w formie prawa całemu społeczeństwu.
3. https://www.nazaret.iap.pl/index.php/3/r ... -czlowieka
cyt.: "a uważam że płód niezdolny do życia poza organizmem matki trudno uznać za człowieka".
pomijając już to, że płód/dziecko rzadko zdolne po 9 miesięcznej ciązy jest zdolne do życia poza organizmem matki (samo nie przeżyje) to polecam poczytać o aborcji przeprowadzanej w 8 miesiącach ciąży (chociażby w tak cywilozwanym kraju jak USA)
tutaj też ciekawy link (zwłaszca o pewnym precedensie opartym na kłamstwie)
https://ekai.pl/wydarzenia/swiat/x17736/ ... -zyczenie/
Nie jestem zwolennikiem aborcji. Nasza ustawa antyaborcyjna jest jednak bardzo restrykcyjna przewidując 3 sytuacje dopuszczalności przerwania ciąży, w których w mojej ocenie jest to całkowicie uzasadnione. I o Polsce, a nie o USA teraz rozmawiamy.
Poza przypadkami chorób i dysfunkcji, dziecko po 9 miesięcznej ciąży jest bezsprzecznie zdolne do życia poza organizmem matki, oczywiście nie samodzielnego, ale nie o tym pisałem.
Do życia poza organizmem matki zdolne są znacznie młodsze płody, czego dowodzą porody nawet w 25 tygodniu ciąży.
Wystarczy przejść się na dobry oddział neonatologii.
To, że jestem katolikiem oznacza również, że mam obowiązek wcielać w życie swoją wiarę jak i chronić najsłabszych.
Choćby ogniem i mieczem.
4. co do in vitra to polecam:
https://ciekawe.onet.pl/aktualnosci/in-v ... tykul.html
Dziecko z dwóch kobiet jest jest już również możliwe
Znowu popadasz w dygresje. Mówimy w Polsce o in vitro jako o metodzie leczenia niepłodności i o tym, że część polityków inspirowana poglądami KK w tej kwestii uważa, że zastosowanie takiej metody winno być penalizowane.
Homosie mają przywileje - jako grupa podlega sztucznej ochronie. Ich nie można obrażać, krytykować itp. Sami mogą więcej (krytykują i wykluczają wszystkich co się z nimi nie zgadzają, nawet samych homosiów). Na ukończeniu jest prawo dające im szczególna ochronę prawną. Na Zachodzie już to jest (można podawać przykłady, ze wsadzali ludzi do więzienia za cytaty z Biblii), w Polsce będzie za chwilę
https://www.pch24.pl/rowan-atkinson-prze ... 792,i.html
Tak nikogo nie można krytykować ze względu na orientację seksualną - gdzie tu przywilej?
Pytałem o konkretne przywileje, o których piszesz, że cieszą się nimi "homosie", oczekuję więc że je wymienisz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:02

Nie oceniam i nie osądzam nikogo, że ktoś jest niewierzący.99% moich znajomych nie wierzy w Boga (przynajmniej nie w Tego w którego ja wierzę) i nie stanowi to dla mnie problemu. I tak ich bardzo lubię i nawet kocham, ale nie zmienia to faktu, że smuci mnie, że Boga nie znają i poznać Go nie chcą, ale nie narzucam im się nie łażę za nimi..czasem właśnie w święta kiedy się zbierają przy swoich stołach i rodzinach próbuję im przypomnieć z jakiego powodu to robią i żeby wykorzystali te wolne dni na jakąś refleksje poszukiwania..kilku z nich dzięki mnie właśnie w tym czasie sięga po Biblię i to jest ok.

A wiara nie jest łaską tylko zbawienie jest z łaski przez wiarę...
niktorowicz

Napisano: 03 kwie 2015, 13:05

aborcja in vitro to nie tylko polski problem, więc nie wiem czemu na siłę chcesz ją zawęzić do naszego kraju.
Rozumiem, że nie uznajesz zasady by uczyć się błędach innych?

Rozumiem, że nie przeczytałeś linku.
1. Czy za obrażanie hetero grozi kara pozbawienia wolności?
2. czy za krytykę homosiów grozi ostracyzm (chociażby sprawa Dolce-Gabana)?
Naprawdę nie widzisz zagrożenia w tworzeniu prawa, w którym wydzielamy jakąś część społeczeństwa tworzymy nad nią szczególny parasol ochronny? Inni takiej ochrony nie mają. Z historii powinieneś wiedzieć zresztą czym się to kończy.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:06

Elmer pisze:chcę odmawiać prawo do posiadania dziecka przez homosiów bo jestem przeciwny eksperymentom na dzieciach. Nie chcę ich od razu skazywać na niewłaściwe warunki wychowawcze. Do prawidłowego rozwoju dziecka potrzebny jest tatuś i mamusia. To podstawa pedagogiki i psychologii rozwojowej.
To, że nie zawsze można stworzyć pełną rodzinę nie znaczy, że od początku mamy pozwalać na eksperymenty.
Ergo, należy dzieci zabierać samotnym rodzicom.
Pracując w pomocy społecznej powinieneś już dawno zauważyć, iż posiadanie mamusi i tatusia nie daje wcale gwarancji właściwych warunków wychowawczych.
Jestem przekonany że w niejednej nienormatywnej rodzinie dziecko byłoby w stanie odnaleźć szczęśliwy dom i odpowiednie warunki do wzrastania. Nie znam też badań naukowych wskazujących na jakiekolwiek dysfunkcje dzieci wychowywanych przez pary homoseksualne. jeśli takowe znasz, to się nimi podziel.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:07

de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:08

de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:15

Elmer pisze:aborcja in vitro to nie tylko polski problem, więc nie wiem czemu na siłę chcesz ją zawęzić do naszego kraju.
Bo od początku pisałem wyłącznie o roli KK w Polsce i realizacji w Polsce zasady neutralności światopoglądowej, o istniejącej tu komisji z episkopatem i o polskiej "klasie politycznej" debatującej o in vitro i aborcji. A także za Twoją sprawą o sytuacji osób homoseksualnych w PL.
Rozszerzanie dyskusji tylko ją w mojej ocenie rozmywa i oddala od sedna.
Rozumiem, że nie przeczytałeś linku.
1. Czy za obrażanie hetero grozi kara pozbawienia wolności?
2. czy za krytykę homosiów grozi ostracyzm (chociażby sprawa Dolce-Gabana)?
Naprawdę nie widzisz zagrożenia w tworzeniu prawa, w którym wydzielamy jakąś część społeczeństwa tworzymy nad nią szczególny parasol ochronny? Inni takiej ochrony nie mają. Z historii powinieneś wiedzieć zresztą czym się to kończy.
Przeczytałem. Tyle że dalej nie widzę tych przywilejów osób homoseksualnych w Polsce. A podobno to elita, ciesząca się licznymi przywilejami.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

homoseksualne akty płciowe są grzechem
niktorowicz

Elmer pisze:chcę odmawiać prawo do posiadania dziecka przez homosiów bo jestem przeciwny eksperymentom na dzieciach. Nie chcę ich od razu skazywać na niewłaściwe warunki wychowawcze. Do prawidłowego rozwoju dziecka potrzebny jest tatuś i mamusia. To podstawa pedagogiki i psychologii rozwojowej.
To, że nie zawsze można stworzyć pełną rodzinę nie znaczy, że od początku mamy pozwalać na eksperymenty.
To jest po prostu kłamstwo i ignorancja. Akurat zawsze te "właściwe warunki wychowawcze" zapewniają dzieciom tatuś i mamusia. I wcale nie można tej prawidłowości zauważyć pracując w instytucjach w których wszyscy pracujemy. Elmer sorry, ale olewasz kilkadziesiąt lat badań naukowych w tym kierunku i ich wyniki.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 13:17

niktorowicz pisze:homoseksualne akty płciowe są grzechem
Stary - Ty tak twierdzisz. Nie przyjmujesz do wiadomości tego, że dla kogoś innego nie są. Dla ponad miliarda ludzi na tym świecie grzechem jest jedzenie wołowiny, ale Ty pewnie tego nie potępiasz, albo wręcz sam to robisz?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 7 z 13    [ Posty: 124 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x