Witajcie,
Pan widnieje w składzie gospodarstwa domowego rodziców, którzy mają przyznany dodatek mieszkaniowy. Po pewnym czasie wpływa wniosek konkubiny, gdzie Pan ten jest również w jej składzie. Skierowałam zapytanie ustne- od kiedy widnieje w gospodarstwie domowym konkubiny- od ok. 5 lat. Natomiast gospodarstwo rodziców od kilku dobrych lat umieszcza w swoim gospodarstwie tegoż Pana.
Dodatek u konkubiny nie wychodzi, natomiast chcąc przygotować odmowę z poziomu systemu system "krzyczy", że nie mogę dodać tego konkretnego członka rodziny bo już widnieje w innym gospodarstwie domowym (czy też macie podobne sytuacje? Ja rozumiem, że to pewne zabezpieczenie ale co w sytuacji kiedy członek rodziny korzystającej z DM się wyprowadza i chce na swoim skorzystać z DM?).
Druga sprawa- jak postąpić w przypadku tego gospodarstwa, gdzie są rodzice? Wychodzi na to, że podawali nieprawdę w deklaracji apropo składu rodziny. Z wywiadu u pracownika socjalnego wynika również, że od przynajmniej 3 lat Pan X nie mieszka z tą rodziną. Mam podejrzenia, że podawali nieprawdziwy skład rodziny by zyskać dodatek bo mają dość duży metraż i gdyby podali nawet tę jedną osobę mniej to nie złapaliby się.
Bardzo proszę o pomoc. Łączę pozdrowienia.
Ta sama osoba, dwa różne gospodarstwa
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: Ta sama osoba, dwa różne gospodarstwa
Tego typu walidacja powinna być do przejścia. Spróbuj zatwierdzić mimo, że system na to wskazuje. Po prostu sygnalizuje Ci, że ta osoba jest w innym gospodarstwie.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
No, chciałam niestety nie ma opcji, aby dalej przejść. Dzwoniłam do ZETO, to nie potrafią mi pomóc
.
Maxima, masz może pomysł na to, co zrobić w opisanej sytuacji, jeżeli chodzi o to pierwotne gospodarstwo?

Maxima, masz może pomysł na to, co zrobić w opisanej sytuacji, jeżeli chodzi o to pierwotne gospodarstwo?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Co najmniej dziwne. Przecież w trakcie trwania DM liczba osób w rodzinie może ulec zmianie, np. ktoś może się wyprowadzić i sam złożyć wniosek. Nie znam niestety tego oprogramowania, z którego Ty korzystasz.Klara27 pisze:nie ma opcji, aby dalej przejść
Należałoby wyjasnić sprawę. Jeśli zainteresowany i konkubina twierdzą, że mieszkają razem - przyznać im dodatek. Wezwać rodziców i z nimi wyjaśnić, czemu podawali syna, skoro z nimi nie mieszkał. Zobaczysz co Ci powiedzą. Być może jest tak, jak piszesz, że byłby nadmetraż, jesli nie wykazaliby syna. Jesli potwierdzą, ze syn nie mieszkał, weź to na piśmie. Procedura wznowienia postępowania, DM do zwrotu x podwójna wysokość. Troche roboty byłoby...

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Pracownik ZETO przekazał mi informację, że muszę usunąć z wniosku z pierwszego gospodarstwa syna O.o.... Bo nie może być tak, że będzie widniał i tu i tu. Nie wzruszały słowa o tym, że ktoś ma prawo się przeprowadzić itd. Nie posłuchałam się.
Dodałam na nowo tę samą osobę niczego nie usuwając i przeszło.
Dzięki!
Dodałam na nowo tę samą osobę niczego nie usuwając i przeszło.
Dzięki!
Oprócz Ta sama osoba, dwa różne gospodarstwa - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wniosek o dodatek a ndpłata czynszu
Nieodebrane pismo nt. wywiadu środowiskowego
alimenty płacone na dziecko??
zasiłek chorobowy i macierzyński
weryfikacja w wydziale komunikacji wnioskodawcy
Nieaktualna faktura za prąd z 04/2016
właściciel mieszkania umieszczony w DPS
listy na lokale socjalne a wyroki zasądzające lokal
Pomocy w obliczeniu dochodu
Czy w przypadku otrzymania wynagrodzenia z praktyk zawodowyc
Strata z prowadzenia działalności gospodarczej a traktowanie
Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
wydatki za centralne ogrzewanie
Wydatki za wodę - rozporządzenie
dochód za prace w Zakładzie Karnym
dod, z tytulu rozpoczecia roku szkolnego