Świadczenia w UE co i jak ? formularze E411, E401 - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 21 paź 2009, 0:56

witam czytam pytania i odpowiedzi na forum i zastanawiam się czy warto sie starać o kindergeld jeżeli polscy urzędnicy robią takie problemy?mój mąż od 4,5roku pracuje legalnie w niemczech opłaca tam podatki ,chcę się starać o kindergeld ale przerazają mnie pytania w urzędach.on jest na moim ubezpieczeniu w pośredniaku czy to może być problem czy nie ?proszę o poradę!
~sabina

Napisano: 04 sty 2010, 16:37

jak odzyskać zasiłek na dziecko od ojca dziecka zamieszkałego w niemczech
~wiki

Napisano: 01 lut 2010, 13:50

Witam, ja też mam pytanie dotyczące urlopu wychowawczego w czechach. Ja pracuje w Polsce a mój mąż w Czechach, niestety po urlopie macierzyńskim muszę wrócić do pracy :( słyszałam, że jest mozliwość żeby mąż poszedł na wychowawcze, ale nie wiem czy to jest prawda, a jezeli tak to gdzie załatwia się formalności?? Jezeli ktoś był w takiej sytuacji to proszę o odpowiedź :)
~JOLa

Napisano: 07 kwie 2010, 21:07

Witam,
mam pytanie odnośnie zasiłku rodzinnego. Mój mąż pobiera zasiłek dla bezrobotnych w Niemczech i jest tam zameldowany. Ja mieszkam z naszym synkiem w Polsce i też tutaj pracuję. Czy mój mąż może w Niemczech ubiegać się o zasiłek rodzinny i potem przekazywać mi go na konto? Bardzo proszę o odpowiedź.
~Tyna

Napisano: 31 maja 2010, 14:51

Tak, należy się Kindergeld, tylko trzeba złożyć wniosekw Familien Kasse, a potem wypełnić druki E 401 i 411i z odpowiednimi zalcznikami przesłac do OPR, oni wysla dalej do własciwej Familien Kasy
~Gosia

Napisano: 17 lis 2010, 13:07

pobierałam rodzinne i wychowacze w polsce.mąż ma gewerbe,ale nie oplaca tam składek ani podatkow.ma ubezp w krus.Teraz chca w gopsie wszystko odesłać do rops i możliwe ze musze wszytko zwrócic.Jednak wg moich inform w niemczech nienalezy mu sie kindrergeld.boje sie wnosic o zasilek u nas bo nie wiem czy rops moze sprawdzic ile maz zarobił,a było to 9,5tys euro,wiec kryterium dochodu 504 zl przekraczamy.czzy rops ma mozliwosc sprawdzenia tego.dzieki
~edyta

Napisano: 23 cze 2011, 2:03

potrzebujesz także zaświadczenia z GOPSU - może wyślij pocztą ?

masz zasądzone alimenty ?
~Paweł Kozicki

Napisano: 11 gru 2013, 16:50

Hej:)Niedawno otrzymałam Zasiłek rodzinny z Niemiec(www.zwrotpodatkow.pl)
dzięki fajnej firmie. Jestem baaaardzo zadowolona;) Szybko, tanio i z miłą obsługą ;) Polecam!
~JolkaParasolka

Strona 3 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x